Winnice Bouchaine(nie mylić z winiarnią Bouchon w Healdsburgu w sąsiednim hrabstwie Sonoma) jest najstarszą stale działającą winnicą w dystrykcie Carneros i jedną z najbardziej wysuniętych na południe winnic w dolinie Napa. Winorośl i drzewa owocowe zostały po raz pierwszy posadzone na terenie posiadłości pod koniec lat 90. XIX wieku przez człowieka o imieniu Boon Fly (restauracja o jego imienniku działa w pobliskim Carneros Resort and Spa). jeden punkt, kiedy część nieruchomości była wykorzystywana do przechowywania. Nawiasem mówiąc, syn Boon Fly, Camillus Sidney (Buck) Fly był utalentowanym fotografem, który wykonał jedyne znane zdjęcia przywódcy rdzennych Amerykanów Geronimo przed jego poddaniem się armii amerykańskiej w 1886 roku, a także był świadkiem strzelaniny w OK Coral w 1881 roku ( wydarzyło się tuż przed jego studiem – CS Budowa winnicy pierwotnie rozpoczęła się w 1928 roku przez włoskiego winiarza o imieniu Johnny Garetto, co było dość odważnym posunięciem w tym czasie, biorąc pod uwagę, że wciąż było to w środku prohibicji. Garetto Winery nie została właściwie ukończona aż do 1933 roku, który był ostatnim rokiem prohibicji (była to pierwsza winnica, która otrzymała kaucję w post-prohibicji Napa Valley). Johnny sprzedał nieruchomość Beringerowi w 1961 roku. Do dnia dzisiejszego zachowała się sala degustacyjna i oryginalne budynki winnicy, które zostały znacznie przebudowane od czasu pierwotnej budowy. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia wiszące na bocznej ścianie obok lady degustacyjnej, aby zobaczyć, jak daleko zaszła ta nieruchomość, ponieważ ma bardzo rustykalny wygląd w latach 60. i 70. XX wieku. Zwróć uwagę na bardzo charakterystyczną brązową siding na budynkach – zostały one ręcznie wycięte z dużych starych zbiorników fermentacyjnych sekwoi pierwotnie używanych w winnicy. Cóż za kreatywny sposób na wykorzystanie tych starych czołgów. Winnica została sprzedana przez Beringera obecnym właścicielom, Gerret i Tatiana Copeland oraz wspólnikom, i stała się winnicą Chateau Bouchaine w 1980 roku. Partnerzy zasadzili pierwsze winorośle na miejscu w 1982 roku. menedżerem w DuPont i odpowiedzialnym za stworzenie zespołu inwestycyjnego) oraz Austinem Kiplingerem (dziennikarzem, wydawcą Kiplinger Letter i biznesmenem, już nieżyjącym). Rancher Electra Biggs był również kiedyś sporym wczesnym inwestorem.

Pollak Vineyards, Virginia

Chociaż nie jest związana z Bouchaine Vineyards, Pollak Vineyards została założona przez pierwotnych inwestorów Bouchaine, Davida i jego żonę Margo Pollak w 2003 roku. Jeszcze przed związaniem się z Bouchaine Vineyards, David zainwestował w winnice w rosyjskiej dolinie rzeki w hrabstwie Sonoma . Winnice Pollak znajdują się w wiejskiej Wirginii, około 90 minut na zachód od Richmond lub około 15 mil na zachód od Charlottesville. Nieruchomość ma 98 akrów, z czego 34 akrów jest obsadzonych winoroślą (9 odmian). Pierwsze winogrona posadzono na miejscu w 2003 roku. Winnice Pollak uprawiają i produkują wszystkie własne wina. Pierwszy rocznik winnic Pollak miał miejsce w 2005 roku. Całkowita produkcja każdego roku wynosi około 5000 przypadków – spacerując po niektórych blokach winnic, zauważyliśmy coś, co wygląda jak bardzo bogate w żelazo czerwone gleby (kolory przypominały nam gleby Pritchard Hill, ale bez istotna cecha, skały!). Istnieje kilka linii myślenia w odniesieniu do nazwy winnicy. Bouchaine ma kilka znaczeń w języku francuskim, luźno przetłumaczonym z bouchon, Bouchaine to francuskie imię osoby, która wlewa korki do win po ich zabutelkowaniu (a bouchaniere). Ostatnie skojarzenie było nieco bardziej pospieszne! Po zakupie winnicy w 1981 r. Gerret i Tatiana wybrali się na wycieczkę za miasto, a ich prawnik musiał szybko wymyślić nazwisko i szukał czegoś francuskiego, więc wybrał panieńskie nazwisko żony, Bouchaine. Wybitny winiarz Jerry Luper był w pewnym momencie także komandytariuszem i produkował tu wino dla kilku innych klientów. Copelandowie ostatecznie wykupili swoich partnerów.

