Sklep Bachus - Zasady łączenia win z potrawami…
Łączenie wina i zasady kulinarne.
Jak łączyć wina z posiłkami to umiejętność Sammlerów wyedukowanych poprzez niekończące się testy i zapisy z dziejów wypracowana w ciągu wieków przez znawców wina i mistrzów sztuki kulinarnej. Zasady łączenia wina w upływie dzisiejszego czasu uległy modyfikacji doprowadziły do sytuacji, gdzie zasady wina i potraw są łamane. Koneserzy i miłośnicy wina pozwalają sobie twierdzić, że dobór win i potraw jest indywidualna sprawa każdego z nas. Stara zasada łączenia win białego do ryb a czerwonego wina do mięs straciła na swym znaczeniu. Przytoczymy jednak wg różnych źródeł literatury fachowej kilka przepisów i zasad, które mogą być pomocne przy podejmowaniu decyzji o doborze wina i potraw na przyjęcia gości w domu lub w restauracjach. Jedna z teorii przy dobieraniu win i potraw mówi o stosowaniu jednej z dwóch zasad: zasady podobieństwa lub zasady przeciwieństwa. Zasada podobieństwa polega na dobieraniu win, które w jakiś sposób przypominają potrawę np.- lekkie wino do lekkich dań, średnie wino do nieco pełniejszych potraw i pełne wino o dużym ekstrakcie do ciężkich dań. Zasada przeciwieństwa polega na wyszukiwaniu win o smaku i konsystencji, której nie posiada potrawa. Stosując tę zasadę pilnujemy, by bogate i złożone wina towarzyszyły daniom prostym, wina proste - daniom wykwintnym. W trakcie posiłku należy przestrzegać pewnego porządku w serwowaniu win – zaczynamy od win białych lub lekkich różowych przechodzimy do coraz bardziej treściwych i mocnych win czerwonych. Wśród prawdziwych koneserów znajdziemy specjalistów potrafiących łączyć najbardziej wyszukane i wykwintne potrawy z odpowiednimi gatunkami i markami win.
Zasada win różowych - wina różowe odmiennie komponują się z potrawami. Zaletą wina różowego jest neutralność, ponieważ wina różowe są większości delikatne, dobrze się komponują do delikatnych przekąsek typu: sałatkami, warzywami, zapiekankami. Wino różowe dobrze komponuje się też z daniami kuchni włoskiej: pizzy, pasty, spaghetti, czy innych dań z makaronem w sosie pomidorowym. Wino różowe pasuje do owoców morza, ryżem, omletem oraz potrawami na bazie ryb i drobiu, wędliny.
Przykłady łączenia wina wytrawnego różowego z posiłkami: sałatki, Pomidory z bazylią i mozzarellą, Kanapki, Ryby z grilla, Tuńczyk, Grillowana cielęcina, Omlet z bekonem, Chłodnik, Tortilla, Zapiekanka z indyka, owości morza, kalmary, ostrygi, kawior, wędzony łosoś, halibut, galaretka mięsna z polewie octowej, kurczak po azjatycku, risotto.
Przykłady łączenia wina różowego delikatnego z posiłkami: ziemniaczana, z kurczaka, tuńczyka, Wędliny, Hamburgery, Frytki, Pikantne skrzydełka kurczaka, Lasagne, Orzeszki ziemne i paluszki, Popcorn i chipsy, Taco
Przykłady łączenia wina różowego słodkiego z posiłkami: lody, ciasta, sernik z rodzynkami, tort, gofry, naleśniki z białym serem, aperitif.
Zasada win białych – wina białe odmiennie komponują się z potrawami. Wina białe rozróżniamy od delikatnych soczystych poprzez wytrawne o wysokiej kwasowości, beczkowe o kremowej konsystencji po słodkie. Wina białe o wyżej kwasowości podaje się jako aperitif, do sałatek, białych mięs, wędlin i delikatnych serów.
Przykłady łączenia wina białego wytrawnego z posiłkami: sushi, ryby wędzone, owoce morza, homar, ostrygi, ryby morskie, białe mięsa, potrawy kuchni azjatyckiej, łosoś, kawior, sałaty, dania z cielęciny, kozie sery, wędliny, risotto, makarony, ryby w galarecie,
Przykłady łączenia wina białego delikatnego z posiłkami: ryby słodkowodne, makarony w sosach, białe mięsa, wędliny, cielęcina, kurczak w różnej postaci, pasztety, grzyby, pasty, sery miękkie, warzywa z pieca, ryby grillowane, kalmary zapiekane w cieście,
Przykłady łączenia wina białego słodkiego z posiłkami: aperitify, flaga, pasztety, desery, sery twarde, sery dojrzewające, lody, ciasta, cytrynowe ciasto bezowe, lody,
Zasada win czerwonych – wina czerwone odmiennie komponują się z potrawami. Wina czerwone rozróżniamy od stołowych delikatnych w smaku, poprzez wytrawne o wysokiej kwasowości, beczkowe, ciężkie, taneczne i słodkie.
Przykłady łączenia wina czerwonego delikatnego z posiłkami: potrawy w pomidorowych sosach, duszone mięsa, gęsie wątróbki, pasztety, dojrzałe sery, suszone wędliny, drobiu, pieczeni, buliony, ciepłe przystawki, wołowiny, jagnięciny, schab, curry, gulaszu, klopsy, lasagne, pizza, łazanki, dania kuchni azjatyckiej, dania kuchni chińskiej, zapiekane warzywa, zupa dyniowa,
Przykłady łączenia wina wytrawnego czerwonego z posiłkami: pieczeń, steki, potrawy duszone, mięsa grillowane, dziczyzny, dojrzałych serów, sarnina, dzika, zająca, gulaszu, makarony w sosach, bażanta, karkówka, rozbef,
Przykłady łączenia wina słodkiego czerwonego z posiłkami: ostre sery, dojrzewające sery, pasztety, lody, naleśniki z białym serem, pierogi z jagodami, szarlotka w bitej śmietanie, ciasta drożdżowe,