Giramonte Frescobaldi Wina Grand Durhene ChampagneWina ChardonnayWina z Nowej ZelandiiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWino na lato

Sklep Bachus - Sancerre Wino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sancerre to francuskie wino Appellation d'origine contrôlée lub AOC dla wina produkowanego na obszarze Sancerre we wschodniej części Doliny Loary , na południowy wschód od Orleanu . Prawie wszystkie nazwy znajdują się na lewym brzegu Loary , naprzeciwko Pouilly-Fume . Region rozpoznawalny z produkcji win z szczepu Sauvignon blanc . W małych ilościach Pinot noir około 20% produkcji regionu, produkując głównie wina jasnoczerwone pod nazwą Sancerre Rouge . Styl różowy od Pinot noir jest również produkowany w stylu zbliżonym do Beaujolais. White Sancerre było jednym z oryginalnych AOC przyznanych w 1936 roku, z tym samym obszarem przeznaczonym dla win czerwonych w dniu 23 stycznia 1959 roku. Obszar AOC rozszerzył się czterokrotnie na przestrzeni lat, ostatnio w dniu 18 marca 1998 roku. Miasto leży w dół przez Champagne i Chablis . Seria małych dolin przecina kredę, każda z własną glebą i mikroklimatem i terroir . Na wschodzie są "krzemienie", które produkują mineralne, długowieczne wina . Między miastem a Verdigny ziemia składa się z margla i żwiru - "les caillottes" - produkując owocowe, dobrze zbalansowane wina. A na południowym zachodzie, z dala od rzeki w kierunku Menetou-Salon , kredowe "terres blanches" (biała ziemia) produkują cięższe wina. Obszar wokół Sancerre prawdopodobnie był najpierw uprawiany przez Rzymian , być może w I wieku naszej ery, chociaż dokładna data nie jest znana. Podstawy dwóch oddzielnych mostów rzymskich nad Loarą można zobaczyć w wiosce nad rzeką St-Satur, porcie Sancerre, oznaczającym jego starożytną pozycję wzdłuż głównej rzymskiej trasy. Wzgórze kredowego wzgórza było nie tylko charakterystycznym punktem orientacyjnym znanym w czasach rzymskich, ale również pasowało do profilu obszarów, które zwykle były pierwszymi uprawnymi - znajdowało się w pobliżu ważnego miasta i miało łatwy dostęp do żeglownych rzek. Co najważniejsze jednak, strome wzgórza mogą zapewnić winorośli wystarczająco dużo bezpośredniego światła słonecznego i ciepła, aby w pełni dojrzeć , pozwalając zimnemu powietrzu spłynąć ze zbocza i zlać się w doliny poniżej. Region był historycznie związany z Księstwem Burgundii , które mogło odegrać rolę we wprowadzaniu winorośli Pinot noir do tego obszaru. Pozycja Sancerre'a jako centrum administracyjnego oraz duże pobliskie miasta Orlean i Bourges (które były stolicą potężnego księcia Berry ) zapewniały zdrowe lokalne rynki dla tradycyjnych win Pinot Noir i Gamay w tym regionie. Popyt zwiększył się wraz z nadejściem kolei z Paryża . Pod koniec XIX wieku epidemia filoksery zdewastowała teren, niszcząc większość winnic regionu. Podczas gdy niektóre winorośli Pinot noir zostały zachowane, większość Gamay została utracona. Zostały przesadzone z Sauvignon Blanc, częściowo dlatego, że lepiej wszczepiło się na amerykańskie podkładki . Po II wojnie światowej wina zyskały reputację na scenie bistro w Paryżu jako łatwe do picia białe wino odpowiadające Beaujolais. Pod koniec lat 70. i 80. XX w. Fala świadomości jakości pomogła podnieść reputację Sancerre jako eleganckiego i przyjaznego dla żywności białego wina, które stało się popularnym elementem list restauracyjnych na całym świecie. Zgodnie z przepisami AOC, tylko Sauvignon blanc i Pinot noir są dozwolone jako AOC zaklasyfikowane jako wina Sancerre. Wino Sancerre jest porównywane do blach Sauvignon produkowanych na całym świecie. Według Mistrza wina Mary Ewing-Mulligan , Sancerre jest mniej trawiasta i subtelniejszy niż Sauvignon blancs z Wina z Nowej Zelandii i regionu Alto-Adige i Friuli-Wenecja Julijska we Włoszech . W porównaniu do Sauvignon blanc uprawianego w Bordeaux, które często miesza się z Semillon , Sancerre może być zarówno bardziej skoncentrowany, jak i bardziej pikantna kwasowość. W przeciwieństwie do przykładów z Nowego Świata z Kalifornii , Waszyngtonu , Chile i Południowej Afryki , Sancerre wykazuje bardziej asertywne smaki mineralne.

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE

Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.