Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Bevan Cellars została założona przez Russella Bevana i jego ówczesną żonę Victorię De Crescenzo w 2005 roku. Russell ma znaczną osobowość – jest prostym strzelcem, wykonawcą, kimś, kto myśli nieszablonowo i który wniósł swój własny styl zarządzania winnicą i produkcja wina do Doliny Napa. We współczesnym winiarstwie Napa Valley przewodzi – pracując z jednymi z najlepszych winnic w dolinie i produkując wina, które są bogate, energiczne i bogate – o dobrej konsystencji, zarówno w bukiecie, jak i na podniebieniu. Russell wiódł urozmaicone życie – urodzony w Ukiah w Kalifornii, zdobył tytuł magistra filozofii na Uniwersytecie Gonzaga, pracował w Minneapolis sprzedając sprzęt dentystyczny, napisał konsorcjalną kolumnę, która została opublikowana w Wine Spectator, a następnie został samoukiem winiarzem. jego pierwszy rocznik 2005. Poznał Victorię na zjeździe dentystycznym w Des Moines. Przedstawiła Russellowi kilka win na początku ich związku – przynosząc do domu głównie wina włoskie (które często próbowali w ślepej degustacji). Zainteresowanie Russella zostało rozbudzone i zaczął odkrywać wina z innych regionów, w tym z Bordeaux i Burgundii. Gdy stał się bardziej pasjonatem wina, w 1998 roku zaczął odwiedzać publiczne fora internetowe poświęcone winie na stronie internetowej Wine Spectator. Będąc gąbką i dość szybko budujący swoją wiedzę, wkrótce stał się poszukiwanym źródłem w Internecie porad dotyczących win i rekomendacji butelek. Po pierwszej podróży do Napa Valley w 1996 roku Russell i Victoria wracali wielokrotnie, często goszcząc innych miłośników wina na kolacje lub imprezy winiarskie. Firma Russella przeniosła go do San Francisco Bay Area, a on i Victoria kupili małą winnicę i dom w Bennett Valley AVA w pobliżu Santa Rosa. Russell nadal rozwijał relacje z wieloma winiarzami, których poznał przez lata, w tym z właścicielami Kal & Dorothy Showket, ówczesnej winnicy Showket (później winnica została sprzedana Peterowi Michaelowi Winery). Podczas imprezy w Showkets na początku 2003 roku Kal od niechcenia zapytał Russella, czy chce kupić trochę swojego Cabernet Sauvignon. Odpowiedź brzmiała tak. Pierwsze wino „garażowe” Russella pochodziło z Showket Vineyard – z przyjaciółmi winnica była zbierana ręcznie, a winogrona starannie sortowane do pojemników, klasyfikowane jako dojrzałe, przejrzałe i pod dojrzałymi owocami (każda z tych partii była fermentowana osobno). Kiedy Russell podarował Kalowi butelkę domowego wina, Kal był pod wrażeniem. Russell zdał sobie sprawę, że jest na dobrej drodze. A Kal wkrótce zatrudnił go jako winiarza Showket, pierwszą pracę Russella winiarskiej w Napa Valley. Następnie Russell zakupił więcej owoców z Showket Vineyard wraz z owocami z Haystack Vineyard w Bennett Valley AVA w hrabstwie Sonoma – aw 2005 roku winnice o ograniczonej produkcji wyznaczyły wina z każdego z tych miejsc, inauguracyjne wydania Bevan Cellars. Robert Parker skosztował beczek Bevan Cellars w 2007 roku i przyznał im wysokie noty. Otrzymując uznanie krytyków w połączeniu z pochwałami konsumentów, Russell i Victoria postanowili przenieść swoją raczkującą markę na wyższy poziom. Wypłacili swoje 401K, IRA i wzięli kredyt hipoteczny na swój dom, aby zebrać kapitał na sfinansowanie swoich przedsięwzięć winiarskich. Zły moment – ​​globalny kryzys gospodarczy rozpoczął się w 2008 roku – niekoniecznie dobry czas na budowanie młodej marki wina. Ale potem przyszło ratunek Epsteina. Eric Epstein, przyjaciel Bevana z Nowego Jorku, odwiedził już Russella i skosztował Bevan Wines; kiedy potrzebował kapitału tylko po to, by dokończyć butelkowanie jednego ze swoich roczników i utrzymać młodą markę na rynku, Russell zwrócił się do Erica z prośbą o pomoc. Wspólnie postanowili zorganizować przyjęcie z udziałem win z Bevan Cellars; Eric zaprosił grupę swoich przyjaciół, którzy następnie kupili wino i kontrakty futures, które umożliwiły Bevan Cellars dalszy rozwój. Dziś Russell produkuje wino na cześć Erica, EE Red Wine z Winnicy Tench. W kolejnych latach wina z Bevan Cellars zaczęły zdobywać punkty w latach 90. od The Wine Advocate Roberta Parkera. Sprzedaż zaczęła rosnąć, a wina zyskały rozgłos. A potem w 2011 roku Russell miał dostęp do Tin Box Vineyard (jednej z winnic, które założyciel Screaming Eagle, Jean Philips, nabył po sprzedaży Screaming Eagle). Wino Russella z tej winnicy z tego rocznika było jedynym winem w Napa w tym roku, które zdobyło 100 punktów od Roberta Parkera. W Dolinie Napa Russell szuka winnic, które mają coś, co nazywa „efektem wow”, a najczęściej nie są to winnice położone we wschodnim Oakville, prawdopodobnie jednym z najsłodszych miejsc w dolinie dla najlepszych czerwonych win. Ta winnica wygląda tak, jak ta z najbardziej cenionych producentów w Napa, w tym Dalla Valle, Oakville Ranch, Backus Vineyard należącej do Josepha Phelpsa i Screaming Eagle. A w 2015 roku Russell i Victoria kupili tę ekskluzywną dzielnicę; kupili 41-akrową winnicę Saunders Vineyard (położoną na wschodnich zboczach Oakville, między winnicami Peter Michael's Au Paradis Vineyard (dawniej Showket) a Oakville Ranch. Teren jest obsadzony winoroślami o powierzchni 7 akrów, w tym Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Petit Verdot. : Bevan Cellars od tego czasu sprzedał tę winnicę rodzinie Miner.

