Sklep Bachus - Smażone żeberka jagnięce z winem Girolamo Conte Giangirolamo
Smażone żeberka jagnięce z winem Girolamo Conte Giangirolamo
Składniki :
Żeberka jagnięce - 1 kg
Sos sojowy - 100 ml
Pieprz czarny - 1 łyżeczka do herbaty
Chilli - 1 łyżeczka do herbaty
Wino Czerwone - 0.5 l
Czosnek - 3 ząbki
Oliwa z oliwek - 0.5 szklanki
Sól - wg. uznania
Ocena
Średnia 4.5 / 5 (2 głosy)
1. 1. Żeberka kroimy w paski i dokładnie myjemy.
2. 2. Mieszamy sos sojowy, wino oraz przekrojone na pół ząbki czosnku.
3. 3. Przygotowanym sosem polewamy mięso i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
4. 4. Na rozgrzaną oliwę z oliwek kładziemy żeberka i smażymy z każdej strony około 10 minut. Mięso powinno być rumiane, miękkie i soczyste.
5. 5. Żeberka podajemy na ciepło, z sałatką z zielonej sałaty.
Polecane wino do potrawy Girolamo Conte Giangirolamo