Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Rum napój alkoholowy

 

 

 

 

 

 

 

Rum – napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%–81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Rum cechuje smak, jakość, kolor i lepkość na te czynniki wpływa wiele elementów. Należą do nich surowce fermentacyjne, metody fermentacji i destylacji, proces dojrzewania i jakość użytej wody. Aby uzyskać doskonały rum kupażuje się różne gatunki alkoholi z trzciny cukrowej w celu uzyskania końcowego produktu. Historia Rumu sięga czasów antycznych. Rum pochodzi z Indii, Chin,  wysp karaibskich. Po raz pierwszy wyprodukowany na początku XVII wieku, rum bardzo szybko stał się gorącym towarem handlowym. Do Europy został przywieziony przez rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem przemytu. W Hiszpanii Maurowie posiadali ogromne plantacje trzciny cukrowej. Krzysztof Kolumb podczas swojej drugiej wyprawy zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Sadzonki przyjęły się bardzo dobrze w tamtejszym klimacie. W XVII w. w rejonie Morza Karaibskiego rozpoczęto bardziej masową produkcję rumu. Tradycja powiada, że to właśnie na wyspie Barbados zaczęto produkować rum. Związane jest to z rozkwitem piractwa. Rosnąca popularność rumu spowodowała że od 1655 r. na okrętach Royal Navy dzienne racje piwa zastąpiono rumem, a w 1740 r. rum zastąpiono grogiem (mieszanina rumu z wodą, najczęściej gorącą, w stosunku 1 : 3). Popularność rumu na Karaibach szybko rozprzestrzeniła się do Ameryki. Pierwsza amerykańska destylarnia rumu została stworzona w 1664 r. na Staten Island (Nowy Jork). Boston zbudował swoje destylarnie trzy lata później. Duża konsumpcja rumu w Ameryce, a także zapotrzebowanie na cukier w Europie spowodowały, że było potrzeba więcej rąk do pracy na Karaibskich plantacjach trzciny – co z czasem doprowadziło do powstania handlu trójkątnego między Afryką (niewolnicy), Karaibami (trzcina, cukier) i Ameryką (rum). Handel ten, jako że był dochodowy, doprowadził do tzw. Sugar Act w 1764 r., co z kolei było jedną z przyczyn rewolucji amerykańskiej. Wraz z rozprzestrzenianiem się upraw trzciny cukrowej na inne terytoria rozszerzyła się produkcja rumu. Destylarnie powstały między innymi na portugalskich wyspach na Atlantyku (np. na Maderze) oraz na Madagaskarze. Najbardziej znane i szlachetne gatunki rumu, dojrzewające w dębowych beczkach, pochodzą jednak z Karaibów: Rum Barbadosu, Rum Dominikany, Rum Jamajki, Rum Kuby. W krajach europejskich podjęto produkcję alkoholu na bazie melasy otrzymywanej z buraków cukrowych, który miał naśladować rum. Wytwórnie w Europie Środkowej przez pewien czas używały nawet nazwy "rum" w stosunku do swoich produktów (np. czeski czy słowacki "Tuziemski Rum", czy też produkowany w Austrii "Stroh"). Po przystąpieniu tych krajów do Unii Europejskiej nazwy te zostały zmienione, gdyż określenie "rum" jest zastrzeżone do produktów wytwarzanych z trzciny cukrowej. Dostosowanie się producentów do unijnych przepisów miało też ten skutek, że z rynku europejskiego zniknął mocny trunek w wersji pierwotnie otrzymywanej w karaibskich destylarniach – zastąpiono go wersją rozcieńczoną do 37,5–40%, zgodnie z unijną normą.

 

Rodzaje Rumu:

Rum biały (przejrzysty) – zwany także srebrnym, ma lekki i łagodny smak, bardzo słodki, służy raczej jako podstawa do koktajli; większość białego rumu pochodzi z Portoryko

Rum złoty – zwany także bursztynowym, ma więcej aromatu niż biały rum, a kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa

Rum ciemny – zwany także czarnym, ma mocny smak i aromat, jest także stosowany w kuchni; pochodzi z obszarów takich jak Jamajka, Haiti i Martyniki, a także z krajów Ameryki Środkowej, Nikaragui i Gwatemali

Rum aromatyzowany – niektórzy producenci wytwarzają rum z dodatkiem smaku i zapachu np. pomarańczy lub kokosa (np. malibu); stosunkowo słaby, nie posiada aromatu rumu, o zawartości alkoholu poniżej 40%

Rum overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%

Rum wenezuelski który jest uznawany przez koneserów za jeden z najlepszych gatunków rumu na świecie.

Rum Agricole jest szczególnym gatunkiem, produkowanym głównie we francuskich rejonach Karaibów, w tym Martyniki, Gwadelupy, Marie-Galante i St. Barths.

Rum Cabana Cachaca Brazylijski Rum powstaje z trzciny cukrowej jest jednym z najbardziej popularnych rumów trzcinowych na świecie.

