Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyAberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Sałatka z grillowanego kurczaka z ananasem w towarzystwie Cederberg Bukettraube

Sałatka z grillowanego kurczaka z ananasem w towarzystwie Cederberg Bukettraube

Z bazylią, salsą z ogórka i orzechów nerkowca

 

Składniki: /4 porcje

400 g filetów z podudzia kurczaka

1½ ząbka czosnku, zgniecionego nożem

½ łyżki drobnego brązowego cukru

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki

½ łyżeczki kurkumy

1½ łyżki oleju arachidowego

½ główki sałaty lodowej, porwanej na kawałki

Garść listków bazylii

½ małego ananasa, pokrojonego w podłużne kawałki

Salsa z ogórka:

½ ogórka

½ papryczki chili, cienko pokrojonej

½ łyżki sosu rybnego

½ łyżeczki drobnego cukru

1 ½ łyżki soku z limonki

50 g orzechów nerkowca

Wykonanie:

W misce wymieszać czosnek, brązowy cukier, ½ łyżki oleju, sos rybny, sok z limonki, kurkumę i pieprz. Dodać kurczaka i odstawić na 15 minut do zamarynowania.

Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Posmarować pozostałym olejem. Zamarynowane filety grillować po około 5-6 minut z każdej strony.

Przygotować salsę. Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać. Ogórka umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona, pokroić w drobną kostkę. Składniki do marynaty wymieszać razem, dodać ogórka i orzechy.

Na talerzach ułożyć sałatę, ananasa i bazylię, na wierzchu ułożyć kurczaka pokrojonego na kawałki, podawać z salsą z ogórka.

 

Polecane wino do potrawy - Cederberg Bukettraube http://www.wina-bachus.pl/?2152,cederberg-bukettraube

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.