Badia a Coltibuono Toskania Na samym południu Chianti Classico leży baśniowa posiadłość Badia a Coltibuono. Pierwotnie założone przez mnichów jako kurort dla pielgrzymów, "Opactwo Dobrych Żniw" może pochwalić się ponad 1000-letnią bogatą historią. Zespół klasztorny i urok dawnych czasów Badii są nadal dobrze zachowane, a dziś mieszczą się również pokoje gościnne i szlachetna osteria ze słynną szkołą gotowania Coltibuono. 60 hektarów winnic należy do Badii, obsadzonych głównie Sangiovese i Canaiolo. Uprawiane są również Chardonnay, Pinot Bianco, Trebbiano i Malvasia, wszystkie czysto organiczne. W rezultacie powstają pierwszorzędne wina o międzynarodowej renomie, które zdobywają najwyższe oceny w różnych przewodnikach po winach. Zwłaszcza Badia a Coltibuono Chianti Classico stała się wizytówką regionu dzięki niezwykle smukłej i eleganckiej stylistyce.  Rodzina Stucchi Prinetti jest jednym z pionierów Chianti i jest właścicielem posiadłości od 1846 roku. Nawet dzisiaj Badia a Coltibuono jest firmą rodzinną na wskroś. Rodzeństwo Emanuela, Paolo i Roberto Stucchi Prinetti wspólnie prowadzą firmę, Roberto zarządza piwnicą. Matka Lorenza również jest aktywna. Jest uważana za jedną z najlepszych kucharek we Włoszech i od 1980 roku prowadzi szkołę gotowania Badia a Coltibuono.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz