

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lamita Reserva Chardonnay
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Apelacja: Valle de Uco
Producent: Grupo Foster Lorca
Dojrzewanie: 65% wina, fermentacja w dębie francuskim
Szczepy: Chardonnay
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 8-10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Lamita Reserva Chardonnay to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Chardonnay uprawianej w Valle de Uco w Mendozie. W nosie charakterystyczne dla chardonnay aromaty przywodzące na myśl białe brzoskwinie i gruszki harmonijnie przemieszane z subtelnymi nutami dębowymi. Na podniebieniu dobrze zbudowane i eleganckie, o długim, zabarwionym niuansem biszkoptowym, posmaku.
Podawać do makaronów z grzybami, drobiu, pieczonych ryb i miękkich serów.
Notatki Sommelier:
Mauricio Lorca należy do pokolenia winiarzy, którzy chcą wyjść poza to, co znane, być w czołówce i nieustannie wprowadzać innowacje i ruch. Ma uznane osiągnięcia w ważnych winiarniach w Argentynie; doradza różnym projektom winiarskim; i jest pierwszym enologiem win Enrique Foster, którego jest także partnerem w Bodega Foster Lorca.
Jest pionierem w produkcji win Premium bez drewna. Jego filozofia koncentruje się na zapewnieniu, że jakość opiera się na właściwym zarządzaniu winnicą i nowoczesnej enologii, która ma na celu dostarczenie konsumentowi dokładnie tego, co natura dostarcza.
Region:
Mendoza jest największym regionem winiarskim w Argentynie. Położona na płaskowyżu wysokogórskim na skraju Andów, odpowiada za około 70 procent rocznej produkcji wina w kraju. Swoje miejsce odnalazła tutaj francuska odmiana winogron Malbec, z których produkuje się czerwone wina o dużej koncentracji i intensywności. Wysokość jest jedną z najważniejszych cech terroiru Mendozy. To ona łagodzi gorący, suchy klimat regionu. Po ciepłych, słonecznych dniach następują znacznie zimniejsze noce, które spowalniają dojrzewanie, przedłużając sezon wegetacyjny i przyczyniając się do powstawania bogatych, dojrzałych winogron. Nawadnianie ułatwiają rzeki, które przecinają region, w tym sama Mendoza, która spływa z gór. Ciepłe i suche okresy zbiorów oznaczają, że winiarze mogą zbierać winogrona według dojrzałości i nie martwić się kaprysami pogody, co prowadzi do stałej jakości z roku na rok. Skaliste, piaszczyste gleby mają niewiele materii organicznej oraz są suche i mało żyzne. Dzięki temu winorośla są zmuszane do ciężkiej pracy i wytwarzają małe, skoncentrowane jagody.
2023-09-14
Argentyńskie chardonnay
Złożone aromaty kwiatów, brzoskwini, suszonej gruszki i moreli z długim, gładkim finiszem na podniebieniu.