Ánima Negra Majorka położona w południowo-wschodniej części wyspy winiarnia produkuje wina w dawnej posiadłości Son Burguera, w pobliżu miasta Felanitx i pochodzi z XIII wieku. Założona w 1994 r. Ánima Negra Mallorca jest wynikiem symbiotycznego klimatu, gleby i autochtonicznych odmian wyspy Majorka. Rezultatem są szczere i specjalne wina, dalekie od bezosobowych tendencji do tworzenia wina. To właśnie ta przesłanka, wraz z celem produkcji win o najwyższej możliwej jakości, wyznacza codzienną Czarną Duszę. Priorytetem jest naturalna uprawa winorośli. Poszanowanie specyfiki gleby i uprawy odmian autochtonicznych (Callet, Mantonegre, Fogoneu i Premsal Blanc) ukształtowało ich własną filozofię zarówno pod względem rozumienia uprawy winorośli, jak i samego produktu. Obecnie produkcja wina Mallorca Ánima Negra wynosi około 250 000 butelek z winogronami pochodzącymi z 70 ha winnic, wszystkie z nich własne. Na dzień dzisiejszy asortyment Ánima Negra Mallorca obejmuje niezwykłą białą Quíbia 35 000 butelek, mieszankę białej Premsal; różowa Giró Ros i czerwony Callet winifikowane jak Blanc de Noirs. Podstawowy czerwony 200 000 butelek, łączy Callet (65%) z Manto Negro, Fogoneu i około 15% Syrah i stanowi dobre wprowadzenie do stylu win z Balearów. Prawdziwą gwiazdą jest jednak jedna odmiana Callet ÀN 15 000 butelek, wykonana ze starych winorośli uprawianych obok drzew owocowych; jest to obowiązkowy czerwony i doskonały przykład zmian, które zaszły w hiszpańskiej scenie winiarskiej w ciągu ostatnich dwóch dekad. Son Negre to rzadkość - połączenie Callet, Manto Negro i Fogoneu wykonane wyłącznie w najlepszych rocznikach - etykiety zostały zaprojektowane przez słynnego Mallorcan artystę Miquela Barceló. 85% win jest sprzedawanych za granicą.

Produkty producenta