Gerret pochodzi z Wilmington Delaware; jego rodzice byli całkiem utalentowani – jego ojciec był prezesem firmy DuPont, a matka była znaną ogrodniczką. Gerret jest bezpośrednio powiązany z założycielką DuPont, Eleuthère Irénée du Pont. Karierę zawodową spędził w finansach. Dziedzictwo rodzinne Tatiany jest pochodzenia rosyjskiego (jej stryjeczny stryjeczny był słynny kompozytor Siergiej Rachmanioff). Urodziła się w Niemczech, przez krótki czas mieszkała w Danii, ale większość swojego dzieciństwa spędziła w Argentynie, zanim przeniosła się do USA i zdobyła stopnie naukowe na UCLA i University of California w Berkeley. Select Wines. Wiele z ich limitowanych win jest dostępnych tylko w winnicy i przez ich klub winiarski. Podczas jednej z naszych najwcześniejszych wizyt w Bouchaine, kilka, które bardzo nam się podobało, to Mariafeld Pinot Noir (nawet tego nie zobaczysz na ich stronie internetowej), ich Estate Pinot Noir i Pinot Meunier (kuzyn Pinot Noir). Zetknęliśmy się z tą odmianą może 3 lub 4 razy w Napa, ponieważ nie jest powszechnie produkowana jako wino spokojne (częściej jest używana do produkcji win musujących). Bouchaine Vineyards Pinot Noir oferuje klasyczny bukiet Pinot Noir (zarówno bukiet, jak i podniebienie mają wiele podobieństw do innych win Pinot Noir z tej części Doliny Napa). Bukiet z nutą proszku kakaowego i maliny. Sercem podniebienia są czerwone owoce – czerwona porzeczka i żurawina oraz nuty przypraw. Jest to wino lżejsze o jasnych owocach i dobrej kwasowości. Wypróbowaliśmy kilka roczników tej konkretnej odmiany z Bouchaine i każdy z nich jest eleganckim winem. Bouchaine Vineyards Pinot Gris ma ładny złoty kolor z nieco suchym żwirkiem, bardzo owocowym nosem, prowadzącym do różnych nut cytrusowych na podniebieniu. To wino bardzo dobrze komponuje się ze skorupiakami. Z naszego doświadczenia wynika, że ​​w Dolinie Napa jest bardzo mało tej odmiany.

Winnica Bouchaine Las Brisas Riesling Napa Valley ochodzi z bloku o powierzchni 1 akrów w tej winnicy. Niewiele jest rieslinga sadzonego w dolinie Napa lub po stronie Napa w Carneros i prawdopodobnie niewiele też po stronie Sonoma w Carneros (skąd pochodzi ten owoc). Jasny kolor suszonej słomy w szkle zapewnia dojrzałe aromaty złocistego pysznego jabłka, ananasa, wiciokrzewu, miodu i skórki pomarańczy. Również kwiat cytrusów. Na podniebieniu krągłe, ale nie kremowe – oferuje smaki zielonego jabłka, kiwi, niuans mineralny i utrzymuje się z żywą kwasowością na finiszu. Fermentacja została zatrzymana, pozostawiając wino z odrobiną cukru resztkowego – ale nie byliśmy w stanie wychwycić żadnej słodyczy w tym konkretnym winie. Tarasy Bouchaine Vineyards Pinot Noir zostały zebrane ze szczytu dwóch najwyższych wzgórz na terenie posiadłości. Jak na Pinot Noir jest ciemno. Nos jest ziemisty wraz z grzybowym niuansem. Gdy wino oddycha, obie te cechy rozpraszają się nieco w tle, ujawniając aromaty czerwonych owoców. Podniebienie jest znakomicie zbalansowane, początkowo ukazując owocową słodycz. Wino to ma przyzwoitą strukturę z dość drobnoziarnistymi taninami, które utrzymują się przez jakiś czas na finiszu.

Miłośnicy win deserowych zwracają uwagę – Bouchaine produkuje bardzo ładny Bource d'Or (co przekłada się na Smak Złota) z winogron Chardonnay. Winnica Bouchaine 2007 Bource d'Or ma bursztynowy kolor i zachowuje przyjemną równowagę między smakami miodu i brązowego cukru. Z resztkowym cukrem 19% to wino jest bardzo słodkie, ale nie jest tak bogate w alkohol – tylko 11%. Zawsze orzeźwiające jest znalezienie wina deserowego o niższej zawartości alkoholu. W bukiecie wyczuwalne są niuanse owoców pestkowych i mineralności, ze smakami brzoskwini i nutami miodowymi na podniebieniu – jednak finisz nie jest porywający ze względu na ekstremalną słodycz, jak niektóre słodko-słodkie wina deserowe, raczej jest gładkie i dość dobrze zbalansowane. To wino jest produkowane tylko w wybranych latach. Były winiarz Michael Richmond miał ponad 30-letnie doświadczenie w produkcji wysokiej jakości Pinot Noir i Chardonnay. Był także współzałożycielem firmy Acacia Winery (obecnie Calmére Estate Winery). Co znajdujesz w ich winach? Odnajdujemy poczucie miejsca, faliste wzgórza południowej Napy, szybujące jastrzębie, delikatne bryzy Carneros wiejące znad zatoki San Pablo, dryfującą mgłę, samotność przebywania wśród morza winorośli i wspaniały wyraz tegorocznej historii . Słyszymy odgłos prywatnego odrzutowca odlatującego z lotniska w hrabstwie Napa. Całkowita produkcja jest różna – podczas wielokrotnych wizyt powiedziano nam, że od 7 000 do 10 000 przypadków rocznie, ale widzieliśmy również liczby opublikowane przez renomowane źródła online wskazujące na produkcję przypadków do 20 000 przypadków rocznie. Warto zauważyć, że jedno z ich wczesnych win Pinot Noir było serwowane w Białym Domu pod rządami Reagana. Aby uzyskać więcej informacji lub dołączyć do jednego z ich klubów wina (12 lub 18 butelek wysyłanych rocznie)

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz