- Nowy
King Robert II Blended Scotch Whisky
King Robert II Blended Scotch Whisky
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
King Robert II Blended Scotch Whisky
Kraj: Szkocja
Alkohol: 40%
Poj.: 0,75l BK17
Whisky ze Szkocji cieszą się wyjątkowym uznaniem na świecie prezentując różnorodne aromaty od ciężkich, silnie dymnych i torfowych po delikatne i owocowe.
Nos: naturalnie sporo młodego destylatu zbożowego, jednak nie udarza agresywnie w nozdrza, jest słodko i owocowo, w stronę suszonych owoców, nut leśnych, miodu, lekko tlących się gałązek, pojawiają się cytrusy, pieprz, zapach suchych liści, przebija się również wyraźnie alkohol, nieco przypalonego masła, karmel, ma się wrażenie, że część destylatów mogła dojrzewać w beczkach po Sherry, po chwili ciasteczka i ponownie buchnięcie alkoholu
Smak: jeśli czuliśmy słodycz w zapachu, to w smaku jest jej już znacznie mniej, na pierwszym planie spirytus zbożowy, po chwili owoce, gorzka czekolada, karmel, pikantne przyprawy, dębina, ślady suszonych owoców, czuć mocne rozwodnienie, a mimo wszystko potrafi nieco rozgrzać, ślady siana, nieco ziemiste nuty, może odrobina tytoniu, z każdym kolejnym łykiem bardziej wytrawna, słony karmel, odrobina nut słodowych, pomadki czekoladowe z alkoholem w środku
Finisz: nieco gorzki, dębowy, alkoholowy, nieco czekoladowy, rozgrzewający.
Produkty Ian Macleod Distillers
Ian Macleod Distillers to szkocka firma, kierowana od początku przez rodzinę Russell do dnia dzisiejszego. Sama firma zajmuje się od początku niezależnym bottlingiem whisky, produkcją whisky, dystrybucją alkoholi a także mieszaniem whisky. W 2018 roku trafiła na 10 miejsce w światowym rankingu firm zajmujących się whisky.
Początek firmy datuję się na 1936 rok, który jest też rokiem Peter Russell założył własną firmę brokerską. W 1956 firma Peter Russell & Co przejęła w całości firmę Ian Macleod & Co. Firma z biegiem lat, stopniowo i ostrożnie dobierała marki z którymi chciała współpracować. Milowym krokiem było pozyskanie marki oraz destylarni Glengoyne, dzięki czemu Ian Macleod Distillers stało się producentem whisky. Kolejnym krokiem było stworzenie torfowej whisky słodowej Smokehead, a następnie reaktywowanie wyciszonej destylarni Tamdhu. Kolejnym krokiem stało się pozyskanie legendarnej destylarni Rosebank, która zostanie odrestaurowana i otwarta w 2022 roku.
King Robert II Blended Scotch Whisky - Opinie klientów
Tanie Whisky - King Robert II Blended Scotch Whisky
Aromat zdecydowane bogaty i słodowy z dużą ilością karmelu i wanilii. Dojrzałe pomarańcze, skórka pomarańczowa i bogaty miód. Smak spokojny, cienki i wodnisty w ustach. Karmel i wanilia. Sok pomarańczowy i syrop cukrowy. Bardzo mdły. Finish krótki finisz. Pod koniec trochę dębowości i nut ściętej trawy. Komentarz : Nos jest dobry. Na podniebieniu jest obecny, ale nie pozostawia prawie żadnego wrażenia.
Tanie Whisky - King Robert II Blended Scotch Whisky
Aromat zdecydowane bogaty i słodowy z dużą ilością karmelu i wanilii. Dojrzałe pomarańcze, skórka pomarańczowa i bogaty miód. Smak spokojny, cienki i wodnisty w ustach. Karmel i wanilia. Sok pomarańczowy i syrop cukrowy. Bardzo mdły. Finish krótki finisz. Pod koniec trochę dębowości i nut ściętej trawy. Komentarz : Nos jest dobry. Na podniebieniu jest obecny, ale nie pozostawia prawie żadnego wrażenia.
2024-09-27
Scotch Whisky King Robert II Blended
Cudowny prezent świąteczny recenzowany wiosną i w końcu opublikowany w jeden z słonecznych dni. Można by wybaczyć, mówiąc: „Kurczę, koleś, na pewno to jest pogoda najbardziej odpowiednia na orzeźwiającą recenzję ginu lub coś w tym stylu” i zgodziłbym się z tobą, ale mamy sześć miesięcy recenzji w zanadrzu i żadna z nich nie jest szczególnie letnia. Więc dalej jazda notatki przekazac już czas. Nos jest bardzo metaliczny z nieprzyjemnym toffi z przodu. Wyczuwa się bardzo ostry spirytus zbożowy, a młody destylat jest bardzo kartonowy. W tle unosi się bardzo nieprzyjemny zapach publicznego pisuaru. W mieszance jest trochę wanilii, dzięki czemu jest nieco bardziej znośny. Z czasem w kieliszku pojawia się dziwna nuta palonej sklejki. Usta wciąż bardzo metaliczne. Toffi towarzyszy toffi, wanilia i drobna nuta przypraw. Jest płaski w smaku, a toffi lepi się do ust. Wyczuwa się gorycz, ale wydaje się, że nie jest ona powiązana z żadnym konkretnym smakiem. Przy odrobinie wyobraźni z tyłu dostrzeżemy nutę cytryny. W smaku nie jest tak nieprzyjemny jak w nosie. Nie ma jeszcze nut dębowych. Finisz zaczyna się dość mdło i wodniście. Butterscotch nadal przylega do ust. W końcu pojawia się maleńka nuta dębu, ale jest płaska i całość rozpada się jak domek z kart. Na koniec zostaje tylko metaliczna nuta. Nie należy go spożywać w postaci czystej ani na kamieniach. Używałbym go tylko jako miksera.