• Nowy

Nos Racines Merlot Rose Langwedocja

29,99 zł
Brutto
24 Przedmioty

Opis

Kolor
Różowe
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Wino Nos Racines Merlot Rose Langwedocja

 

Kraj: Francja

Region: Langwedocja

Apelacja: Vin de Pays d'Oc

Kolor: różowe, wytrawne

Zawartość́ alk.: 13 %

Pojemność: 750 ml

 

 

Różowe wino z Langwedocji, delikatnie wytrawne wino francuskie produkowane ze szczepu Merlot. Wśród nut aromatycznych dominują świeże czerwone owoce i kwiaty. Orzeźwiający charakter wina z przyjemnym balansem pomiędzy kwasowością, a delikatną słodyczą uprzyjemnia ciepłe dni i stanowi doskonałe towarzystwo podczas letnich pikników. Radosna osobowość wina doskonale sprawdzi się także podczas niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi.

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

 

Francja jest największym producentem i konsumentem wina różowego na świecie.  Wino różowe powstaje praktycznie we wszystkich regionach winiarskich tego kraju, choć niektóre z nich cieszą się szczególnym uznaniem wśród amatorów wina. Wino Nos Racines Merlot Rose Langwedocja pochodzi z drugiego co  do wielkości  regionu winiarskiego  wina różowego z południa Francji jest Langwedocja – Roussillon, gdzie klimat jest zbliżony do Prowansji. Wina z Roussillon  są ciemniejsze i krzepkie zwłaszcza, że dominują w nich odmiany Carignan i Syrah. Z kolei w Langwedocji wykorzystuje się głównie Grenache i Cinsault. Wina z tego regionu są najlepsze po 2-3 latach od momentu produkcji. Winifikację „na czerwono” prowadzi się na zasadzie krótkiej maceracji miazgi czerwonych owoców. Pierwsza faza produkcji, czyli odszypułkowanie, tłoczenie i siarkowanie, jest analogiczna do winifikacji wina czerwonego. Dodanie siarki spowalnia proces fermentacyjny i umożliwia rozpuszczenie w soku czerwonych pigmentów pochodzących ze skórek. Najważniejszą operacją jest zlanie lekko zabarwionego soku i oddzieleniu go od skórek. Moszcz zlewa się po 12–48 godzinach maceracji w zależności od intensywności zabarwienia owoców. Ten proces określa się często francuskim mianem saignée czyli „wykrwawianiem” (niem. – Saftabzug, wł. – salasso).

Nos Racines Merlot Rose Langwedocja - Opinie klientów

Dodaj opinię

Nos Racines Merlot Rose Langwedocja

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NSZYM SKLEPIE:
4.8
Na podstawie 299 opinii w serwisie Google
Kocham Wina a zaczęło się od tych, które polecacie. Ostatnio nabyłam Flor de Pingus wino o wyraźnie żywym, rubinowym kolorze. Nos jest czysty i rozwijając się, wykazuje średnio intensywne aromaty cedru, wanilii, czekolady, ciemnych śliwek, ciemnych wiśni, lukrecji i anyżu. Podniebienie jest... gładkie z aksamitną treścią i średnią kwasowością...ma miękkie taniny i wysoką zawartość alkoholu. Finisz jest długi i pełny z towarzyszącym smakiem cedru, wanilii, ciemnych śliwek, ciemnych wiśni i lukrecji. Jak tu się nie zakochać podpowiedzcie... ( więcej )
Marta Kozioł
Zamowinie zlozone w srode z nadzieja na dowstawe przed weekendem. W poniedzialek brak odpowiedzi, telefonu nikt nie odbiera i brak samej wysylki.
Krzysztof Grad
Najlepsze wina, łatwo was wyszpiegować po Facebook. Jesteście profesjonalnie wyróżnieni. Wspaniale zdjęcia z degustacji widać zamiłowanie do wina. Polecam!!! Ale jak już mam was na czacie proszę o podpowiedź jakie wino nowozelandzkie z szczepu sauvignon blanc warto spróbować. Ostatnio degustowaliśmy... Villa Maria Sauvignon Blanc było pyszne. ( więcej )
Magdalena Jankowski
Niezwykle profesjonalna ekipa sommelier, dzięki której czujesz się poważanym i zaprzyjaźnionym klientem już od pieszej wizyty. Swobodny styl rozmowy o winach z łatwością przychodzi sprzedawcy przy polecaniu win. Tak ja to kupuje i nie żałuje polecam.
Patrycja Kaczmarczyk