Talisker Whisky Skye jest jedyną destylarnią whisky na Wyspie Skye Whisky . Destylarnia Talisker Whisky znajduje się w małej wiosce Carbost, nad brzegiem Loch Harport, gdzie została założona w 1831 roku przez braci Kennetha i Hugha MacAskilla. W 1848 r. Własność gorzelni Talisker Whisky przejął bank North of Scotland, który sprzedał destylarnię w 1857 dla Donalda MacLennana za jedyne 500 £. Ta aranżacja nie trwała długo i kilka rąk zmieniła ręce jeszcze przed przekazaniem go do Scottish Malt Distillers (poprzednika obecnych właścicieli Diageo) w 1930 roku. Duży pożar spowodował uszkodzenie pokoju dziennego w listopadzie 1960 roku, jednak został szybko odbudowany i gorzelnia rozpoczęła produkcję ponownie w 1962 r. Inne znaczące wydarzenia w historii Talisker obejmowały zaprzestanie potrójnej destylacji w 1928 r., a następnie słodowanie na miejscu w 1972 r .; od tego czasu jęczmień został słodowany w Glen Ord Central Maltings. W ciągu ostatnich kilku dekad marka Talisker Whisky z Skye odnotowała wyjątkowy wzrost na całym świecie i jest obecnie jedną z najpopularniejszych marek single malt w Wielkiej Brytanii. Morski charakter whisky Talisker i jej mocny torfowy smak przyciągnęły lojalnych konsumentów i krytyczne poglądy. Pomimo takiej popularności, zakład wciąż ma stosunkowo niewielką zdolność produkcyjną wynoszącą nieco ponad 2,5 miliona litrów rocznie. Pomimo pewnej ostrej konkurencji, Talisker Whisky na Isle of Skye wygrał wiele nominacji do najpiękniejszej destylarni w Szkocji. W czasach, gdy whisky single malt była rzadkością poza Highlands, Talisker Whisky był już wysoko ceniony, a powieściopisarz Robert Louis Stevenson napisał w swoim wierszu z 1880 roku "The Scotsmans Return from Abroad" "The King odrinks", jak to sobie wyobrażam. , Talisker, Isla lub Glenlivet! "Program odbudowy odbył się w Talisker w latach 80. XIX wieku, aw 1894 r. Powstał Talisker Distillery Co Ltd. Cztery lata później firma ta połączyła się z Dailuaine-Glenlivet Distillers i Imperial Distillers, aby stworzyć Dailuaine-Talisker Distilleries Ltd. W 1916 roku firma została przejęta przez konsorcjum, w tym WP Lowrie & Co, John Walker & Sons Ltd oraz John Dewar & Sons Ltd, a Talisker był jednym z aktywów, który przeszedł w ręce The Distillers Company Ltd (DCL) w 1925 r. Był prowadzony przez DCL Scottish Malt Distillers (SMD). Talisker tradycyjnie wykonywał potrójną destylację, a Alfred Barnard napisał, że "Wciąż dom zawiera trzy paramenty; Ładowarki, oba drewniane statki, są umieszczane na platformie, która biegnie przez Dom Wojenny. Istnieją dwa Worm Tubs w połączeniu z The Stills, oba zasilane przez bieżącą wodę bezpośrednio z Burn. "Potrójna destylacja zakończyła się w 1928 r., Ale do dnia dzisiejszego konfiguracja dwóch nieruchomych destylatorów i trzech destylatorów spiralnych nawiązuje do te czasy. Większość destylarni doświadczyła w pewnym momencie swojej historii, a Talisker nie jest wyjątkiem. W dniu 22 listopada 1960 r. Zawór spirytusowy z węglem numer jeden został nieumyślnie pozostawiony otwarty podczas destylacji. Duch uciekł i zapalił się, w wyniku czego cały dom się spłonął. Jednak zainicjowano program rekonstrukcji, a nowy nieruchomy dom Talisker Whisky został wyposażony w pięć fotosów, które stanowiły dokładne kopie oryginałów. Ogień mógł w rzeczywistości być zbawieniem Taliskera w dłuższej perspektywie, ponieważ taka zdalna gorzelnia z pewnością byłaby na krótkiej liście DCL do zamknięcia w trakcie radykalnego procesu racjonalizacji firmy z 1980 r., W którym 21 z destylarni słodowych zostało uciszonych w 1983 i 1985 roku. Twierdzono, że Talisker uciekł tylko dlatego, że wydano na niego tak wiele wydatków sprzed dwóch dekad. W 1972 r. Pięć kadłubów zastąpiono po przebudowie pożaru z węgla na ogrzewanie parowe, a