Czas na wina słoweńskie

Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, jak wyjątkowe są wina ze Słowenii. Najwięcej produkuje się win białych, ale oczywiście nie ma problemu ze znalezieniem mocno rozbudowanych trunków z czerwonej winorośli. Można śmiało powiedzieć, że Słowenia to kraj winiarski z długą historią. Uprawiali ją już nawet Celtowie na słoweńskich terenach, a następnie pojawili się Rzymianie i kontynuowali produkcję. Warto jednak zaznaczyć, że na eksport przeznaczonych jest tylko kilka procent z krajowej produkcji. Pomimo tego że Słowenia wytwarza sporo wina, to jednak zdecydowaną większość zużywa we własnym zakresie. Jak widać, zapotrzebowanie jest spore, więc warto przekonać się, z czego wynika wyjątkowość słoweńskich trunków.

Jakie ma wina Słowenia? Czym się one charakteryzują?

O Słowenii mówi się, że jest to kraj płynący winem. Mnóstwo hektarów upraw winorośli robi ogromne wrażenie. Każdy region winiarski ma do zaoferowania nieco inne trunki, dzięki czemu można liczyć na bogactwo i różnorodność. Jako że Słowenia znajduje się relatywnie blisko, to zawsze można odwiedzić to ciekawe miejsce w wakacje lub chociażby wybrać się tam na weekend. Podczas ciepłych dni możliwe jest podziwianie przepięknych krajobrazów, które dopełniają hektary zielonych wzgórz porośniętych winoroślą. Słoweńskie regiony winiarskie mają wieloletnią tradycję sięgającą już 2500 lat. Zgodnie z jakościową klasyfikacją win słoweńskich wyróżnia się wina stołowe, wina jakościowe i wina najwyższej jakości. Namizno Vino to wina pochodzące z różnych regionów i gron. Jeśli wybierze się wino gatunkowe, z certyfikowanym pochodzeniem, czyli Kakovostno Vinom, to ma się pewność, że pochodzi z konkretnego regionu i spełnia odgórnie narzucone wytyczne odnośnie rodzaju winogron, zawartości cukru. Z kolei Vrhunsko Vino to wina najwyższej jakości, których uprawa i produkcja podlega ścisłej kontroli. Nie wolno niczego dosładzać ani regulować kwasowości, czyli w żaden sposób ulepszać.

Wina Słoweńskie sklep z bogatym zaopatrzeniem

Jeśli ktoś chce spróbować wysokiej jakości wina ze Słowenii, czyli Vrhunsko Vino, to powinien wiedzieć, że może mieć ono rozmaite wyróżniki. Sporą zawartość alkoholu i cukru resztkowego posiadają trunki późnego zbioru. Wyróżniają je niezwykłe aromaty, są bardzo wyraziste. Z kolei wybór z wron dotyczy win wyprodukowanych ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Muszą być one bardzo dojrzałe. Pozwala to na wytworzenie mocnego wina, bardzo skoncentrowanego, aromatycznego, ze sporą zawartością cukru. Jeśli ktoś lubi słodkie wina, deserowe, to powinien zdecydować się na Vrhunsko Vino z predykatem wybór z jagód. Trunki powstają wyłącznie z najsłodszych gron, w ostatniej fazie dojrzewania. Jest też opcja wybór spod suszonych owoców. Nie zbiera się ich aż do czasu, gdy naturalnie wyschną na krzakach, pojawi się także szlachetna pleśń. Takie winogrona odznaczają się niską zawartością wody oraz dużą koncentracją cukrów i aromatów. Wyróżnia się także wina lodowe, które są wytwarzane z gron podmrożonych. Muszą one być wystawione na działanie ujemnych temperatur przez co najmniej 6 dni.