Szkocja nazywana imperium Whisky

Szkocja terror Whisky wyróżnia sześć najważniejszych regionów Whisky o których należy pamiętać.

Lowlands – nizinny, wysunięty najbardziej na południe obszar, który charakteryzuje się obfitością zbóż: pszenicy, owsa i jęczmienia w dolinie rzeki Forth . Lowlands słynie z destylarni, Auchentoshan Dalmuir, Bladnoch k.Wigtown, Glenkinchie. Dzięki łagodnym warunkom klimatycznym w Lowlands destylaty tam produkowane dojrzewają szybciej. Whisky z Lowlands charakteryzują się łagodnym i bardzo lekkim smakiem, jasną słomkową barwą, aromatem: kwiatowym, często trawiasto-zbożowym oraz lekko wytrawnym finiszem.

Speyside region oblężony destylarniami, które leży nad rzeką Spey między Elgin i Dufftown. Speyside słynie z destylarni, Aberlour, Balvenie, BenRiach, Cardhu, Knockando, najważniejszy oddział Johnnie Walker Blends, Glen Grant, Glenfarclas, Glenfiddich, The Glenlivet, Glen Moray, Glenrothes, An Cnoc, The Macallan, Longmorn, Speyburn, Tormore.

Whisky z Speyside zaliczają się do najsłodszych whisky ze wszystkich, zawierają sporą ilość estrów przez co można w nich wyczuć zapach jabłek, gruszek, goździków, fiołków, moreli, bananów, czekolady.

Islay Whisky to region najbardziej urodzajny w torf a whisky z tego regionu charakteryzuje się najbardziej złożonym aromatem (morze, dym, torf, jod). Region Islay słynie z destylarni, Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig, Whisky Islay posiada bardzo zdecydowany smak, który jest dla smakoszy Whisky , dla poczatkujących przygodę z Whisky może być za trudne, za mocne zbyt zdecydowane.

Highlands Whisky największy z regionów z największą ilością destylarni. Whisky z Highlands różnią się miedzy sobą. Whisky Highlands zaliczmy do łagodnych w smaku z finiszem od wytrawnych aż po słodkie z różnymi posmakami i aromatami (bzu, wrzosu, miodku, korzeni). Region Highlands słynie z destylarni, Aberfeldy, Balblair, Ben Nevis, Dalmore, Dalwhinnie, Edradour, Glencadam, Glen Garioch, Glengoyne, Glenmorangie, Glen Ord, Tomatin, Tullibardine.

Campbeltown Whisky region przed laty nazywany stolicą Whisky, lecz region Campbeltown podupadł głównie z powodu światowej zapaści ekonomicznej oraz pogarszającej się jakości samej whisky. Obecnie działają tam jedynie dwie destylarnie Glen Scotia, Springbank. Whisky Campbeltown charakteryzuje się dość złożoną naturą, występują tu posmaki torfu, jodu i soli morskiej, (choć nie tak wyraźnie jak w przypadku Islay), są tam również akcenty pieprzu.

Wyspy Whisky z silnym wpływem morskiego klimatu (wietrzny i wilgotny). Whisky z wyspy charakteryzuje się wyczuwalnym torfem (choć nie tak wyraźnie jak w przypadku Islay), są tam również akcenty korzenne, ziemiste. Destylarnie godne polecenia Arran, Isle of Jura, Highland Park, Scapa, Talisker, Tobermory.