Nie tylko sake - wina z Japonii

Pamiętacie może Państwo jak w serialu "Szogun" Richard Chamberlain raczył się ze swoimi japońskimi gospodarzami tradycyjnym sake, podawanym w pięknie zdobionych ceramicznych kubeczkach? No właśnie, jeżeli myślimy o Japonii to od razu przed oczami staje nam obraz samurajów i papierowych domków, w których wiodą oni spokojne życie, odpoczywając od gwaru bitewnego i racząc się egzotycznymi trunkami. Co do samego sake, to napisano już naprawdę sporo rozpraw czy jest to w istocie wino, wódka czy może raczej piwo. Nie krusząc kopii w tego rodzaju sporach, warto poznać bliżej autentyczne wina z Japonii, które można znaleźć na półkach naszego sklepu.

Tradycja i nowoczesność - historia win japońskich

Spożywanie wina to nie tylko spożywanie napoju, ale także docenianie kultury. Dla Azjatów wino było długo uważane za kulturę obcą, a wino przeszło różne drogi do akceptacji w różnych kontekstach azjatyckich. Japonia była wszelako jednym z pierwszych krajów tego regionu, które w pełni zaakceptowały zachodnią kulturę picia wina. Nic zatem dziwnego, że w dzisiejszych czasach jest to najbardziej dojrzały rynek producentów wina w Azji.

Wino w stylu zachodnim zaczęło pojawiać się wśród japońskich konsumentów pod koniec lat siedemdziesiątych XIX wieku. Bardzo szybko na dworach cesarskich epoki Meiji zaczęto używać wina zamiast tradycyjnego japońskiego napoju alkoholowego sake. Odkrywano także medyczne zalety spożywania tego trunku, co dobrze wpisywało się w aktualną filozofię zdrowotną. Alkohol generalnie był traktowany przez japońskich lekarzy jako dobry, jeśli pije się go z umiarem. Samo wino zostało zidentyfikowane jako cenne źródło energii dla osób fizycznie słabych lub chorych. Picie niewielkiej ilości "nektaru bogów" każdego ranka w ramach śniadania ze względów zdrowotnych było już nawykiem wśród niektórych intelektualistów i przedstawicieli klasy średniej w miejskiej Japonii lat trzydziestych XX wieku.

U progu XXI wieku do Japonii przybyła grupa francuskich producentów wina, aby promować swoje produkty. Na stacjach metra w Tokio pojawiła się wtedy słynna reklama przedstawiająca Japonkę trzymającą w dłoni kieliszek czerwonego wina, siedzącą na plaży i patrzącą w błękitne niebo. Tak rozpoczął się boom na spożywanie wina w Kraju Wschodzącego Słońca. Jak grzyby po deszczu powstawać zaczęły nowoczesne japońskie winiarnie.

Wina z Japonii

Jeżeli chodzi o wina japońskie sklep nasz w swojej ofercie posiada trunki wytrawne, słodkie i musujące. Wszystkie wpisują się w głęboką wiarę Azjatów, iż picie wina jest przejawem nadziei na lepsze życie i lepsze czasy.

Nie może tutaj oczywiście zabraknąć słynnego sake, wytwarzanego z wysokiej jakości ryżu i rozmaitych domieszek alkoholu. Przykładem może być Honjozo Akashi-Tai, wyjątkowo lekkie w swoim smaku i konsystencji, w przeciwieństwie do innych wyrobów w stylu sake zawierające tylko 15% alkoholu. To wino zaskakuje całkiem ostrym startem, aby później przy finiszu pozostawić suchy wytrawny posmak.

Klasyką w wydaniu japońskim są niewątpliwie wina śliwkowe. Choya Silver produkowane jest z lokalnej odmiany zielonej śliwki, a to owocowe wino urzeka subtelną i gładką fakturą. Idealnie sprawdza się w charakterze aperitifu.

Last but not least, owocowe likiery, białe i słodkie. Klasyczne Umeshu zawierają całe owoce ume, czyli japońskiej moreli. Porządnie schłodzone będą stanowić wyśmienity dodatek do deserów. Jak widać, w temacie wina Japonia ma całkiem sporo do zaoferowania...