Czerwone i białe - wina z Bułgarii

Witamy w winiarniach Bułgarii, najstarszego kraju w Europie. Turyści chętnie odwiedzają to państwo z uwagi na cenne zabytki historyczne, ale nie tylko. Gdy w 681 roku chan Asparuch zakładał ojczyznę smacznych jogurtów, pięknych róż i lawendy, nie spodziewał się, że za kilkanaście wieków stanie się ona producentem i eksporterem jednych z najprzedniejszych win ma świecie. Nie jest tajemnicą, że w czasach komunistycznych większość trafiała na rynki Związku Radzieckiego i dopiero po latach odnowy międzynarodowy rynek mógł poznać smak szlachetnego napoju przygotowywanego według starych receptur, stale jednak udoskonalanych. Tak to prawda, Bułgaria nie tylko oferuje wyjątkową jakość wina o oszałamiającej wartości, ale istnieje wiele unikalnych odmian, których nie znajdziesz nigdzie indziej, no chyba że w naszym sklepie. To w końcu kraina rzek, jezior, wzgórz, po prostu rozmaitej różnorodności geograficznej, gdzie mają możliwość rozkwitać egzotyczne szczepy winogron.

Czerwone wina Bułgarii

To właśnie z tego rodzaju win najbardziej znana jest Bułgaria. Zaskakiwać co prawda może duża liczba rozpoznawalnych odmian wina, w tym Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc i Chardonnay. Te międzynarodowe odmiany były w rzeczywistości masowo sadzone w czasach reżimu socjalistycznego i obecnie stanowią około 70% nasadzeń. Na szczęście kilka lokalnych odmian jest ponownie wprowadzanych przez zapalonych producentów, którzy wspominają historyczny okres po I wojnie światowej, kiedy to niezależne winnice broniły rodzimych winogron.

Jeżeli chodzi o czerwone wina z Bułgarii, takie typowo rodzime, to na pierwszy plan wysuwa się Mavrud. Rdzenna odmiana, która emanuje bogatym smakiem wiśni i czekolady, co dla smakosza nowicjusza może się kojarzyć z profilem lekko dębowego Malbeca. Purpurowy, głęboki kolor zdecydowanie zachęca do degustacji.

Inne uznane bułgarskie win oto z pewnością Melnik. Trunek ten pozyskiwany jest z wyjątkowego szczepu winorośli, który rośnie w zasadzie tylko w dolinie Struma, w południowo-zachodniej części kraju. Na górzystym obszarze wyrastają winogrona smakiem zaskakująco podobne do truskawek i jeżyn. W winie Melnik poza tymi bukietami wyczuwa się także nutę czarnego pieprzu i sosu sojowego. To coś dla prawdziwych koneserów!

Chociaż nazwa Kadarka nieodmiennie kojarzy się z Węgrami, to wino takie produkuje się na całym Półwyspie Bałkańskim, a szlachetna odmiana bułgarska zasługuje na szczególną uwagę. Świeży smak z wyczuwalną nutą malin i owoców leśnych stawia to czerwone wytrawne wino o jasnorubinowej barwie na najwyższych półkach.

Białe wina Bułgarii

W temacie białe wina Bułgaria również nie odstaje od konkurencji, Wręcz przeciwnie, taki Red Misket (nieco myląca nazwa, ale to nadal białe wino) to wytrawne, niezwykle aromatyczny napitek, uderzający smakami mandarynki, wody różanej, limonki i tajskiej bazylii. Bardzo zaskakujący jest w tym wypadku finisz - może być nieco słony, z wyczuwalnymi bukietami suszonego ananasa lub mango.

Jeżeli chodzi o wina bułgarskie sklep nasz ma coś naprawdę wyjątkowego. Wino o aromacie kadzidła! Przenosimy się oto na północ tego pięknego kraju, by w odwiedzić winnice produkujące unikalną odmianę wina Muscat Blanc. W mieście Bałczik produkuje się lokalny rodzaj tego trunku o nazwie Tamianka. Robi się to z celowym utlenianiem, z dodatkiem lokalnych drożdży, ze skórkami, nasionami i pewną proporcją kiści, bez korekty kwasowości winogron. W wyniku powstaje wino o bogatym aromacie owocowym, zaskakującym mineralnym posmakiem i obszerną teksturą.