W innym wschodnim Oakville, Russell pozyskuje owoce z Tench Vineyard, 42 akrów posadzonych w miejscu, w którym uprawia się premium Cabernet Sauvignon i Merlot (i, co jest rzadkie w Oakville, niewielka część winnicy jest obsadzona Sauvignon Blanc). Gleby zmieniają się dramatycznie od wschodniej do zachodniej strony posiadłości, na wschodzie występują gleby bogate w czerwone kamienie, które są charakterystyczne dla wschodnich ławic Oakville i wyżej do Pritchard Hill – a na zachodzie nieruchomość zawiera gleby aluwialne i gliniaste . Jednym z ulubionych zajęć Russella podczas przedstawiania zwiedzającym winnicy Tench jest wrzucenie swojego pojazdu do tyłu i pokazanie odwiedzającym, jak szybko zmieniają się rodzaje gleby. Lub po prostu spacerując między rzędami winnic, dość łatwo dostrzec linię podziału między tymi dwoma niezwykle różnymi rodzajami gleb.

Vineyards Lin Bevan Cellars Tench Vineyard Cabernet Sauvignon pochodzi z dwóch charakterystycznych bloków w tej winnicy i jest mieszanką 92% Cabernet Sauvignon i 8% Merlot. Ciemne, ciemne i ciemniejsze w szkle. To wino jest mięsiste i pikantne w bukiecie, z aromatami grzybów, czarnej oliwki i białego pieprzu wraz z jeżyną i nitką mokki, gdy wino oddycha dalej. Pikantne aspekty bukietu przebijają się nieco na podniebienie – bogato warstwowe wino prezentuje niezwykłą głębię smaku (czarne owoce) bez ostrej struktury. Soczyste na finiszu i przepyszne. Gęste i zakurzone taniny są mocne, ale drobnoziarniste. Stanowią one raczej uzupełnienie dla wina, niż umniejszają. Jedną z większych i bardziej imponujących winnic Napa jest Sugarloaf Vineyard (na prawie 700 akrów winorośl płynie we wszystkich kierunkach wzdłuż falistych wzgórz z widokiem na zatokę San Pablo na południu i południowe granice miasta Napa). Bevan pozyskuje Cabernet Franc z wybranych bloków w winnicy. Ta winnica jest obsadzona głównie odmianami Bordeaux – rosnącymi w części Napa, historycznie uważanej za zbyt zimne, aby dojrzewały odmiany czerwone. Ważną cechą tej winnicy (pomimo jej wielkości) jest konsystencja skał na całej posesji. Russell opisuje to miejsce jako winnicę „bez gleby” – kiedy ktoś ma szansę przejść przez blok po bloku, wyraźnie widzi, o co mu chodzi. Sterty kamieni dosłownie pokrywają niektóre rzędy winnic, jak okiem sięgnąć. Pomimo bliższej bliskości chłodnych wpływów Zatoki San Pablo, to właśnie ta skała faktycznie pomaga złagodzić niektóre z chłodniejszych temperatur w nocy. W ciągu dnia działa jak ogromny radiator lub kolektor słoneczny, a następnie oddaje część tego zgromadzonego ciepła w nocy. Popołudniowe bryzy często wzmagają się – ochładzając później w ciągu dnia. Mgła jest powszechna rano. Czas zawieszenia jest długi, a zbiory mają miejsce często w październiku, a czasem w listopadzie. Russell uprawia to, co nazywa „agresywną uprawą” bloku Cabernet Franc używanego w winie Bevan Cellars z tej winnicy. Wiąże się to z obnażeniem (usunięciem) baldachimu liściowego wokół strefy owocowania winorośli podczas zawiązywania owoców (bardzo wcześnie w sezonie wegetacyjnym). W rezultacie te winogrona są bardziej nasłonecznione przez resztę sezonu. Spacerując po tym bloku winnic (w przeciwieństwie do wszystkich sąsiednich bloków) widać wyraźnie, że owoce nie są natychmiast chronione przez liście, przez co są wystawione na bardziej bezpośrednie działanie promieni słonecznych i przepływu powietrza w ciągu dnia. A percepcja nie zawsze jest rzeczywistością. Kilku winiarzom klasy premium zaoferowano owoce z bloków, którymi obecnie zarządza Russell, ale odrzucili ofertę ze względu na południową lokalizację winnicy i przekonanie, że ta winnica znajduje się w miejscu, które nie będzie prawidłowo dojrzewać każdego roku.

