USA- to wspaniały kraj z dużym potencajałem pod względem produkcji wina. Obecnie jest czwartym krajem pod względem ilości wyprodukowanego wina na świecie po Francji, Włoszech i Hiszpanii. Pierwsze krzewy winorośl pojawiły się w USA w XVII wieku, za pośrednictwem Europejczyków. W Stanach panowała wcześniej vitis labrusca, czyli winorośl lisia, która daje wina o charakterystycznym smaku (nie lubianym przez europejskich konsumentów), różnym od win europejskich robionych głównie z vitis vinifera.

Pierwsza winnica komercyjna powstała w Stanach w 1798 w Kentucky. W Kalifornii, która obecnie pozwala wyprodukować najwięcej wina około 90% win amerykańskich. W USA pierwsze nasadzenia dokonał misjonarz Junipero Serra w 1769 roku. Po czym uprawy rozprzestrzeniły się dalej na północ. XX wiek był przełomowy w USA dla winiarzy, przyniósł w Stanach zmiany w przemyśle winiarskim, po zniesieniu zakazu produkcji i picia alkoholu, przemysł winiarski powoli podnosił się z upadku poczynając znów od win stołowych i słodkich aż druga połowa XX w. przyniosła renesans winiarstwa w USA, a w 1978 roku powstał system AVA, czyli American Viticultural Areas, czyli system przepisów dotyczących produkcji wina, którego podstawą jest podział win ze względu na pochodzenie z konkretnego regionu. Prawo winiarskie w USA jest zdecydowanie mniej restrykcyjne niż w większości krajów europejskich. Większość win z USA produkowanych jest w stanach: California, Oregon, Washington, Lody, Nowy Jork Teksasu i Wirginii… Napa County, Sonoma County, Lake County, Mendocino, CENTRAL COAST, SOUTH COAST, CENTRAL VALLEY, SIERRA FOOTHILLS. Zobacz wina: https://www.wina-bachus.pl/?wina-amerykanskie-usa,45