Elvio Cogno to wyróżniająca się marka na włoskim rynku win. Elvio Cogno wina wytwarza z 11 hektarów winnic należących do firmy w Novello mieszczącej się w prowincja w Cuneo.  Novello to piękne miejsce otoczone wzgórzami, oceanami, zielenią i naturalną ekstrawagancją dookoła. Niedawno to niesamowite miejsce zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. W Novello cztery pokolenia rodziny z wielką pasją i entuzjazmem produkują wino. Regionie Ravera, rodzina tworzy jedne z najlepszych crus Novello. Na 7,5 ha winnicy Novello znajdują się cztery rodzaje winorośli Barolo. W Elvio Cogno dużą wagę przywiązuje się do gleby i terroir winnic. Cascina Nuova – Ta winnica zajmuje powierzchnię 1,5 ha. Znajduje się na wysokości 380 m n.p.m. i obfituje w młode winorośle. Uprawiane tutaj winogrona znane są ze swojej tekstury i elegancji. Bricco Pernice – Uważana za jedną z najlepszych winnic w Ravera, ta jest dość osłonięta. Mikroklimat tego regionu sprawia, że ​​winogrona są mocne, bogate w minerały i miękkie. Ravera – Położone na wysokości 380 m n.p.m. winnice te zajmują łączną powierzchnię 5 hektarów i są domem dla jednych z najlepszych i najbardziej klasycznych win z tej marki. Vineyard Elena – Będąc pierwszą winnicą posadzoną przez rodzinę Cogno, miejsce to znane jest z produkcji winogron o odcieniach granatu i intensywnych aromatach. Zajmuje powierzchnię 1 hektara i słynie z wapienno-gliniastych gleb. Wina Elvio Cogno reprezentują duszę gleb. Dlatego wiele uwagi poświęca się tutaj technikom rolnictwa ekologicznego. Wszystkie praktyki uprawy winorośli są przestrzegane w taki sposób, aby chronić tutejszy ekosystem winorośli.

 

Azienda Agricola Elvio Cogno rozciąga się na 15 ha obszaru Ravera  w strefie Barolo DOCG w pobliżu miasteczka Novello  w Piemoncie. Winnicę założył w 1990r. Elvio Cogno, który nabył i odrestaurował XVIII wieczną posiadłość. Dzisiaj jej właścicielami są Nadia Cogno – córka Elvio, i jej mąż  Valter Fissore. 11ha ekologicznych winnic  w obszarze Ravera cru podzielono na cztery działki, z których  powstają 4 barolo: Riserva Vigna Elena, Ravera, Bricco Pernice i Cascina Nuova. Na terenie winnicy uprawiane są typowe piemonckie  winorośle: Barbaresco Bordini, Langhe Nebbiolo, Barbera d'Alba, Dolcetto d'Alba i biały szczep Langhe Nascetta. Nadia i Valter z wielką pasją i profesjonalizmem  wykorzystują przekazane im dziedzictwo  produkując znakomite, eleganckie i uznane w świecie wina. Cztery razy  magazyn Wine&Spirits przyznal Elvio Cogno  tytuł Winnicy Roku. Oceny win szybują  zawsze ponad 90 pkt. w skali Parkera. Wina Elvio Cogno to wyróżniająca się marka na włoskim rynku win. Elvio Cogno wina wytwarza z 11 hektarów winnic należących do firmy w Novello mieszczącej się w prowincja w Cuneo.  Novello to piękne miejsce otoczone wzgórzami, oceanami, zielenią i naturalną ekstrawagancją dookoła. Niedawno to niesamowite miejsce zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. W Novello cztery pokolenia rodziny z wielką pasją i entuzjazmem produkują wino. Regionie Ravera, rodzina tworzy jedne z najlepszych crus Novello. Na 7,5 ha winnicy Novello znajdują się cztery rodzaje winorośli Barolo. W Elvio Cogno dużą wagę przywiązuje się do gleby i terroir winnic. Cascina Nuova – Ta winnica zajmuje powierzchnię 1,5 ha. Znajduje się na wysokości 380 m n.p.m. i obfituje w młode winorośle. Uprawiane tutaj winogrona znane są ze swojej tekstury i elegancji. Bricco Pernice – Uważana za jedną z najlepszych winnic w Ravera, ta jest dość osłonięta. Mikroklimat tego regionu sprawia, że winogrona są mocne, bogate w minerały i miękkie. Ravera – Położone na wysokości 380 m n.p.m. winnice te zajmują łączną powierzchnię 5 hektarów i są domem dla jednych z najlepszych i najbardziej klasycznych win z tej marki. Vineyard Elena – Będąc pierwszą winnicą posadzoną przez rodzinę Cogno, miejsce to znane jest z produkcji winogron o odcieniach granatu i intensywnych aromatach. Zajmuje powierzchnię 1 hektara i słynie z wapienno-gliniastych gleb. Wina Elvio Cogno reprezentują duszę gleb. Dlatego wiele uwagi poświęca się tutaj technikom rolnictwa ekologicznego. Wszystkie praktyki uprawy winorośli są przestrzegane w taki sposób, aby chronić tutejszy ekosystem winorośli. Uwaga Elvio Cogno na zarządzanie winnicami idzie w tym kierunku, dojrzewając ideę, że w sektorze wina prawdziwy postęp zbiega się z umiejętnością harmonizowania pracy rolniczej i ekologicznej, zgodnie z procesami i interwencjami opartymi na poszanowaniu środowiska, człowieka, który go pracuje. i zrównoważony rozwój w dłuższej perspektywie. Dlatego od kilku lat firma rozpoczęła konwersję na ekologiczną , co będzie konceptualizowane w uzyskaniu europejskiego certyfikatu. Oprócz certyfikacji pracujemy jednak nad poprawą ekosystemu winorośli i bioróżnorodności środowiska, definitywnie eliminując zabiegi i nawożenia syntetyczne, chemię w piwnicy i procesy inwazyjne.

 

Historia Elvio Cogno Na początku była to Ristorante dell'Angelo w La Morra, pomiędzy stołami i głodnymi klientami. To właśnie w tym miejscu urodzony w 1936 roku Elvio Cogno, pochodzący z Novello, rozwinął ideę produkcji własnego wina. Jego rodzina od pokoleń uprawiała winorośl dla pasji, ale nikt nie pomyślał o przekształceniu tego powołania w pracę. Do tego stopnia, że ​​w połowie lat pięćdziesiątych, dzięki zainteresowaniu partnera i rosnącemu prestiżowi jego butelek, Elvio Cogno zdecydował się porzucić catering na rzecz uprawy winorośli, rozpoczynając współpracę z firmą Marcarini, która zarządzała wspaniałymi winnicami w Brunate - w gminie La Morra - uprawiana z Nebbiolo da Barolo. Pierwszym butelkowanym Barolo był wspaniały rocznik z 1961 roku. Już w 1964 roku, znacznie wyprzedzając swój czas, Elvio Cogno postanowił, jako jeden z pierwszych, umieścić na etykiecie nazwę winnic: Brunate, znak dumy i świadomości wyjątkowość produktu i terroir, z którego się wywodzi.

 

Barolo DOCG Ravera

Produkty producenta