Wina z Argentyny - grona w przymierzu z naturą

Argentyna jest drugim co do wielkości krajem Ameryki Południowej, zaraz po Brazylii. Ta ojczyzna słynnych piłkarzy, takich jak Messi czy Maradona, kraina słonecznych nizin, słynie również z niesamowitego jedzenia, a przede wszystkim z wina. Nic w tym dziwnego, ponieważ klimat południowoamerykański sprawia, że ​​kraj ten jest idealnym miejscem do uprawy wszelkiego rodzaju winogron. Jeżeli ktoś ma ochotę na lampkę wytwornego Malbec, to musi wiedzieć, że to przednie wino pochodzi właśnie ze szlachetnych szczepów argentyńskich upraw.

Co sprawia, że argentyńskie wina są takie dobre?

To przede wszystkim ten wspomniany już klimat i struktura geograficzno-geologiczna kraju. Argentyna ma wiele idealnych obszarów do uprawy winogron, z których większość znajduje się u podnóża Andów. Panująca tutaj pogoda pomaga winogronom zachować świeżość, a ciepłe, suche wiatry pomagają odstraszać szkodniki i niwelować takie problemy, jak pleśń i grzyby. Z kolei spływający z licznych wzniesień górskich śnieg zapewnia wystarczającą ilość wilgoci w glebie. Grona kwitną w naprawdę sprzyjających okolicznościach przyrody.

Wszystko to czyni z tego kraju południowoamerykańskiego piątego na świecie producenta wina. Takie marki jak Santa Ana, Las Moras, Toro czy Puente Piedra są dobrze znane smakoszom "nektaru bogów". Produkcja win jest zatem mocno eksponowaną gałęzią gospodarki argentyńskiej.

Historyczny rys win z Argentyny

Jeżeli chodzi o wina Argentyna poznała ten trunek około 500 lat temu. Zaczęło się od tego, że Hiszpanie przywieźli ze sobą winogrona i szczepy winne zadomowiły się na dobre w połowie XVI wieku w regionach San Juan i Mendoza. Do dzisiaj regiony te słyną ze swoich winiarni. Warto tutaj dodać, że pierwsze winogrona uprawiane na argentyńskiej glebie były w rzeczywistości przodkami winogron Mission, które rosną do dziś w Kalifornii.

Podczas gdy produkcja wina rozpoczęła się w Argentynie już w XVI wieku, przemysł winiarski zaczął eksplodować na dobre dopiero po 1900 roku. Rozwijający się eksport pomógł szybko Argentynie awansować na ósmy najbardziej zamożny kraj na świecie.

Wina z Argentyny - rodzaje

Argentyna najbardziej kojarzy się ze wspomnianą już rodziną win Malbec, a gdy rynek międzynarodowy odkrył je, nastąpił prawdziwy boom! Nic dziwnego, ten trunek charakteryzuje się pełnym i intensywnym smakiem, ma gładką konsystencję i wyczuwalne nuty jagód oraz wiśni. Ludzie na całym świecie zakochali się w tej odmianie, a popyt gwałtownie wzrósł. Jak się okazuje, istnieje jeszcze kilka niesamowitych rodzajów wina z tego kraju.

Ciepły i suchy klimat Argentyny sprawia, że ​​kraj ten jest idealnym miejscem dla winogron Cabernet Sauvignon. Łatwo one dojrzewają i zawierają nuty wiśni, jeżyny, pieprzu, wanilii oraz mięty. Podobnie jak wspomniany Malbec, wina Cabernet są bogate i pełne.

Argentyńczycy wyspecjalizowali się także w produkcji własnych odmian wina Chardonnay, dostosowanych do klimatu tego kraju. Skutkuje to nieco innym smakiem i bukietem, w wielu przypadkach bardziej subtelnym - to zasługa ciepłych dni i chłodnych nocy, w których wino dojrzewa. Są również zazwyczaj bardziej kwaśne, co nadaje im wybitnie rześki, orzeźwiający posmak.

Trzeba jeszcze koniecznie wspomnieć o prawdziwym hicie eksportowym. Argentyna jest jedynym krajem na świecie, który produkuje słynne wina Torrontes. To bardzo wytrawne, aromatyczne białe wino, które jest zarówno owocowe, jak i kwiatowe. Gamę smakową uzupełniają w tym wypadku nuty brzoskwini, cytryny i róży.

Wybierając wina argentyńskie sklep nasz służy szczegółowymi informacjami na temat każdego ze szczepów.