jednocześnie porzucono słodownię podłogową na miejscu. Zamiast tego, słód jęczmienny został dostarczony z niedawno wykonanego Malowania Glen Ord na lądzie stałym, przy czym słód Taliskera został skondensowany do 18-20 ppm. W 1988 r. 10-letni Talisker znalazł się w nowej linii Classic Malts i powstało centrum dla odwiedzających. Dekadę później została wprowadzona beczka po sherry i została wydana Distillers Edition Talisker, a podstawowy asortyment został rozszerzony o 18-latka. W 2008 r. Do spisu dodano Whisky Talisker 57 ° North (wyrazy beczkowe bez oświadczenia dotyczącego wieku), a Talisker od dawna jest ulubieńcem corocznych specjalnych wydań Diageo, w rzeczywistości 27-latek wypuszczono na rynek w 2013 r. było 17 wyrażeniem, które miało być butelkowane w tej serii. Rok 2013 był dla Taliskera bardzo znaczący, ponieważ dostrzegł ulepszenie obiektów dla odwiedzających gorzelnię, sprzedaż whisky przebił się przez dwa miliony butelek po raz pierwszy, a wraz z 27-letnim specjalnym wydaniem Trzy zupełnie nowe wyrazy trafień Talisker półki. W ostatnich latach zastosowano nowe etykiet, a odświeżony wygląd marki został wykorzystany w Talisker Storm , Talisker Dark Storm i Talisker Port Ruighe. Zgodnie z rosnącą tendencją do wyrażania braków wiekowych, to trio Talisker jest oparte na aromacie, a nie na wieku. W burzy uwydatniają się dymne i morskie nuty Taliskera, głównie dzięki mieszance beczek z napojem i odmłodzonych beczek. Te ostatnie - starsze beczki, które zostały pozbawione zwęglenia i ponownie zwęglone, aby nadać im nowe życie - oferują wyraźny wpływ drewna, gdy znów są wypełnione duchem. Dark Storm został wydany wyłącznie w sklepach turystycznych i został opisany przez Diageo jako najbardziej porywający Talisker. Efekt ten uzyskuje się głównie poprzez zastosowanie pewnej proporcji silnie zwęglonych beczek do dojrzewania. Port Ruige wymawiane "Portree", po stolicy Skye - jest wykończone w beczkach portowych po początkowym dojrzewaniu w mieszance amerykańskich i europejskich beczek z napojem dębowym, a także specjalnie zwęglonych beczek. Talisker Whisky w nowym wydani o bezdzietnym wyglądzie, a mianowicie słodsze i bardziej zaokrąglone Whisky Talisker Skye, które dojrzewa w połączeniu z beczkami napełnionymi amerykańskim dębem i tostami, z nieco wyższą proporcją beczek. Kierownik marki Talisker, Frances Drury, wyjaśnia, dlaczego Talisker był pojedynczym słodem wybranym dla tych rozszerzeń zasięgu. "Różnorodne smaki Talisker pozwoliły stworzyć portfel, w którym każdy wariant oferuje coś nowego, zachowując je wszystkie rozpoznawalne" Talisker "." "Na przykład Talisker Storm podkreśla przyprawowe, bardziej intensywne nuty Taliskera, natomiast Talisker Skye eksponuje słodycz i miękkość w płynie, ale oba mają rozpoznawalny morski, dym typowego Taliskera i pozostają wierne nowemu duchowi Taliskera, to jest to, że ciecz Taliskera może eksperymentować i tworzyć niesamowitą ekspresję, a także otwartość fanów Talisker, aby ich wypróbować, co doprowadziło do rozszerzenia linii. "

Talisker jest naszym trzecim najlepiej sprzedającym się single maltem na świecie, po Singleton i Cardhu.

Talisker Whisky jest "charakterystycznym" single maltem, całkowicie wyjątkowa i pełna wyzwań. Talisker ma tak rozpoznawalny i niezwykły profil smaku (dymny, morski, torfowy słodycz), który jest naprawdę nieporównywalny z żadnym innym single maltem. Wyizolowane i romantyczne położenie gorzelni na smaganym wiatrem wybrzeżu wyspy Isle of Skye również przyczynia się do jej kultowego statusu. "Najwyraźniej" King odrinks ", że" lawa z Cuillins "we wszystkich swoich postaciach, nadal wywiera potężny i majestatyczny wpływ na pijących na całym świecie. Talisker najbardziej odpowiedni trunek dla miłośników whisky.

Produkty producenta