Twórca słynnego supertoskana Sassicaia, markiz Incisa delle Rocchetta już jako student w latach 20 – tych ubiegłego stulecia mażył o stworzeniu szlachetnego wina. Swoje marzenia zaczął wprowadzać w życie po osiedleniu się w majątku Tenuta San Guido. Jako pierwszy producent wina w Toskanii zaczął uprawiać importowaną z Francji szlachetną odmianę winorośli cabernet sauvignon i cabernet franc. Obsadzono dwie nowe winnice, w tym tę zwaną dziś jako Sassicaia. Rocznik 1968 był pierwszym, w którym wina z posiadłości ukazały się na międzynarodowych rynkach, spotkały z entuzjastycznym przyjęciem i zyskując status równy najlepszym bordoskim premier crus. Sassicaia jest jednym z najsłynniejszych włoskich win o kultowym statusie. W 1978 roku magazyn winiarski „Decanter” uznał Sassicaię z rocznika 1972 roku najlepszym cabernetem spośród specjalnie wyselekcjonowanych win tej odmiany z 11 krajów. „W przewodniku Po Winach Świata” Hugo Johnsona Sassicaia z 1982 roku została uznana za najlepsze włoskie wino.

Produkty producenta