Sklep Bachus - Wino czerwone
Czerwone wino zostało sfermentowane po raz pierwszy na terenach Gruzji i Iranu w 5700r. p.n.e. Wino czerwone sklasyfikowane ze względu na barwę posiada kolor w różnych odcieniach czerwieni (purpurowy, rubinowy, ceglasty, wiśniowy, czarnoczerwony). Wino czerwone produkuje się je z ciemnych winogron nazywanymi potocznie czarnymi. Najbardziej znane odymiany ciemnych winogron: Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec, Carmenere, Tempranillo, Nebbiolo, Negroamaro, Nero d'avola, Primitivo, Sangiovese, Cabernet franc, Carignan ….
Przy produkcji wina czerwonego należy zgnieść winogrona, aby umożliwić dostęp moszczu do skórek, które są źródłem czerwonego koloru w winie. Obecnie stosuje się w większości zastosowanie mechanicznie (prasa) lub za pomocą maceracji węglowej. Procedura ta polega na wstępnym fermentowaniu całych, niezgniecionych winogron. Powstający dwutlenek węgla wpływa na rozerwanie winogron i doprowadzenie do dostępu moszczu do skórek winogronowych. Dalsza fermentacja bez względu na sposób miażdżenia gron odbywa się tak samo w obu metodach. Głównym podziałem wina czerwonego jest podział na wino suche wytrawne i słodkie. Wina Suche czerwone wina zawierają niższe ilości cukru, podczas gdy wina słodkie posiadają go więcej.
Czerwone Wino a Zdrowie najnowsze badania uświadamiają że nie bez powodu wino uznawano za lekarstwo. Czerwone winogrona bogate w błonnik a w szczególności Tempranollo praktykowane przy winach Rioja, mają znaczny wpływ na zmniejszenie cholesterolu, czyli czerwone wino chroni serce. Polifenole znajdujące się w winach czerwonych bogatych w przeciwutleniacze, mogą zwiększyć elastyczność naczyń krwionośnych. Zapobiegają także krzepnięciu krwi. Resweratrol znajdujący się w skórkach czerwonych winogron ma wpływ podczas regulacji poziomu cukru we krwi. Resweratol stymuluje wydzielanie insuliny i aktywuje białko, które nie dopuszcza do nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Czerwone wino na nowotwory, potrafi zatrzymywać namnażanie komórek nowotworowych. Wino czerwone na Alzheimera ponieważ Resweratrol hamuje rozwój białka o nazwie beta-amyloid. Czerwone wino na schudnięcie, lampka czerwonego wina dziennie w niedużej ilości pozwala przekazać do naszego organizmu Piceatannol suplement który ma wpływ na powikłania otyłości u otyłych. Pamiętajmy że Piceatannol nie wykazywał silnej zdolności wyszczuplającej, ale ograniczył kilka komplikacji związanych z otyłością.
Wino czerwone obecnie znane jest na całym świecie i uprawy sięgają prawie każdego regionu. Wina czerwone są wielkością różnorodnych odmian winorośli i środowiska w jakim powstają. Poniżej prezentujemy Wina czerwone półwytrawne, Wina czerwone wytrawne, Wina czerwone półsłodkie, Wina czerwone słodkie…
- Zobacz wszystkie | Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 51 Następna »
Avalon Primitivo di Manduria
Cena:120.00PLNPrawdziwe Primitivo di ManduriaEscudo Rojo Baron Philippe Rothschild
Cena:60.00PLNPapale Primitivo di Manduria
Cena:54.00PLN12 E Mezzo Malvasia Nera del Salento
Cena:37.00PLNMichel Schneider Cabernet Sauvignon
Cena:32.00PLNWino bezalkoholowe12 E Mezzo Primitivo del Salento IGP VARVAGLIONE
Cena:37.00PLN12 E Mezzo Negroamaro del Salento
Cena:37.00PLNUno Due Cinque 125 Negroamaro del Salento Feudi Salentini
Cena:32.00PLNPromocjaAmaranta Montepulciano d’Abruzzo
Cena:100.00PLNPromocjaLa Torre Primitivo Puglia Feudi Salentini
Cena:44.00PLNPromocjaNemea Tselepos Red Dry
Cena:72.00PLNSassirossi Primitivo di Manduria Feudi Salentini
Cena:44.00PLNPromocjaNipozzano Chianti Rufina Riserva Frescobaldi
Cena:74.00PLNPapale Oro Primitivo di Manduria 2014
Cena:100.00PLNBardzo dobrePapale ORO Primitivo di Manduria 2015
Cena:87.00PLNDobre wino10 Vendemmie Limited Edition Montepuliciano d'Abruzzo Tenuta Ulisse
Cena:187.00PLN- Zobacz wszystkie | Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 51 Następna »