 

 

Wiele krajów wymaga, aby rum dojrzewał co najmniej rok. Dojrzewanie odbywa się w drewnianych beczkach dębowych, ale także w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub w beczkach z innych rodzajów drewna. Proces dojrzewania ma wpływ na barwę rumu. Rum dojrzewający w dębowych beczkach staje się ciemny, a dojrzewający w zbiornikach ze stali nierdzewnej pozostaje praktycznie bezbarwny. Ze względu na tropikalny klimat, wspólny dla większości obszarów produkujących rum, alkohol ten dojrzewa o wiele szybciej niż whisky czy koniak. Dojrzały rum jest zazwyczaj mieszany, aby zapewnić jednolity smak i kolor. Mieszanie rumu jest ostatnim krokiem w procesie produkcji. W ramach procesu mieszania jasny rum może być dodatkowo filtrowany w celu uzyskania w pełni bezbarwnego trunku.

 

 

 

 

Rum Abuelo, Rum Appleton Estate, Rum Arehucas, Rum Bacardi, Rum Bacardi Barcelo, Rum Belmont Estate, Kirk and Sweeney Rum, Rum Bermudez, Rum Botran, Rum Brugal, Rum Captain Morgan, Rum Centenario, Rum Chairman's Reserve, Rum Cockspur , Rum Contessa,  Rum Coruba, Rum Deadhead , Matugga oro Rum, Rum Dictador ,Rum Diplomatico, Rum  Doorly's, Dzama Rhum, Cask di Pyrat Rum, English Harbour Rum, Cavalier Rum, Calisita Rum, Chalong Bay Bianco Rhum,  Amrut Due Indie Rum, Encrypted Rum, Vientiane Laos Agricole Rhum, Ryoma Japanes Rum, Queensland Rum bianco di Stubb, Mount Gay Rum, Doorly Barbados Rum, Habitation Velier Rum Barbados, Criterio Rum, Compagnia Rum , Sagatiba Pura, Leblon Cachaca Rum, L'Esprit Rum, Epris Rum, Pussers Rum, The Blood of Nelson Rum, El Dorado Rum, Lemon Hart Demerara Rum, Potter's Premium Rum, Highwood Rum, Rum London Dock, Lemon Hart Rum, Ron Isola Rum, Old Sam Demerara Rum, Weiron Rum, Black Tot Rum, Ron Aldea Tradition Rum, Ron Aldea Family Old Rum,  Oceans Rum Atlantic, Diplomatico Rum, Ron Cacique Antiguo Rum, Ron Añejo verões Rum, Di Santa Teresa Bicentenario Rum, Parrot Traveller Rum, Ron Diplomatico Anejo Rum, Di Santa Teresa Vecchio Solera 1796 Rum, Hamilton St. Lucia Old Rum, Perso Spirits polinesiana Rum Inspired, Neisson Rhum Agricole, Richland singolo immobiliare Georgia Rum, Traveler Liqueurs Rum, Kirk and Sweeney  Rum, Perso Rum Distillati stile del blu marino Rum, Prichards privato Stock Rum, Downslope distillazione del vino Rum invecchiato Rum,  Il professor Cornelius Ampleforth Rumbullion Rum, Novo Fogo Rum , A.H. Riise Royal Danish Navy Rum, Rhum Sant’ Andrea Rum, Monymusk distilleria Patent Still “Demerara” Stanza Rum, E. Vaughan-Jones standard Pure Old Rum, Navy Neaters 95.5º Rum Proof Rum, Wood 100 Old Navy Rum, Aguacana Rum, Robert Watson Demerara Rum, Elementi 8 Oro Rum, Forres Parco Puncheon Bianco Overproof, Velier Caroni 1982-2005 23 Year Old Heavy Trinidad Rum, Velier Caroni 1983-2008 25 Year Old Heavy Trinidad Rum, Thoquino Rum, Chalong Bay Bianco Rhum, Mana'o Rhum Agricole Blanc Rum, Borgoe Rum, Sunet Rum, Tesori Segreti St. Lucia 2005 9 Anni (John Dore Pot Still) Stanza Rum, Savanna Rhum, Rum Nation Peruano, Zacapa Rum, Delicana Rum, Bristol Spirits Reserve Rum del Perù 8 Anni Rum, Il nostro Rum & Spirits Panama Rum, Canalero Ron Añejo Rum, Panama Rum, Ron Maja Rum, Ron Abuelo Centuria Rum, Lazy Dodo Rum, Mauritius Club Rum, Ipe Roxo Rum, Jamel Cachaça Rum, Ron de Jeremy Adulto Stanza Rum, Panamonte Rum, Paranubes messicano Rum, St. Aubin Rhum Agricole Blanc Rum, Mauritius Rum, St. Aubin Isle de France Special Cuvée Rum, L'oro di Mauritius rum scuro, English Harbour Rum, Flor de Cana Rum , Foursquare Rum , Gold of Mauritius Rum , Gosling's  Rum , Gran Imperio Rum ,  Guajiro Rum , Havana Club Rum ,  JM Rhum,  Matusalem Rum,  Mauritius Dodo Rum,  Mc Dowell's No. 1 Rum ,  Medellin Rum ,  Mezan Rum ,  Mount Gay Rum ,  New Grove Rum ,  Old Port Rum,  Pampero Rum , Plantation Rum, Pyrat Rum , Rebellion Rum , Red Rum , Ron de Jeremy Rum ,  Sailor Jerry Rum, Santa Teresa Rum, St. Aubin Rum , Tanduay Rum , Vizcaya Rum

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.