Tenuta SantAntonio zainicjowana przez ,,BRACIA CASTAGNEDI’’

Czterech braci i marzenie zrodzone wśród ojcowskich winnic w sercu Valpolicella. Armando, Tiziano, Paolo i Massimo Castagnedi: czterech braci i jedna pasja urodzona w winnicach parterne w San Zeno di Colognola ai Colli, w Valpolicella, gdzie produkowane są najsłynniejsze wina Werony: Amarone, Valpolicella, Soave. W 1989 r. Odważny i dalekowzroczny wybór na zakup nieruchomości w górach Garbi stanowił podstawę tego, co obecnie stanowi gospodarstwo rolne znane na całym świecie i producenta doskonałych win, z więcej niż jednym hektarem uprawianej ziemi i centrum dla ostrze. HOLDING S.ANTONIO DI CASTAGNEDI MASSIMO, ARMANDO, TIZIANO I PAOLO - SPOŁECZEŃSTWO ROLNE

Tenuta SantAntonio stoi wśród pagórków dolin Illasi i Mezzane , gdzie klimat jest łagodny i czerpie korzyści z jeziora Garda. To tam rosną odmiany Corvinone, Corvina i Rondinella . Ale także Garganega, Trebbiano di Soave i Chardonnay . Tutaj spełniają się marzenia. A także świetne wina, takie jak Amarone, Valpolicella i Soave . Od ponad dwudziestu lat Tenuta SantAntonio ma misję wysoka jakość win. Świat wina stale się rozwija. Badania w tej dziedzinie dają ciągłe pomysły produkcji i nowe możliwości w zakresie przetwarzania. Celem Tenuta SantAntonio jest tworzenie produktów o większej osobowości, w szczególności w kierunku bardziej naturalnej produkcji. W ostatnich Tenuta SantAntonio zdecydował się podjąć inne doświadczenie niż tradycyjne przetwarzanie, zarówno w winnicy, jak iw piwnicy, próbując wykorzystać nowości dostarczone przez innowacyjne laboratoria badawcze. Doświadczenie, które zaczęło się, gdy Tenuta SantAntonio odkrył możliwość produkcji wina bez użycia siarczynów : narodził się projekt Télos. Nawożenie organiczne i chemiczne (obornik i nawozy) zostało zastąpione przez zastosowanie kompostu warzywnego , uzyskanego z fermentacji gałęzi, mikroorganizmów i cywilnych mokrych odpadów. Trawienie całkowite jest faworyzowane bez użycia chemicznego pielenia, integracji muraw i koszenia chwastów. W okresie letnim wykorzystanie tradycyjnych produktów, takich jak miedź i siarka, do ochrony fitopatologicznej jest znacznie ograniczone i towarzyszy mu zamieszanie seksualne w walce z owadami. Tenuta SantAntonio wykorzystuje drożdże wybrane bezpośrednio z winogron własnej produkcji, karmione ekologiczną żywnością, a nie chemikaliami. Monitorowanie temperatury wina jest stałe, a azot jest stosowany we wszystkich fazach pracy jako przeciwutleniacz. Wszystkie wina, białe i czerwone, zawsze pozostają w kontakcie ze swoimi drobnymi stolcami i są utrzymywane w zawiesinie za pomocą mikserów umieszczonych na dnie kadzi ze stali nierdzewnej. W beczkach, tradycyjną metodą batonażu. Wino czyści się tylko kilka dni przed butelkowaniem. Efektem nałożonego trudu, dokładności i cierpliwości są wina konkurujące z winami o najwyższej klasie.

Produkty producenta