Posiadłość Montalcino Bellaria, jaką znamy obecnie, powstała we wrześniu 1963 roku, kiedy Assunto Pieri i Bruna Tempori kupili dom i ziemię w jednym z najpiękniejszych i najbardziej charakterystycznych obszarów uprawy winorośli Montalcino. Z biegiem lat Bruna i „Sunto”, jak nazywają go wszyscy w Montalcino, powiększali i ulepszali swoje posiadłości, decydując się na produkcję tam win, które przemawiałyby za doskonałą równowagą odmian winorośli, gleby i mikroklimatu. W 2000 roku ich bratanek Gianni Bernazzi przejął kierownictwo posiadłości, wnosząc ze sobą stopień modernizacji, który udało mu się pogodzić z poszanowaniem tradycji. Ponieważ produkcja win gatunkowych była celem wspólnym dla obu pokoleń, przejście to przebiegło bezproblemowo. Roczna produkcja wynosi obecnie około 6000 butelek. Posiadłość obejmuje około 40 hektarów, w tym winnice obsadzone Sangiovese do produkcji Montalcino DOCG , RISERVA z pięciogwiazdkowymi zbiorami oraz Rosso di Montalcino DOC. W niedalekiej przyszłości pojawi się również czerwone wino IGT oraz wino Vin Santo DOC i mieszanka Sant'Antimo Rosso. Ze skórek winogron wytwarza się wyśmienitą Grappa di Brunello. Od 2004 roku winnica wzbogaciła swoją produkcję o nową linię o nazwie ASSUNTO. Wina te wywodzą się z owoców czterdziestoletnich winorośli, z których zbierane są wspaniałe winogrona o doskonałych taninach i wyjątkowym potencjale starzenia.

 

Znane z odważnej, warstwowej i długowiecznej czerwieni, Brunello di Montalcino, miasto Montalcino leży około 70 mil na południe od Florencji i ma cieplejszy i bardziej suchy klimat niż w sąsiednim Chianti. Winogrono Sangiovese jest tutaj królem, podobnie jak w Chianti, ale Montalcino ma swój własny klon o nazwie Brunello. Winnice Brunello w Montalcino pokrywają wzgórza otaczające wioskę i rozchodzą się na różnych wzniesieniach, tworząc potencjał dla win Brunello wyrażających różne style. Z dolin, gdzie znajdują się głębsze pokłady gliny, podobnie jak wina typowo odważniejsze, bardziej skoncentrowane i bogate w bogate czarne owoce. Winnice na zboczach wzgórz produkują wina bardziej skoncentrowane w czerwonych owocach i kwiatowym aromacie; miejsca te sięgają ponad 1600 stóp i mają płytkie gleby ze skał i łupków. Zgodnie z prawem Brunello di Montalcino musi być starzone przez co najmniej cztery lata, w tym dwa lata w beczce przed wypuszczeniem na rynek i po wydaniu, zazwyczaj potrzebuje więcej czasu w butelce, aby w pełni wykorzystać swój potencjał do picia. Dobrą wiadomością jest to, że Montalcino robi wersję „młodszego brata”. Wina o nazwie Rosso di Montalcino są często wytwarzane z młodszych winorośli, dojrzewających przez około rok przed wydaniem, oferują niezwykłe walory i są gotowe do picia w młodości.

 

Bellaria Brunello di Montalcino 'Assunto „Assunto” to najbardziej ceniony Brunello w Bellarii. Wykonane w 100% z winogron Sangiovese, ręcznie wyselekcjonowanych z ponad 80-letnich winorośli, aby uzyskać wino pełne treści o dobrej strukturze tanin i jasnej kwasowości zapewniającej równowagę. Pyszne Brunello starzone dłużej niż zalecane, dające jedno z najwybitniejszych Brunello we Włoszech. Wino duże, ale bardzo eleganckie, z bardzo długim finiszem na podniebieniu. Delektuj się tym winem z przyjaciółmi i rodziną przy wspaniałym jedzeniu, ale jednocześnie usiądź wygodnie w domu i rozkoszuj się jego złożonością i finezją.

 

Bellaria Rosso Di Montalcino od Gianniego Bernazziego i Rosso do pełnego komplementu z drewna Botti, dodając do jego sangiovese słodką wanilię i kandyzowane przyprawy kwiatowe. Old schoolowe i czyste, jasne i czyste jednocześnie. Dobrze wykonany, nie tak chrupiący i jasny jak niektóre, chociaż sam w sobie mówi prawdziwym językiem ojczystym.

 

Brunello di Montalcino Linea Bellaria Ma rubinowy, prawie granatowy kolor. Na nosie uwalnia bardzo elegancki i intensywny bukiet. Wino mocne i trwałe, o wytrawnym i ciepłym smaku. Brunello di Montalcino to wspaniałe włoskie czerwone wino. Wykonany jest w 100% z winogron Sangiovese. Grona zbiera się, selekcjonuje i fermentuje w naczyniach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez 20-25 dni. Dojrzewanie Brunello di Montalcino DOCG odbywa się w małych dębowych beczkach przez 36 miesięcy, po czym wino jest butelkowane. Po butelkowaniu proces rafinacji trwa 8 miesięcy w piwnicy. Wino to jest wypuszczane na rynek dopiero 5 lat po zbiorze i może leżakować przez ponad 30 lat, jeśli jest odpowiednio konserwowane.

 

 

La Riserva wygrywa 100/100 przez Jamesa Sucklinga James Suckling przypisuje 100/100 Brunello Assunto Riserva 2010 Widząc uwagę, jaką wkładasz każdego dnia w swoją pracę, rozpoznajesz... co jest bardziej satysfakcjonujące?

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz