Wino ze szczepu Tinto cao

Jedną z ważniejszych odmian winorośli, stanowiącej o smaku i aromacie wina Porto jest Tinto cao. Jest używana nie tylko do produkcji tego słodkiego portugalskiego wina, ale także do wielu innych win stołowych o wysokich walorach smakowych.

Jego nazwa oznacza dosłownie "czerwony pies", lecz jej etymologia nie jest dokładnie znana. Często jest określane jako fermento, famento, tinta cam lub castellana negra. Szczep Tinto cao ma niewątpliwie długą historię, której początki sięgają XVII wieku. Badacze genetyki i pochodzenia odmian różnych szczepów win wskazują na pokrewieństwo z odmianą viosinho oraz tinta francisca. Zaraz na początku XXI wieku powierzchnia upraw znacznie się zwiększyła. Najbardziej znanym regionem upraw tej odmiany jest Dão. Jakość winogron zależy bezpośrednio od stopnia ich dojrzałości, jaką osiągają w danym roczniku i waha się ona często od niskiej do znakomitej.

W latach 60. XX wieku Austin Goheen z University of California podjął eksperymentalną uprawę tej odmiany w Stanach Zjednoczonych. Sadzonki trafiły następnie do winnic i od tej pory winiarze z Kalifornii mogą oferować wina porto, jak również wino odmianowe lub niewzmacniane cuvees. Niewielki zasięg i powierzchnia jej upraw sprawiają, iż nie jest uwzględniona w oficjalnych statystykach.

Odmiana jest uprawiana także w Georgii, w której w 2004 roku było zaledwie 17 winiarni. W niewielkim stopniu miejscem uprawy okazuje się także Australia. Poza regionem Dão odmiana Tinto cao jest uprawiana także w regionie Beiras, Douro i Alentejo. Uprawy w Portugalii liczyły w 2010 roku około 374 hektary. Odmiana jest wykorzystywana także do produkcji kilku znanych portugalskich win regionalnych.

Tinto cao jest odmianą niskoplenną, lecz pod względem jakości i aromatu stawiany jest na wysokich pozycjach. Jego owoce są niewielkie i charakteryzują się grubą skórką. Dojrzewają bardzo późno i wykazują odporność na szarą pleśń. Uprawa odmiany wymaga dobrze przygotowanych stanowisk. Satysfakcjonujące plony są możliwe przy prowadzeniu krzewów na podporach w chłodniejszych miejscach winnicy. Tradycyjny sposób uprawy i niskie plony nie sprzyjają popularności odmiany Tinto cao wśród winogrodników.

W klasyfikacji odmian surowców przeznaczonych do produkcji wina porto, szczep Tinto cao otrzymał bardzo dobrą ocenę, zaraz obok siedmiu innych bardzo cenionych odmian. Wina Tinto cao charakteryzują się delikatnością, obecnością nut ziołowych i kwiatowych. Cechuje je także przyjemna kwasowość.

Wina Tinto cao sklep oferuje w szerokim zakresie cenowym i z powodzeniem każdy znajdzie coś dla siebie. Porto pochodzące z odmiany Tinto cao charakteryzuje się ciemnym i bogatym smakiem i aromatem. Posiada odpowiedni poziom słodkości i oferuje wiele wyczuwalnych owocowych nut i aromatów. Najbardziej znane i cenione wina z odmian Tinto cao dojrzewają w ciągu roku beczkach dębowych, a także w nierdzewnych tankach. Proces fermentacji zachodzi podobnie jak w przypadku win wytrawnych. Wino tej odmiany jest stosunkowo mocne i dość słodkie.

Tinto cao, tinta cão – czerwona odmiana winorośli. Jest jedną z ważniejszych odmian używanych do produkcji wina porto, powstają z niej również wina o wysokim potencjale dojrzewania. Nazwa znaczy dosłownie "czerwony pies". Tinto cão jest często określane jako tinta cão, a także jako fermento, castellana negra, farnento, teinta cam, tinta cam. Odmiana ma długą historię i była już znana w XVII wieku. Wszystkie badania genetyczne kierują pokrewieństwo z odmianami viosinho i tinta francisca. Tinto cao daje niskie plony, a w zamian pod względem jakości szczep jest oceniany bardzo wysoko. W oficjalnej klasyfikacji odmian, które stanowią surowiec przeznaczony do produkcji win, tinto cão otrzymał ocenę bardzo dobrą, obok siedmiu innych odmian. Owoce są małe, z grubą skórką, dojrzewające bardzo późno i odporne na szarą pleśń. Późne zbiory sprawiają, że uprawa w gorzej dostosowanych regionach jest ryzykowna. Lepsze plony osiąga się, prowadząc krzewy na podporach i sadząc je w nieco chłodniejszych częściach winnicy. Szczep Tinto cao pozwala stworzyć wina wysokiej klasy.