Smaczne trunki prosto z Austrii

Wina z Austrii mają swój początek już w czasach Cesarstwa Rzymskiego. Pojawiły się pierwsze uprawy winorośli, co zapoczątkowało austriackie winiarstwo. Na początku zajmowali się tym głównie mnisi, którzy dbali o rośliny znajdujące się w pobliżu klasztoru. Nie minęło jednak wiele czasu, a w kraju pojawiło się coraz więcej winnic. Obecnie Austria może pochwalić się wieloma pysznymi trunkami, na szczególną uwagę zasługuje białe wino. Warto od razu zaznaczyć, że austriackie wina nie są powszechnie dostępne. Wynika to z tego, że Austriacy przeznaczają je w bardzo niewielkich ilościach na eksport. Zachowują swoje pyszne trunki dla siebie. Warto wobec tego skorzystać z okazji i zaopatrzyć się w austriackie wino.

Jakie ma do zaoferowania wina Austria?

W Austrii dominuje przede wszystkim wino białe. Największą popularnością cieszą się następujące szczepy: Grüner Veltliner, Weischriesling i Sauvignon blanc. Stanowią one zdecydowaną większość wszystkich upraw krajowych. Szczep Grüner Veltliner ceniony jest przede wszystkim za swoją pikantność połączoną z wysoką kwasowością. Wystarczy skosztować niewielką ilość, aby od razu wyczuć przyjemną świeżość i nuty owocowe. W Grüner Veltliner czuć jabłka, cytrusy i nawet skoszoną trawę. Takie połączenie jest niezwykle unikalne, więc nic dziwnego, że cieszy się aż tak dużą popularnością. Jeśli ktoś szuka czegoś wyjątkowego, to powinien sięgnąć po Grüner Veltliner z Wachau, czyli regionu winiarskiego wpisanego na listę UNESCO. Miłośnikom wina czerwonego można polecić szczep Zweigelt. Na jego niezwykłe walory smakowe składają się aromaty jeżyn, wiśni, jagód, ziół i pieprzu. Wino jest jednocześnie łagodne i wyraziste. Na terenie Austrii znajdują się trzy regiony winiarskie, który dzielą się na mniejsze obszary. W sumie można mówić o 16 mniejszych regionach w całym kraju. Ma to spore znaczenie, bo miejsce uprawy decyduje o odmianie winogron, metodzie zbiorów, walorach smakowych.

Pyszne wina austriackie sklep internetowy

Przy wyborze wina austriackiego warto mieć na uwadze to, z jakiego pochodzi ono regionu winiarskiego. Największa jest Dolna Austria, która słynie z wybornych trunków. Wpływają na to przede wszystkim specyficzne warunki glebowe. Winorośl uprawia się na glebach lessowych i gliniastych. Przekłada się to na wysoką mineralność. W dolnej Austrii przeważają przede wszystkim wina białe, ale jeśli ktoś chce skosztować najlepszych czerwonych win austriackich, to powinien sięgnąć po alkohol z regionu Burgenland. Cechuje się wysoką kwasowością. Popularne są przede wszystkim Pinot Noir, St. Laurent, Blaufränkisch, Pinot Blanc, Chardonnay. Nie można zapomnieć także o regionie winiarskim Styria. Winorośla rosną w klimacie śródziemnomorskim i kontynentalnym, co ma duży wpływ na smak wytworzonego alkoholu. Wiedeński region winiarski jest ogromny, winnice można spotkać nawet w mieście. Z białych szczepów najpopularniejsze są Grüner Veltliner, Riesling i Chardonnay. Wina z Austrii mają różne klasy jakości, mogą być stołowe, jakościowe i jakościowe z wyróżnikiem.