Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyAberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato
  • Prosecco wino z bąbelkami
    Prosecco wino z bąbelkami

Sklep Bachus - Prosecco wino z bąbelkami

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosecco wino z bąbelkami produkowane we Włoszech. Wino musujące (spumante),  lekko musujące (frizzante). Najwieksza linia wina Prosecco jest w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Prosecco zyskało na  popularność od produkowanego w XIX wieku Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene.  W 2016 roku wyprodukowano ponad 400 mln butelek wina oznaczonego apelacją Prosecco DOC, z czego na eksport trafiło ponad 270 mln butelek. Prosecco jest produkowane metodą Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej druga fermentacja zachodzi nie w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych i dopiero gotowe wino musujące jest butelkowane.

 

W zależności od zawartości dwutlenku węgla rozróżnia się prosecco:

 

Prosecco spumante (musujące) – ciśnienie minimum 3 bar

Proescco frizzante (perliste) – ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar

Prosecco tranquillo (stołowe – bez dwutlenku węgla).

 

W zależności od poziomu cukru resztkowego stosuje się określenia:

 

Prosecco brut (bardzo wytrawne poniżej 12 g cukru na litr)

Prosecco  dry ( wytrawne – 12-17 g/l)

Prosecco Extra dry (półwytrawne – 17-32 g/l)

Prosecco demi-sec (półwytrawne z zaznaczoną słodyczą – 32-50 g/l).

Minimalny poziom alkoholu gatunkowego prosecco wynosi 10,5 % (dla stołowego i frizzante) oraz 11 % (dla musującego).

 

Prosecco w ostatnich latach staje się bardzo modne. Zaczynając od opakowania, unikatowe butelki przykuwają uwagę największych designerów mody. Stylowe opakowania kryją równie oryginalny smak, świeżość i delikatne nuty owocowe które smakują każdemu. Prosecco delikatniejsze i stanowczo tańsze od szampanów mocno podbija rynek win musujących. Szampana piją gwiazdy Hollywood, a włoskie musujące wybierają światowe ikony wyznaczające trendy. Gwiazdy takie jak: Donatella Versace, Giorgio Armani, Muccia Prada, nie piją win z Francji, lecz sięgają po Włochy. Dom Astoria to prawdziwe księstwo Prosecco, którego dorobek można degustować w najbardziej ekskluzywnych restauracjach i barach na świecie, m.in. magicznym Marina Bay Hotel w Singapurze, tajemniczej Philip Stark's Restaurant w Panamie, prestiżowym Pelican’ie w Miami czy w Las Vegas w wytwornym Venatian’ie, jak również podczas Fashion Nights organizowanych w europejskich stolicach mody. Wino Prosecco wynurza się z cienia  Franciacorta najsłynniejszego wina włoskiego z bąbelkami. Prosecco coraz częściej zastępuje szampany na imprezach, na toastach, przy śniadaniu…

 

Zobacz kolekcję wina Prosecco:

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.