Tenute Girolamo

Apulia, ciągnąca się wzdłuż Adriatyku, na południowym krańcu Włoch, to jeden z największych włoskich regionów winiarskich. Dodajmy, obecnie jeden z najmodniejszych. Od paru lat obserwujemy prawdziwą rewolucję w zakresie jakości, dotyczącą przede wszystkim win czerwonych. Jednym z najciekawszych siedlisk tego regionu jest dolina Valle d’Itria, gdzie znalazła swą siedzibę Tenuta Girolamo – nowe winiarskie przedsięwzięcie, istniejące zaledwie kilkanaście lat a już wyraźnie zaznaczające swą obecność na winiarskiej mapie Apulii. Dobrze położone winnice, nowoczesny sprzęt i przede wszystkim, wykopane kilkanaście metrów pod ziemią piwnice, w których wina dojrzewają w naprawdę perfekcyjnych warunkach, to wszystko składa się na najwyższą jakość. Jak wiadomo Apulia stoi winami czerwonymi, a trzy lokalne odmiany: primitivo, uva di troia i negroamaro dominujące w tutejszych winach nadają im rys indywidualności. Pierwsze skrzypce gra zdecydowanie primitivo, prawdziwa gwiazda włoskiego winiarstwa ostatnich lat. Szczep blisko spokrewniony z kalifornijskim zinfandelem daje, wina gęste, bardzo mocne, garbnikowe a przy tym świeże i owocowe. Mimo bardzo dużego ekstraktu primitivo rzadko jest winem ciężkim i męczącym i nawet w najbardziej skoncentrowanym wydaniu potrafi zaskoczyć świeżością. Bardzo dobrze prezentują się również wina białe z Tenute Girolamo, oparte przede wszystkim na szczepie fiano oraz, co zaskakujące, wina z odmian międzynarodowych, czyli cabernet, merlot, syrah i chardonnay. Słowem każdy miłośnik wina znajdzie tu coś dla siebie.

Produkty producenta