Historyczne początki winnicy Santa Carolina, sięgają drugiej połowy XIX wieku roku 1875, kiedy to jej założyciel Luis Pereira, charyzmatyczny wizjoner i przedsiębiorca, zdecydował się wytwarzać wino w Południowej Ameryce. Wraz z rodziną i trzema francuskimi winiarzami osiada w Chile i rozpoczyna uprawę najszlachetniejszych odmian bordoskiej winorośli. By podkreślić swą miłość do żony winnica zostaje nazwana jej imieniem. Współcześnie Santa Carolina jest jedną z najdłużej działających winnic Chile i należy do czołówki firm winiarskich tego kraju. Historyczna piwniczka z pierwszego okresu działalności rodziny widnieje w rejestrze narodowych zabytków Chile. Posiadłości Santa Caroliny położone są w głównych dolinach uprawy winnej latorośli: Maipo, Casablanca, Rapel i Maule. Mieszanka tradycji z nowoczesnymi osiągnięciami techniki sprawia, iż właściciele winnicy mogą być dumni z produkcji znamienitych win, podbijających europejskie i amerykańskie rynki. Ich styl odpowiada filozofii jej głównego zarządzającego i winogrodnika pani Concuelo Martin (jedna z nielicznych kobiet – winemakerów), która wyznaje zasadę, że wino musi nie tylko odznaczać się dużą owocowością typową dla win chilijskich, ale powinno również być doskonale zrównoważone i harmonijne. C3

Produkty producenta