Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Wina ChardonnayGiramonte Frescobaldi Wina Wina z Nowej ZelandiiGrand Durhene ChampagneWina AustraliiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaFerrari Wina MusująceGosset ChampagneChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWina Napa ValleyWino na lato
  • Tomintoul Whisky Destylarnia
    Tomintoul Whisky Destylarnia

Sklep Bachus - Tomintoul Whisky Destylarnia

 

 

 

 

 

 

 

Tomintoul Whisky Destylarnia powstała w 1964 roku w regionie Speyside który słynie z długich zim, co wpływa na proces starzenia trunków. Destylarnia Tomintoul jest najwyżej położona w Szkocji (345 m n.p.m.). Początkowo produkowano w Tomintoul whisky głównie do kupaży, m.in. blendów White & Mackay aż do 1973 roku kiedy wypuszczono pierwsze własne single malt. Pierwszymi właścicielami byli Hay & MacLeod & Co. oraz W. & S. Strong & Co. W 1973 roku gorzelnię przejęła rodzina Fraser, następnie jeszcze kilkakrotnie zmieniał się właściciel, co nie sprzyjało rozwojowi, choć w 1974 roku pojawiły się wersje 10 i 12-letnich single maltów. D 2000 roku destylarnia Tomintoul powiązana była kapitałowo z Whyte & Mackay, następnie przejęta przez Angus Dundee, firmę która jest też właścicielem destylarni Glencadam. Kolejne whisky single malt wprowadzane na rynek to: 16-, 21-, 27-, 31- i 33-letnie single malty, 12-letnia starzona w beczkach po porto oraz 12-letnia finiszowana w beczkach po sherry oloroso, bardziej torfowe Tomintoul Old Ballantruan i Peaty Tang, rocznikowa Tomintoul 1976 i single cask Tomintoul 33 Year Old Malt Cask. Poza tym w Tomintoul blendowane są whisky należące do Angus Dundee – głównie produkowane na eksport. W magazynach firmy dojrzewają trunki w 116 tys. beczek. Single malt destylowana jest w dwóch parach alembików. Styl tej whisky można określić jako lekki, kwiatowy, z nutami jabłek i imbiru, lekko torfowy, w starszych czuć miód wrzosowy. W przypadku mocniej natorfowanych (55 ppm) oczywiście smak jest zupełnie inny. Butelki whisky Tomintoul firmuje podpis Roberta Fleminga, mistrza destylacji, gorzelnika ze Speyside w czwartym pokoleniu. Z ciekawostek – w 2009 roku whisky Tomintoul trafiła do „Księgi Rekordów Guinnessa” jako największa butelka whisky – ma pojemność 150 zwykłych butelek i wysokość 1,5 metra. Można ją oglądać w miasteczku Tomintoul, w restauracji Clockhouse.

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE