Rodzina Babich ma swoje korzenie w Chorwacji. Josip, założyciel posiadłości, wyemigrował do Nowej Zelandii w 1910 roku w wieku zaledwie 14 lat, aby dołączyć do swoich braci, którzy wydobywali i sprzedawali tam żywicę z drzewa kauri. Po pewnym czasie dzięki temu mieli dość pieniędzy, by kupić mały kawałek ziemi, który później stał się siedzibą winnicy. Wszystko zaczęło się od soku drzewnego - winiarnia Babich. Josip następnie zasadził pierwszą winorośl w 1912 roku . W 1916 roku nadszedł czas i narodziło się pierwsze wino o nazwie Babich Brothers . Sprzedawany był tylko w beczkach. W 1919 roku bracia przeprowadzili się do kupionego przez siebie domu. Minęły lata i w 1939 roku rozpoczęła się II wojna światowa. Amerykanie wykorzystywali Nową Zelandię jako kurort, dzięki czemu wina Babich stały się popularnym napojem wśród żołnierzy przebywających na przepustce z frontu. W następnych dziesięcioleciach posiadłość stale się rozrastała, a synowie Josipa dołączyli do branży winiarskiej. Kolejnymi kamieniami milowymi do dnia dzisiejszego są eksport do Europy, który rozpoczął się w latach 80. i rozsławił posiadłość poza granicami Nowej Zelandii oraz rejestracja Fernhill jako pierwszej zrównoważonej winnicy w Nowej Zelandii. Synowie Josipa, Joe i Peter, zostali wprowadzeni do New Zealand Wine Hall of Fame w 2015 roku, a Joe otrzymał medal za swoje zasługi dla przemysłu winiarskiego. Tak więc rodzina Babich oferuje wina zarówno z Wyspy Północnej, jak i Południowej Nowej Zelandii. Winnice w Auckland to mały rarytas, ponieważ ze względu na rozwijające się, obecnie największe miasto w Nowej Zelandii, ceny gruntów nadal rosły, a uprawa winorośli była nieopłacalna, Babichowie do dziś są właścicielami gruntów w pobliżu metropolii. Dominują gleby piaszczyste z podszyciem gliniastym, na których od stu lat produkowane są wina Babich . Hawke's Bay , jeden z najbardziej znanych regionów Weibau w Nowej Zelandii, dostarcza winogrona do najlepszych win Babich, takich jak Patriarch czy Irongate  . Stosunkowo chłodny klimat z długimi, słonecznymi dniami oferuje idealny klimat do powolnego, optymalnego dojrzewania winogron. W regionie można znaleźć ponad 20 różnych gleb, od lessów po gleby żwirowe, tarasy rzeczne i skały wulkaniczne. Białe wino z północy południa to większość Sauvignon Blanc z tej rodziny pochodzi z Marlborough, regionu, który stał się synonimem tych nowozelandzkich win. Babichowie posiadają tutaj prawie 500 hektarów winnic, gliniaste gleby oferują idealne terroir dla tego znanego na całym świecie wina. W dzisiejszych czasach dużo się mówi o zrównoważonym rozwoju – co może być tylko dobrą rzeczą. Ale ostatecznie zaczyna się na lądzie, z programami i politykami obejmującymi wszystko, od bioróżnorodności i opakowań po ochronę wody i zwalczanie chwastów. I są cztery ważne obszary, na których Babich koncentruje się, aby zapewnić zrównoważoną przyszłość. Woda jest niezbędna do uprawy winorośli, ale jej zrównoważone używanie ma kluczowe znaczenie dla trwałego zdrowia naszych ziem. Dzięki sprytnemu nawadnianiu w winnicy i inteligentnej technologii w winnicy zmniejszamy zużycie wody znacznie poniżej standardów branżowych i staramy się pozostać w czołówce w zakresie ochrony wody w przyszłości. Ważną rolę odgrywają podziemne nawadnianie, monitorowanie winorośli, zapory w winnicach, zbieranie wody deszczowej i inteligentna technologia w zrównoważonych winnicach Babich. Wina wegańskie Babich podejście do win wegańskich jest trojakie; nie ma żadnej zmiany w jakości wina wytwarzanego w procesach wegańskich, podobnie nasze obecne zaangażowanie w zrównoważony rozwój i produkcję wina organicznego w dużym stopniu pokrywa się z wegańską uprawą winorośli i produkcją wina. Po trzecie, istnieje rosnąca społeczność, którą winnica Babich zapewnia.

Produkty producenta