Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Wina ChardonnayGiramonte Frescobaldi Wina Wina z Nowej ZelandiiGrand Durhene ChampagneWina AustraliiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaFerrari Wina MusująceChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWina Napa ValleyWino na lato
wino

Sklep Bachus - Rum napój alkoholowy

Rum – napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu (37,5%–81%) wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Rum cechuje smak, jakość, kolor i lepkość na te czynniki wpływa wiele elementów. Należą do nich surowce fermentacyjne, metody fermentacji i destylacji, proces dojrzewania i jakość użytej wody. Aby uzyskać doskonały rum kupażuje się różne gatunki alkoholi z trzciny cukrowej w celu uzyskania końcowego produktu. Historia Rumu sięga czasów antycznych. Rum pochodzi z Indii, Chin, wysp karaibskich. Po raz pierwszy wyprodukowany na początku XVII wieku, rum bardzo szybko stał się gorącym towarem handlowym. Do Europy został przywieziony przez rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem przemytu. W Hiszpanii Maurowie posiadali ogromne plantacje trzciny cukrowej. Krzysztof Kolumb podczas swojej drugiej wyprawy zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Sadzonki przyjęły się bardzo dobrze w tamtejszym klimacie. W XVII w. w rejonie Morza Karaibskiego rozpoczęto bardziej masową produkcję rumu. Tradycja powiada, że to właśnie na wyspie Barbados zaczęto produkować rum. Związane jest to z rozkwitem piractwa. Rosnąca popularność rumu spowodowała że od 1655 r. na okrętach Royal Navy dzienne racje piwa zastąpiono rumem, a w 1740 r. rum zastąpiono grogiem (mieszanina rumu z wodą, najczęściej gorącą, w stosunku 1 : 3). Popularność rumu na Karaibach szybko rozprzestrzeniła się do Ameryki. Pierwsza amerykańska destylarnia rumu została stworzona w 1664 r. na Staten Island (Nowy Jork). Boston zbudował swoje destylarnie trzy lata później. Duża konsumpcja rumu w Ameryce, a także zapotrzebowanie na cukier w Europie spowodowały, że było potrzeba więcej rąk do pracy na Karaibskich plantacjach trzciny – co z czasem doprowadziło do powstania handlu trójkątnego między Afryką (niewolnicy), Karaibami (trzcina, cukier) i Ameryką (rum). Handel ten, jako że był dochodowy, doprowadził do tzw. Sugar Act w 1764 r., co z kolei było jedną z przyczyn rewolucji amerykańskiej. Wraz z rozprzestrzenianiem się upraw trzciny cukrowej na inne terytoria rozszerzyła się produkcja rumu. Destylarnie powstały między innymi na portugalskich wyspach na Atlantyku (np. na Maderze) oraz na Madagaskarze. Najbardziej znane i szlachetne gatunki rumu, dojrzewające w dębowych beczkach, pochodzą jednak z Karaibów: Rum Barbadosu, Rum Dominikany, Rum Jamajki, Rum Kuby. W krajach europejskich podjęto produkcję alkoholu na bazie melasy otrzymywanej z buraków cukrowych, który miał naśladować rum. Wytwórnie w Europie Środkowej przez pewien czas używały nawet nazwy "rum" w stosunku do swoich produktów (np. czeski czy słowacki "Tuziemski Rum", czy też produkowany w Austrii "Stroh"). Po przystąpieniu tych krajów do Unii Europejskiej nazwy te zostały zmienione, gdyż określenie "rum" jest zastrzeżone do produktów wytwarzanych z trzciny cukrowej. Dostosowanie się producentów do unijnych przepisów miało też ten skutek, że z rynku europejskiego zniknął mocny trunek w wersji pierwotnie otrzymywanej w karaibskich destylarniach – zastąpiono go wersją rozcieńczoną do 37,5–40%, zgodnie z unijną normą.

 

Rodzaje Rumu:

Rum biały (przejrzysty) – zwany także srebrnym, ma lekki i łagodny smak, bardzo słodki, służy raczej jako podstawa do koktajli; większość białego rumu pochodzi z Portoryko

Rum złoty – zwany także bursztynowym, ma więcej aromatu niż biały rum, a kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa

Rum ciemny – zwany także czarnym, ma mocny smak i aromat, jest także stosowany w kuchni; pochodzi z obszarów takich jak Jamajka, Haiti i Martyniki, a także z krajów Ameryki Środkowej, Nikaragui i Gwatemali

Rum aromatyzowany – niektórzy producenci wytwarzają rum z dodatkiem smaku i zapachu np. pomarańczy lub kokosa (np. malibu); stosunkowo słaby, nie posiada aromatu rumu, o zawartości alkoholu poniżej 40%

Rum overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%

Rum wenezuelski który jest uznawany przez koneserów za jeden z najlepszych gatunków rumu na świecie.

