André Roger Champagne szampan winnica znajduje się w miejscowości Ay w Marne Valley, na glebach wykonanych z białą kredą ze złóż belemnite lub na glebach osadowych i Marna. Alexis Roger założył winnicę w 1876 roku. Na początku XX wieku jego szczególnie zapracowany wnuk Henri miał już własną prasę do wina, destylator i elektryczność. Przez lata mieszkańcy regionu polegali na koniach do pracy w winnicach. W 1960 roku André Roger zastąpił moc koni mechanicznych mocą mechaniczną, kiedy opracował iz powodzeniem używał własnego „ciągnika superrzędowego”. Kolejne pokolenia następowały po sobie, a biznes został podzielony na podstawie dziedziczenia. Nieruchomość obejmuje 5,50 hektara, rozłożone na 19 hektarach, ze średnim wiekiem od 10 do 45 lat, a większość winnic należących do firmy to w 100% Grands Crus. Pinot Noir jest obecnie obsadzone na 4,60 ha, a Chardonnay na pozostałych 0,90 ha. Plony różnią się w zależności od odmiany winorośli, gleby i roku i wahają się od 45 do 65 hektolitrów z hektara.  Unikalne terroir Ay André Roger Champagne przekraczające szlachetność rzemiosła, podkreśla zmysłowe bogactwo Pinot Noir w naszych cuvees. Dom André Roger Champagne świadomie gra kartę dyskrecji i cierpliwości w poszukiwaniu jakości i doskonałości. Jedyną zasadą jest zrozumienie win, aby ujawnić je zarówno w cuvées mieszanych, jak i w cuvées fabuły. Przejście w dębowych beczkach, czy fermentacja malolaktyczna nie są obowiązkiem, wino decyduje o sobie. Podczas dojrzewania, drobny osad osadowy obecny w butelce, wnosi całe swoje bogactwo wymiany do naszych szampanów, które powstają. Krwawienia, wybór miary z naturalnego alkoholu zezwalają na owoce, na moc i elegancję wypowiedzi w naszych win.

 

Szampan - Champagne Grande Réserve Grand Cru

Szampan - Champagne Millésime Grand Cru Brut

Szampan - Champagne Vieilles Vignes Grand Cru Brut

Szampan - Champagne Vieilles Vignes Różowe Grand Cru