 

 

Bevan Cellars Sugarloaf Vineyard to mieszanka 60% Merlot i 40% Cabernet Franc. Na podniebieniu pikantny, ukazuje aromaty starego cedru, czarnych owoców, w tym jeżyny, krakersa grahama, a gdy wino otwiera się, pokazuje niuanse przypraw deserowych. Oferuje niezwykłą intensywność na podniebieniu – trudno byłoby określić większość tego wina jako Merlot w ślepej degustacji. Taniny są lekko zakurzone, trwałe i bez ostrych krawędzi. Wielkie wino z mocą, ale i powściągliwością – to bardzo imponujący pokaz. Russell produkuje również bardzo ograniczone wina produkcyjne z kilku najlepszych winnic położonych we wschodnim Oakville, w tym Tin Box (własność Jeana Phillipsa) i Harbison, malutkiej winnicy wciśniętej między Screaming Eagle i Tench Vineyard. Te wina są zwykle tylko beczka lub dwie rocznie, a butelki są bardzo cenione wśród członków ich klubu.

 

Bevan Cellars Harbison Vineyard ma ciemny rubinowy kolor; początkowo oferuje lekką nutę grzybową i ziemistą, zanim wino zdąży zaczerpnąć powietrza w kieliszku. Daj temu winu czas, aby się otworzyło, a kiedy to się stanie, owoce zaczynają pokazywać, w tym nuty niebieskich owoców wraz z nutą lawendy/kwiatową. Również kilka śladów suszonych ziół. Oferuje dużo owoców na podniebieniu i jest zakotwiczona przez żwirowe taniny o średniej przyczepności. Finisz pozostaje nieco pikantny z ciemniejszymi przyprawami i ziemistymi/pylistymi nutami. Oferowane dużo złożoności, zwłaszcza na podniebieniu, aby wzbudzić nasze zainteresowanie.

 

Bevan Cellars McGah Vineyard Cabernet Sauvignon ma kolor od ciemnofioletowego do czarnego; bukiet pokazuje słodką, ale elegancką nutę, dojrzałość, jeśli chcesz, ale nie dżem. Aromaty zarówno owocowe (jeżyny i maliny), jak i przyprawy deserowe z nutą cynamonu i brązowego cukru. Gdy wino oddycha, w aromatach wyłania się niemal żelazna jakość, subtelna, ale mimo to. Na podniebieniu natychmiast wyczuwalna jest gęstość i intensywność – zarówno w smaku, jak iw strukturze. Przeważnie ciemniejsze owoce, śliwka i jeżyna. Taniny są wyraźne, ale bez ostrych krawędzi. Są bardziej ziarniste i gęste pod względem tekstury, niż szorstkie i ziarniste. Bevan Cellars produkowało tylko wina z tej winnicy przez kilka lat i nie produkuje już win z tej winnicy.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz