Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Wina ChardonnayGiramonte Frescobaldi Wina Wina z Nowej ZelandiiGrand Durhene ChampagneWina AustraliiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaFerrari Wina MusująceGosset ChampagneChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWina Napa ValleyWino na lato
wino
  • Wino musujące Metoda Charmat
    Wino musujące Metoda Charmat

Sklep Bachus - Wino musujące Metoda Charmat

 

 

 

 

 

 

 

 

Proces wytwarzania wina musujące w zamkniętych kadziach określany jest we Włoszech zwykle jako Metodo Charmat. Fermentacja wtórna z dodatkiem drożdży zazwyczaj trwa od dwóch do czterech tygodni. Niedawno opracowana została też metoda tzw. Charmat Lungo, stosowana przede wszystkim do win uzyskanych z Chardonnay i Pinot. W tym „długim” procesie wino pozostaje w kontakcie z drożdżami przez okres od trzech miesięcy do roku, co pozwala uzyskać efekt końcowy zbliżony do metody klasycznej. Obie odmiany tej metody obejmują następujące etapy: Fermentacja wtórna – Wino kupażowane, po dodatku wyselekcjonowanych drożdży, umieszcza się w dużej stalowej kadzi, zwanej autoklawem, gdzie następuje fermentacja wtórna w obniżonej temperaturze i ciśnieniu na poziomie 7 - 8 atmosfer. Filtracja izobaryczna. Po zakończeniu fermentacji wino oddziela się od osadu poprzez przesączenie go przez filtr do drugiego zbiornika w warunkach stałego (izobarycznego) ciśnienia. Stabilizacja. Wino stabilizuje się przez schłodzenie do temperatury poniżej temperatury zamarzania, co powoduje wytrącenie się kryształków kwasu winowego, które następnie są usuwane. Izobaryczne butelkowanie. Zastosowanie procesu izobarycznego umożliwia utrzymanie stałego ciśnienia wina w trakcie rozlewania do butelek i korkowania. Wina uzyskane metodą fermentacji w zamkniętej kadzi zwykle można wprowadzać na rynek od razu po rozlaniu do butelek. Niektóre gatunki, wytworzone metodą charmat lungo, jak się wydaje, osiągają pełnię harmonii dopiero po kilku miesiącach leżakowania. Większość włoskich win musujących, wytrawnych i półsłodkich, powstaje w ten właśnie sposób. Wyjątkiem jest Asti Spumante, które poddawane jest jednemu tylko procesowi fermentacji w kadziach i dzięki temu zachowuje delikatną słodycz i jedyny w swoim rodzaju aromat winogron z odmiany Moscato.

 

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE