Wino ze szczepu Verdejo

Jednym z najlepszych szczepów hiszpańskich białych win, bardzo popularnym wśród miłośników win w Polsce, jest bez wątpienia szczep Verdejo. Uprawiany jest w regionie D.O. Rueda, gdzie jest wszystko, co potrzebne do produkcji wyśmienitych trunków.

Odmianowe wina Verdejo produkowane w tym rejonie charakteryzują się złożonością aromatów, rześkością oraz niezrównaną kwasowością. Przyjęło się, iż pierwsze krzewy odmiany Verdejo zaczęły występować w XI wieku. Zasadzili je w Kastylii mozarabowie. Pochodzenie winorośli wskazuje na północną Afrykę. Początkowo nie przyjęła się w południowej Hiszpanii. Miejscem odpowiednim do uprawy okazały się tereny w środkowej części Półwyspu Iberyjskiego w rejonie Kastylii.

Szczep Verdejo jest białą odmianą winorośli endemicznej dla rejonów wokół miejscowości Rueda. Znajduje się na ponad połowie powierzchni winogradów i zajmuje około 12 tysięcy hektarów. Białe wina pochodzące z tego rejonu mają w swoim składzie ponad 50 procent szczepu Verdejo. Na stanowiskach uprawy szczepu Verdejo, znaleźć można ponad stuletnie krzewy. Dzięki nasadzeniu na piaskach uchroniły się przed plagą filoksery.

Wina produkowane ze szczepu Verdejo są najczęściej odmianowe, lecz można również spotkać kupaże z sauvignon blanc lub macabeo (viura). Specyficzne wymagania klimatyczne odmiany Verdejo oraz wysokość jego stanowisk wpływają na jego niewielką popularność poza Hiszpanią. Uprawy można rzadko spotkać na Kanarach oraz w Australii, w rejonie Hunter Valley, Langhorne Creek oraz Swan Valley.

Krzew odmiany Verdejo prowadzi się zazwyczaj poziomo i wyróżnia się wyjątkowo długimi łozami. Charakteryzuje się wczesnym cyklem wegetacyjnym. Wcześnie pączkuje i osiąga dojrzałość. Ma nieduże, owalne i ciemnozielone liście. Szczep jest wyjątkowo odporny na susze i niestety bardzo wrażliwy na ataki mączniaka rzekomego i właściwego. Winorośl charakteryzuje się także małej wielkości gronami oraz małymi jagodami z miąższem w odcieniu zielonkawym. Posiadają grubą skórkę i kształt przypominający elipsę. Charakterystyczne dla szczepu są duże pestki widoczne przez skórkę gron.

Niewątpliwym atutem odmianowych win Verdejo jest wyrazista kwasowość oraz potężna ekstraktywność aromatów. Wina Verdejo posiadają w bukiecie dominujące nuty owoców tropikalnych i cytrusowych, a także trawiastych. Są niezwykle świeże w smaku. Cechą charakterystyczną jest ich długi posmak z anyżową nutą i lekko goryczkową końcówką. Wina Verdejo zawierają dużą ilość alkoholu, która jest zbilansowana dzięki kwasowości i naturalnej owocowości odmiany. Winemakerzy w ostatnich latach unikają procesu starzenia się odmiany Verdejo w beczkach, dzięki czemu wykorzystują do maksimum wszystkie walory smakowe szczepu.

Wino Verdejo znakomicie komponuje się z lekkimi daniami, sałatkami oraz warzywami. Najlepiej łączy się także z przystawkami, które w składzie mają śmietanę lub mleczko kokosowe. Wina Verdejo sklep oferuje w szerokim zakresie cenowym. Dzięki temu z pewnością każdy miłośnik wina znajdzie coś dla siebie.