Szczep Trebiano

Szczep Trebbiano di Soave należy do grupy blisko spokrewnionych ze sobą szczepów, z których otrzymywane jest wino białe. Do najpopularniejszych odmian tej rodziny poza wspomnianym szczepem należą m.in. Trebbiano Spoletino, Trebbiano Toscano czy Trebbiano d’Abruzzo. Różnice pomiędzy nimi nie dotyczą tylko lokalnego nazewnictwa. To jaką odmianę wykorzystamy do produkcji, warunkuje właściwości smakowe i aromatyczne, jakimi będzie cechować się otrzymane wino włoskie.

Wina Trebbiano di Soave cechują się dosyć neutralnym smakiem i aromatem. Niechętni mogą powiedzieć, że brakuje mu charakteru. Z tego względu, aby nadać trunkowi pożądany smak i aromat, wina Trebbiano di Soave często kupażowane są z innymi szczepami, dzięki czumu powstają tak znane wina włoskie jak Frascati czy Orvieto. Ponadto warto wspomnieć, że różne odmiany w obrębie rodziny Trebbiano stanową również nieodłączny składnik wielu tanich stołowych win z Italii.

Pomimo faktów przedstawionych powyżej, amatorzy włoskich win, którzy marzą o tym, aby poznać wina wyprodukowane tylko ze szczepu Trebbiano di Soave, nie mają czym się martwić. Wino tego typu produkowane jest bowiem m.in. w apelacji Trebbiano d’Abruzzo, Trebbiano Toscano czy Trebbiano di Soave. Na stuprocentowe wina Trebbiano (bynajmniej nie chodzi tu o moc trunku!) można także natrafić, odwiedzając takie miejsca jak Sardynia, Kampania czy Apulia – regiony w których produkowane jest m.in. wino białe półsłodkie.

Wina Trebbiano, znane we Francji (w szczególności w jej południowo-wschodniej części) Ugni Blanc, wykorzystywane jest m.in. jako surowiec do produkcji brandy w następujących regionach - Cognac i Armagnac. Licząc jednak na to, że znajdziemy we Francji butelkę wysokiej jakości białego wina otrzymanego wyłącznie z odmiany Ugni Blanc, z pewnością zawiedziemy się.

Chociaż różne szczepy Trebbiano słusznie kojarzą się nam głównie z winami włoskimi, warto wiedzieć, że lokalne odmiany szczepu uprawiane są także w winnicach Nowego Świata, m.in. w Australii, Nowej Zelandii, USA czy Argentyny.

Wina włoskie Trebbiano mogą występować pod następującymi postaciami - wytrawnego, wina półsłodkiego i słodkiego. W szczególności należy polecić wszystkim entuzjastom win włoskich Trebbiano di Soave. Ten wywodzący się z regionu Veneto trunek zachwyca przyjemnie słodkim smakiem doskonale równoważnym przez orzeźwiającą kwasowość. Dlatego też niektórym odwiedzającym winiarnię smakoszom napitek ten przypomina dobre białe wino półsłodkie. W trakcie degustacji tego białego wina z pewnością wyczujemy akcenty owoców pigwowca, gruszki, cytryny oraz rodzynek, orzechów laskowych i kandyzowanego banana. To dobre wino włoskie możemy podać do deserów, potraw na bazie drobiu, jak również serów, zwłaszcza tych z niebieską pleśnią! Ten trunek można wykorzystać również do przygotowania przepysznych koktajli.

Wina Trebbiano di Soave sklep oferuje dla wszystkich smakoszy dobrych trunków. Nie da się ukryć, że już wielu zadowolonych klientów pokochało wina Trebbiano di Soave.