- Nowy

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Pont De Pierre Lussac-Saint-Emilion AOC
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Bordeaux
Producent: Vergniol
Szczepy: Merlot, Cabernet Franc,
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Dojrzewanie: 12 miesięcy beczka
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c3
Nota degustacyjna:
Château Pont de Pierre Lussac-Saint-Émilion z winnicy Vergniol to czerwone wino z Lussac-Saint-Émilion. z Bordeaux. Wino to jest mieszanką 3 odmian winogron, którymi są Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot. Win charakteryzuje się pięknym purpurowym odcieniem z fioletowymi refleksami. W nosie wino jest mocne i wyraziste z nutami dojrzałych czerwonych owoców i lekką nutą przypraw. Na podniebieniu pikantne, pełne, ze zrównoważoną taniną.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, pieczeń, dojrzałe sery, wędliny dojrzewające.
Notatki Sommelier:
Jesteśmy w sercu AOC Lussac Saint-Émilion. W regionie Bordeaux, na prawym brzegu Dordonii. Tutaj gleby są gliniaste i wapienne i uprawia się głównie Merlot. W tym przypadku mieszanka przewidziana przez winiarza „Château” to około 75% Merlot, do którego dodaje się część Cabernet Franc. Tradycyjnie winifikowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze, to eleganckie Bordeaux ma piękny granatowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Mocne i wyraziste w nosie, z wyraźnymi nutami dojrzałych ciemnych owoców i subtelną nutą roślinną. W ustach jest okrągłe i satysfakcjonujące. Powracają nuty dojrzałych owoców, którym w tym przypadku towarzyszą intrygujące doznania korzenne. Wypróbuj go z obfitymi daniami mięsnymi.
Region:
Bordeaux, położone wzdłuż wybrzeża Atlantyku w południowo-zachodniej Francji, jest jednym z najsłynniejszych regionów winiarskich na świecie. Gama produkowanych tu win jest niezwykła – od codziennych win stołowych po niektóre z najdroższych i najbardziej prestiżowych win, jakie kiedykolwiek wyprodukowano. „Styl Bordeaux” stał się skrótowym sposobem opisania procesu elitarnej produkcji wina, w tym ręcznego zbierania winogron w najbardziej prestiżowych zamkach i skupienia się na wytwarzaniu win odzwierciedlających naturalne terroir.
Ogólnie rzecz biorąc, w Bordeaux jest ponad 10 000 producentów wina lub zamków położonych wzdłuż 80-milowego odcinka lądu, który biegnie w głąb lądu od Atlantyku. Ta lokalizacja zapewnia Bordeaux niezrównane środowisko uprawy winorośli. Dwie rzeki – Garonna i Dordogne – oraz ujście Żyrondy to cechy geograficzne, które składają się na wyjątkowe terroir Bordeaux.