Szczep Tannat Wina

Dobre, czerwone wino uznawane jest za absolutną klasykę gatunku. Jest to sympatyczny towarzysz wielu imprez, rautów, uroczystości i ważnych wydarzeń. Może jednak towarzyszyć miłośnikom także na co dzień. Przestawiany wspaniały i stylowy szczep Tannat Wina, który jest znany już od czasów starożytnych. To bardzo stary szczep, którego walory są znane także współcześnie. Jest to narodowe wino z Urugwaju, choć obecnie najwięcej produkuje się go we Francji. Jeśli ktoś poszukuje odpowiedzi na pytanie, czy wino może być zdrowe, to wina Tannat Wina dają odpowiedź twierdzącą. Uznaje się je za najbardziej prozdrowotne wina świata. Dlatego ich picie nie tylko przynosi rozluźnienie i świetną zabawę, oraz ucztę dla podniebienia, ale również może zapewnić lepsze funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Warto zatem czasem wypić sobie lampkę wina do obiadu lub na dobry sen. Szczep Tannat Wina zawiera tzw. antocyjany, które zapobiegają problemom z krążeniem. Powinny je zatem pić głównie osoby uskarżające się na te dolegliwość, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je również profilaktycznie. Wina Tannat Wina sklep sprzedaje w naprawdę okazyjnych cenach, więc jest to doskonała okazja, by zrobić coś dla swojego zdrowia i kubków smakowych.

Szczep Tannat Wina - bogata tradycja

Szczep Tannat Wina ma nieduże, ale bardzo ciemne grona. Dają one sok o mocnej, nieprzejrzystej barwie. Grona wykazują bardzo dużą zawartość tanin. Produkcja wina z tego szczepu jest zakrojona na dość dużą skalę. Krzewy dają obfity plon. Wino często produkowane jest metodą mikroutleniania, co powoduje, że wydobywanie się największy potencjał z owoców. Doświadczeni pracownicy winnic są w stanie nawet przy gorszych warunkach atmosferycznych wyprodukować wino z najwyższej półki.

Wina Tannat Wina dla miłośników wybornego trunku

Czerwone wino o doskonałej konsystencji i ciekawym smaku to prawdziwa gratka dla każdego, kto gustuje w winach. Wino Tannat nadaje się do samodzielnej konsumpcji oraz do spożywania bezpośrednio przed posiłkami, i w trakcie posiłków. Jako dodatek do obiadu z pewnością zaostrzy apetyt i pomoże strawić nawet ciężkie potrawy. Wino nigdy nie jest zbędnym elementem w kuchni czy spiżarni. Można nim podlać niektóre potrawy, by lepiej smakowały. Można również postawić je na stole w razie niezapowiedzianej wizyty gości. Gdy ma się wino zawsze pod ręką, nigdy nie trzeba się martwić o to, czym podjąć znajomych. W życiu zdarzają się sytuacje nieprzewidziane, więc lepiej być przygotowanym na wszystko.

Wina Tannat Wina sklep na kieszeń przeciętnego człowieka

Wiele osób mylnie sądzi, że nie stać ich na najlepsze trunki. Tymczasem wcale nie trzeba przepłacać. Udowadniamy, że wyborne wina światowych marek są dziś w zasięgu każdego, niezależnie od zasobności portfela. Często nasi klienci kupują wina nie dla siebie, lecz dla przyjaciół i członków rodziny. Polecamy zatem efektownie wyglądające butelki z trunkami każdemu, kto nie ma pomysłu na prezent. Najlepszą nagrodą za nasze starania są pozytywne opinie kupujących.

Tannat wina, czerwony szczep winorośli, dający bogate w taniny wina o intensywnie czerwonej barwie. Pomimo największych obszarów winnic obsadzonych szczepem Tannat jest Francja. Szczep Tannat najlepiej rozwija się w Urugwaju i tam też jest nazywany szczepem narodowym. Winorośl Tannat, podobnych odmian uprawiano w południowo-zachodniej Francji już w czasach rzymskich. Wina wytwarzane z Tannat cechują się wysoką kwasowością, głębokim kolorem i wysoką zawartością garbników, szczególnie przy tradycyjnej metodzie wytwarzania, co z jednej strony sprawia, że wymagają długiego dojrzewania, z drugiej strony zapewnia im długowieczność. Często szczep Tannat jest dodawany w niedużej ilości do win kolekcjonerskich celem dodania powolnego starzenia wina. Przyjęto iż odmiana pochodzi z prowincji Béarn na skraju Pirenejów. Największe uprawy Tannat znajdują się na południowym zachodzie terytorium Francji. Tannat jest odmianą typową dla Urugwaju (ok. 2000 ha upraw), znaną tam także pod nazwą harriague od pioniera winiarstwa, baskijskiego imigranta Don Pascuala Harriague. Głównymi regionami upraw szczepu Tannat są departamenty Canelones, Montevideo, San José i Maldonado. Wina produkowane ze szczepu Tannat zostały określone w wyniku badań Rogera Cordera, opublikowano jako "najzdrowsze". Tradycyjny sposób wytwarzania wina z tannat (fermentacja w obecności skórek i pestek przez 3-4 tygodnie) z winorośli tannat (spotykany w praktyce tylko w niewielkich regionach Gers i Nuoro we Francji oraz na Sardynii) zapewnia szczególnie wysoką aktywnych biologicznie antocyjanów, ważnych w zapobieganiu chorób układu krążenia.