Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Artesa Winery Napa Valley znajduje się w dystrykcie Carneros w południowej dolinie Napa; Z architektonicznego punktu widzenia jest to bardzo wyjątkowa winiarnia – główny budynek jest w większości położony w obrębie niewielkiego wzgórza, a nie nad ziemią. W rezultacie nieco trudno jest odróżnić, gdzie kończy się winiarnia, a gdzie zaczyna się ziemia. Innymi słowy, Artesa doskonale wpisuje się w swoje naturalne otoczenie. Podczas budowy (zaprojektowanej przez barcelońskiego architekta Domingo Triaya) szczyt wzgórza został zrównany z ziemią – zbudowano wówczas winnicę, a ziemia została cofnięta. W głąb wzgórza wbudowano cztery poziomy. I zastanawiasz się, czy to wzgórze bezpośrednio za winnicą ma nazwę? Tak, jest określany jako Milliken Peak (nazwany na cześć wcześniejszego osadnika w okolicy).

Artesa Napa Valley należy do hiszpańskiej grupy Raventós Codorníu (rodziny Raventós, z Sergio Fusterem, dyrektorem zarządzającym grupy Raventós Codorníu) oraz The Carlyle Group, amerykańskiej firmy inwestycyjnej, której aktywa przekraczają 200 miliardów USD. Codorníu śledzi swoją historię winiarstwa od 1551 roku i jest najstarszym na świecie producentem sfermentowanego wina musującego w butelkach i jednym z największych producentów. Zauważ, że w Hiszpanii wino musujące nazywa się Cava. Urodzony w Barcelonie, wychowany w Dolinie Napa – dewiza winnicy. Pierwotnym zamiarem Codorníu w tej „winiarni nowego świata” było wytwarzanie win musujących; wina te stały się ich początkowym celem przez wiele lat. W końcu przestawili swoją produkcję na wina spokojne, co było również wtedy, gdy zmienili nazwę na Artesa z Codorníu Napa (zmiana, która miała sens, biorąc pod uwagę, że Codorniu jest synonimem win musujących). W katalońskim języku hiszpańskim Artesa oznacza rzemieślnika lub „coś, co jest ręcznie robione”. Posiadają własny sprzęt do produkcji wina musującego, a ich wina musujące są w 100% własnością – wszystkie winogrona pochodzą z ich winnicy, a wino jest wytwarzane, leżakowane i butelkowane na miejscu. Z ich werandy w pogodny dzień można zobaczyć w oddali drapacze chmur San Francisco, kilka mostów w rejonie zatoki, górę Tamalpais, górę Diablo, zatokę San Pablo – a na pierwszym planie rezerwat sztuki di Rosa i Domena Carneros. Cała nieruchomość ma 350 akrów, z czego prawie 200 akrów jest obsadzonych winoroślą. Większość Carneros jest posadzona na niższych wysokościach, ale ta część Carneros jest zazwyczaj wyższa niż otoczenie – ich winnice są posadzone na wysokości od 200 do 400 stóp nad poziomem morza. Artesa ma malownicze tereny, w tym nowoczesne posągi, wodospady i spokojny wewnętrzny dziedziniec. Po wejściu po schodach z parkingu przejdziesz długą ścieżką do wejścia – przez coś, co wydaje się być kwadratowymi betonowymi kostkami brukowymi. Idziesz bezpośrednio po ich pokoju z beczkami, więc jeśli twoje kroki brzmią trochę pusto, jest ku temu dobry powód.

Artesa Napa Valley konsekwentnie produkuje doskonałe Sauvignon Blanc Napa Valley. Artesa Reserve Sauvignon Blanc ma bogate aromaty i cudownie kremowe odczucie w ustach z owocowymi smakami, w tym melonem i gruszką, z nutami karmelu i wanilii, delikatnie utrzymującymi się na finiszu. Inne dobre wina to Artesa Carneros Pinot Noir z 2006 roku, bogate skoncentrowane smaki owocowe Artesa Reserve Merlot, Cabernet Franc i ich bardzo przyjazny dla żywności Reserve Cabernet Sauvignon. Zgodnie ze swoimi hiszpańskimi korzeniami Artesa produkuje wino Albariño – znamy tylko kilka innych winnic Napa produkujących to wino. Winnica Artesa Vineyards Los Carneros Albariño 2018 (zasadzona w ich winnicy) jest owocową reprezentacją tej odmiany – zwłaszcza w bukiecie. Jasno słomkowa żółć w szkle. Pięknie pachnie dojrzałymi aromatami żółtego ananasa od razu ukazującymi się wraz ze słodkimi aromatycznymi kwiatowymi nitkami kwiatu cytrusów i jaśminu oraz dojrzałej gruszki. Dobrze wyważone, podniebienie oferuje więcej cytrusowych nut, niż można by sądzić, że bukiet. Świetna kwasowość, z nutami limonki, krzemiennych minerałów i mandarynki. Żywy finisz z nutami zielonego jabłka i subtelną cierpkością, która się utrzymuje. Powinien dobrze komponować się z ostrygami i sashimi. Wyprodukowano 1200 skrzynek.

Artesa Vineyards Los Carneros, Napa Valley Estate Vineyard Chardonnay ma ładny żółty odcień w szkle. Od razu ujawnia aromaty masła popcornowego na bukiecie, ale w miarę oddychania wino oferuje znacznie więcej. Aromaty melona, białej brzoskwini, suszonej słomy, miodu, słodycz wanilii i lekko tropikalna nuta kwiatowa. Aksamitne na podniebieniu, jedwabiste, ale bez nadmiernie kremowej konsystencji. Wykazuje skoncentrowane smaki, minerały i żywą kwasowość. Bardzo czyste wykończenie z odrobiną przyprawy do pieczenia i maślanym składnikiem, który się utrzymuje. Dobrze skoncentrowany z dużą głębią. Wyprodukowano 2500 skrzynek. Bardzo ładnie zrobione.

Łącznie z Artesą i Cavas Codorníu, Codorníu Winery Holdings jest właścicielem 7 winnic/winnic od Europy po Amerykę Południową. Są to Bodega Bilbainas, najstarsza winnica w Rioja w Hiszpanii, Raimat (około 2 godziny jazdy na zachód od Barcelony), Bodegas Legaris (na północ od Madrytu) w regionie Ribera del Duero, Scala Dei w Priorat i Septima w Mendozie w Argentynie.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz