Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Wina ChardonnayGiramonte Frescobaldi Wina Wina z Nowej ZelandiiGrand Durhene ChampagneWina AustraliiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaFerrari Wina MusująceChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWina Napa ValleyWino na lato

Sklep Bachus - Sałatka z krewetkami przeplatanymi makaronem Vermicelli w towarzystwie wina Gnarly Head Viognier

Sałatka z krewetkami przeplatanymi  makaronem Vermicelli w towarzystwie wina Gnarly Head Viognier

 

 

Składniki:

 

12 krewetek królewskich, surowych (szarych), oczyszczonych

200 g makaronu sojowego vermicelli

500 g cukinii

3 gałązki szczypiorku, pokrojone w plasterki

Garść liści bazylii

Garść liści kolendry

Papryczka chili, pokrojona w plastry

1 łyżka drobno posiekanych orzeszków ziemnych

Ćwiartki limonki, do podania

Oliwa

Sól morska

 

Dressing:

 

3½ łyżki sosu rybnego

3 łyżki soku z limonki

1¾ łyżki jasnego cukru muscovado

½ łyżki sosu sojowego

½ łyżki startego imbiru

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

 

Wykonanie:

 

Rozgrzać patelnię grillową. Cukinie przekroić w poprzek na pół, następnie wzdłuż na 3 plastry. Każdy plaster smarować oliwą i układać na patelni, grillować po około 8 minut z każdej strony aż cukinia zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Zdjąć z patelni, przestudzić i pokroić w słupki, oprószyć solą. Makaron włożyć do miski, zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić do namoczenia na 3-4 minuty. Przełożyć na sitko, przelać zimną woda i zawiesić nad miską, zostawić do przestudzenia. Wszystkie składniki na dressing razem wymieszać. Makaron wymieszać z cukinią i dressingiem. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy. Krewetki głęboko naciąć wzdłuż grzbietu, oprószyć solą. Włożyć na patelnię, smażyć aż zmienią kolor do połowy na różowy, odwrócić na drugą stronę i smażyć aż całe będą różowe, nie dłużej. Ułożyć na sałatce, posypać bazylią, chili, kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Podawać z ćwiartkami limonki.

 

 

 

Do tego dania polecamy Gnarly Head Viognier http://www.wina-bachus.pl/?3153,gnarly-head-viognier

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE