Akashi to z pewnością jedno z największych nazwisk w japońskiej whisky. Wielkość produkcji jest jednak niewielka. Ich whisky od dawna były produkowane na rynek krajowy z luźną definicją „whisky”. W 1984 roku zbudowano destylarnię White Oak z duetem miedzianych alembików . W tym momencie jakość znacznie się poprawiła. Destylatory White Oak są stosunkowo niewielkie. Zazwyczaj mniejsze destylatory skutkują cięższym i bardziej kongeneratywnym alkoholem, ale whisky Akashi mają tendencję do zachowywania tej złożoności, a jednocześnie mają lżejszy charakter. Wolniejszy przebieg destylacji i miedź destylatorów z pewnością pomaga osiągnąć ten wynik. Słód jest zazwyczaj lekko torfowany (około 10 ppm) import szkocki.  Akashi Whiskey dojrzewa w niezwykle wilgotnym środowisku nad Morzem Śródlądowym Seto. Lata też są gorące. Prowadzi to do szybszego dojrzewania w porównaniu z chłodniejszym klimatem, takim jak Szkocja. Wilgotność oznacza, że ​​alkohol odparowuje szybciej niż woda destylatu i znacznie przyczynia się do udziału anioła. 

Żadna kategoria napojów nie jest tak dzika jak japońska whisky. Ekstremalny popyt na ograniczoną podaż zrodził wielu nowicjuszy, podróbek i dziwaków. Jeśli szukasz autentycznej japońskiej whisky w rozsądnej cenie, Akashi to marka, którą warto poznać. Whisky Akashi jest produkowana w Akashi, Hyogo w destylarni White Oak. Seto Inland Sea znajduje się na ich podwórku. Eigashima Shuzo (江井ヶ嶋酒造) to firma stojąca za marką. W 1919 roku stali się pierwszą licencjonowaną destylarnią whisky w Japonii.* Produkują również whisky pod marką Eigashima. Ogólnie rzecz biorąc, produkcja Akashi jest skromna, ale wysokiej jakości. Ostatnio również zwiększyli produkcję. Suntory's Yamazaki Distillery była pierwszą japońską destylarnią whisky o znacznie wyższym wolumenie produkcji. Akashi Blended i Akashi Single Malt to najłatwiej dostępne whisky Eigashima w USA. Wiele innych limitowanych butelek jest produkowanych i dostępnych od czasu do czasu. Eigashima to najmniejsza destylarnia whisky w Japonii o skromnym wolumenie produkcji. Dlatego być może będziesz musiał poszukać w zależności od tego, gdzie mieszkasz.

Akashi Blended to najbardziej rozpowszechniona whisky White Oak. Jest to mieszanka whisky słodowych i zbożowych destylowanych na miejscu, a także pochodzących ze Szkocji. Smakuje jak mieszana szkocka, z łagodnym torfowym charakterem. Ogólnie rzecz biorąc, jest to lekka whisky, która jest bardziej dobra sama w sobie, ale błyszczy w koktajlach, takich jak Manhattan, Old Fashioned, Japanse Highball i Penicillin.

 Akashi

Ich flagowa whisky Akashi „White Oak” wywołała trochę kontrowersji. Pierwotnie produkowany był na rodzimy japoński rynek, gdzie whisky ma szerszą definicję. Akashi Blended został zrobiony z dużej ilości spirytusu na bazie trzciny cukrowej zmieszanego z mniejszą porcją importowanej szkockiej i domowej whisky. Ponownie, jest to dość powszechna praktyka w Japonii w przypadku whisky przeznaczonych tylko dla kraju. Pierwszy eksporter wysłał go tak, jak jest, ale nie spełniał standardów UE/USA dla whisky. Akashi nigdy nie ukrywał tego faktu, ale mądrze przestawił się na whisky zbożową i słodową. Mieszanie własnej whisky i szkockiej nadal trwa. Akashi Blended jest dostępny w wielu głównych obszarach miejskich. Jego oferta została rozszerzona ze względu na mnożenie się sprzedawców internetowych, którzy dostarczają produkty. Niestety, każdy stan ma inne zasady, więc być może będziesz musiał się rozejrzeć. Wiele japońskich restauracji i barów będzie oferować Akashi Blended i prawdopodobnie za niską cenę. Po stronie detalicznej spodziewaj się, że zapłacisz od 35 do 50 USD przed opodatkowaniem.

Rośnie konkurencja o japońską mieszankę whisky klasy podstawowej. Suntory Toki prawdopodobnie prowadzi w tej kategorii. Często kosztuje poniżej 30 USD, ma zgrabne opakowanie i branding, a do tego jest bardzo smaczny. Unline Akashi, Toki jest w całości produkowany w Japonii. Nikka odpowiedziała własną mieszaną whisky: Nikka Days. Jego cena detaliczna wynosi około 50 USD. Nikka Days używa również importowanej szkockiej w mieszance, takiej jak Akashi Blended. Drugim głównym konkurentem jest Mars Iwai . Ta zabójcza mieszanka jest trochę bardziej podobna do Bourbona niż do mieszanej szkockiej. Jest miękki, gładki i kosztuje około 30 USD za butelkę.

Akashi Single Malt to sztandarowy produkt destylarni White Oak. Jest to whisky bez deklaracji wieku, której średnia wieku wynosi od 3 do 5 lat. Zawartość alkoholu wynosi 46% abv. Jest średnio treściwe, miękkie i ma lekko torfowy charakter słodowy. Jest wiele wpływów dębu amerykańskiego , ale użycie wielu innych rodzajów beczek sprawia, że ​​spirytus jest złożony. To jedna z najlepszych cech tej stosunkowo młodej whisky.

Akashi Ume To zabawny produkt, który łączy w sobie to, co najlepsze z whisky i wina śliwkowego (umeshu). Późną wiosną bardzo kwaśne ume są zbierane i spędzają od sześciu miesięcy do roku na moczeniu w whisky Akashi Blended. Dodaje się również cukier kamienny. Po zmieszaniu końcowy produkt jest redukowany do 30,5% abv. Ta niska moc uniemożliwia etykietowanie jej jako whisky. Akashi Ume jest mocna, słodka, kwaśna i pikantna. Świeci się podawane na skałach lub jako highball. Stanowi również fantastyczny mikser w koktajlach. Włączenie niewielkiej ilości do Manhattanu lub Old Fashioned dodaje warstwę złożoności do tych klasyków. Penicylina to kolejny faworyt, który można przekształcić z odrobiną Akashi Ume.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz