- Nowy
Pintia Toro Red Wine Vega Sicilia
- Polecane!
- -100,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gratavinum 2 PI R Priorat
Kraj: Hiszpania
Region: Priorat
Dobre wino z Katalonii
Pojemność: 0,75l
Alk: 14,5% C3
Zapach zdominowany intensywnym owocem czereśni, borówek, jagód i śliwek, lukrecji, czekolady i goździków, na podniebieniu łagodny charakter, a przy tym soczyste, doskonale wyważone i eleganckie. Jeśli jesteś fanem wina o intensywnych nutach ziołowych i korzennych, 2πr Gratavinum z Priorat w Hiszpanii jest dla Ciebie. To mieszanka grenache, carignan, cabernet sauvignon i syrah, a jej nazwa brzmi „the well rounded wine”, co nawiązuje do jej nazwy. Wyższa ocena eksperta i delikatniejsza budowa, trzeba spróbować.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Zawsze uwielbiamy głęboko fioletowe wino, kiedy wychodzi z butelki, i chociaż to wino miało średnio-głęboką barwę, byliśmy podekscytowani nalewaniem. Bukiet składał się głównie z ziół i przypraw, z nutami eukaliptusa i lukrecji. Pojawiły się również inne nuty goździków, suszonych ziół i lekkie nuty beczkowe wanilii, tytoniu i skóry, ale były bardziej stonowane.
Podczas popijania, ten oferował krótki, ale intensywny smak. Czerwone owoce, takie jak truskawka i malina, były obecne, ale nieco słabe, ponieważ wiele ziół i ziemistych nut przejęło kontrolę. Przyprawy do pieczenia utrzymywały się pod koniec, ustępując miejsca taninom wysuszającym gumy. Smaki w tym były trudne do określenia, ponieważ wszystkie te nuty zmieniały się z każdym łykiem, w dobry sposób, ale odeszliśmy, omawiając przede wszystkim nuty ziołowe.
Warto zauważyć, że ta butelka miała dużo sedymentacji, ponieważ wino nie jest filtrowane przed butelkowaniem, więc zdecydowanie zaleca się dekantację. Podobnie, umiarkowanie wysokie taniny wina, gdy jest spożywane młode, mogłyby skorzystać z odrobiny czasu w dekanterze. Postanowiliśmy połączyć to z rozmaitymi empanadami, które kupiliśmy od lokalnego producenta, aby przetestować wino w różnych kombinacjach smakowych. Empanady, których próbowaliśmy, zawierały tradycyjną argentyńską wołowinę, kurczaka tandoori, grillowaną wołowinę, karmelizowaną cebulę i elote (kukurydzę).
Chociaż nie powiedzielibyśmy, że wino to pasowało do kilku empanad (podstawowa cebula i elote nie wydobyły żadnych nut w winie), byliśmy bardzo zadowoleni z tego, jak pasowało do argentyńskich empanad z wołowiną i mostkiem o intensywnych przyprawach. Wino o dużej zawartości ziół i przypraw wydawało się być bardzo dobrze zrównoważone przez te równie mocno pikantne dania. W związku z tym moglibyśmy uznać to wino za idealne do świątecznego posiłku lub innych bogatych i pikantnych dań mięsnych. Łączenie go z czymkolwiek gorszym może być niewiarygodną krzywdą dla tego wina.
Wino ma intensywny, głęboki czerwony kolor z fioletowymi niuansami. Złożone, skoncentrowane i intensywne w nosie z aromatami dojrzałych czarnych owoców, mięty i kakao. Dominuje mineralne i lekkie tło tonów tostowych i karmelizowanych. Bardzo eleganckie i złożone aromaty, które rozwijają się korzystnie w trakcie degustacji. W ustach jest świeże i delikatne. Eleganckie odczucie w ustach, świeże i dobrze teksturowane, z długim finiszem, który przypomina owocowe, pikantne i karmelizowane aromaty.
2024-09-25
Gratavinum 2PiR Priorat 2020
Czysty, jasny, z wysoką warstwą, wiśniowo-czerwony kolor z fioletowymi niuansami. Wielka różnorodność aromatów nadaje winu wysoką złożoność. wino, odnajdując przede wszystkim dojrzałe czerwone i czarne owoce wraz z korzennymi i balsamicznymi tonami, ostatecznie łącząc poprzednie aromaty, pojawiają się lekkie tosty i karmelizowane tony. Duża objętość w ustach wskazuje na tłuste i aksamitne doznania, czyniąc podniebienie delikatnym i przyjemnym doznaniem.