Rum Agricole jest szczególnym gatunkiem, produkowanym głównie we francuskich rejonach Karaibów, w tym Martyniki, Gwadelupy, Marie-Galante i St. Barths.

Rum Cabana Cachaca Brazylijski Rum powstaje z trzciny cukrowej jest jednym z najbardziej popularnych rumów trzcinowych na świecie.

Wiele krajów wymaga, aby rum dojrzewał co najmniej rok. Dojrzewanie odbywa się w drewnianych beczkach dębowych, ale także w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub w beczkach z innych rodzajów drewna. Proces dojrzewania ma wpływ na barwę rumu. Rum dojrzewający w dębowych beczkach staje się ciemny, a dojrzewający w zbiornikach ze stali nierdzewnej pozostaje praktycznie bezbarwny. Ze względu na tropikalny klimat, wspólny dla większości obszarów produkujących rum, alkohol ten dojrzewa o wiele szybciej niż whisky czy koniak. Dojrzały rum jest zazwyczaj mieszany, aby zapewnić jednolity smak i kolor. Mieszanie rumu jest ostatnim krokiem w procesie produkcji. W ramach procesu mieszania jasny rum może być dodatkowo filtrowany w celu uzyskania w pełni bezbarwnego trunku.

Wybrane trunki:

Abuelo, Appleton Estate, Arehucas, Bacardi, Bacardi Barcelo, Belmont Estate, Kirk and Sweeney, Bermudez, Botran, Brugal, Captain Morgan, Centenario, Chairman's Reserve, Cockspur, Contessa, Coruba, Deadhead, Matugga oro, Dictador, Diplomatico, Doorly's, Dzama Rhum, Cask di Pyrat, English Harbour, Cavalier, Calisita, Chalong Bay Bianco Rhum, Amrut Due Indie, Encrypted, Vientiane Laos Agricole Rhum, Ryoma Japanes, Queensland bianco di Stubb, Mount Gay, Doorly Barbados, Habitation Velier Barbados, Criterio, Compagnia, Sagatiba Pura, Leblon Cachaca, L'Esprit, Epris, Pussers, The Blood of Nelson, El Dorado, Lemon Hart Demerara, Potter's Premium, Highwood, London Dock, Lemon Hart, Ron Isola, Old Sam Demerara, Weiron, Black Tot, Ron Aldea Tradition, Ron Aldea Family Old, Oceans Atlantic, Diplomatico, Ron Cacique Antiguo, Ron Añejo verões, Di Santa Teresa Bicentenario, Parrot Traveller, Ron Diplomatico Anejo, Di Santa Teresa Vecchio Solera 1796, Hamilton St. Lucia Old, Perso Spirits polinesiana Inspired, Neisson Rhum Agricole, Richland singolo immobiliare Georgia, Traveler Liqueurs, Kirk and Sweeney, Perso Distillati stile del blu marino, Prichards privato Stock, Downslope distillazione del vino invecchiato, Il professor Cornelius Ampleforthbullion, Novo Fogo, A.H. Riise Royal Danish Navy, Rhum Sant’ Andrea, Monymusk distilleria Patent Still “Demerara” Stanza, E. Vaughan-Jones standard Pure Old, Navy Neaters 95.5º Proof, Wood 100 Old Navy, Aguacana, Robert Watson Demerara, Elementi 8 Oro, Forres Parco Puncheon Bianco Overproof, Velier Caroni 1982-2005 23 Year Old Heavy Trinidad, Velier Caroni 1983-2008 25 Year Old Heavy Trinidad, Thoquino, Chalong Bay Bianco Rhum, Mana'o Rhum Agricole Blanc, Borgoe, Sunet, Tesori Segreti St. Lucia 2005 9 Anni (John Dore Pot Still) Stanza, Savanna Rhum, Nation Peruano, Zacapa, Delicana, Bristol Spirits Reserve del Perù 8 Anni, Il nostro & Spirits Panama, Canalero Ron Añejo, Panama, Ron Maja, Ron Abuelo Centuria, Lazy Dodo, Mauritius Club, Ipe Roxo, Jamel Cachaça, Ron de Jeremy Adulto Stanza, Panamonte, Paranubes messicano, St. Aubin Rhum Agricole Blanc, Mauritius, St. Aubin Isle de France Special Cuvée, L'oro di Mauritius scuro, English Harbour, Flor de Cana, Foursquare, Gold of Mauritius, Gosling's, Gran Imperio, Guajiro, Havana Club, JM Rhum, Matusalem, Mauritius Dodo, Mc Dowell's No. 1, Medellin, Mezan, Mount Gay, New Grove, Old Port, Pampero, Plantation, Pyrat, Rebellion, Red, Ron de Jeremy, Sailor Jerry, Santa Teresa, St. Aubin, Tanduay, Vizcaya

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE