Cantina Sampietrana w regionie Apulia tam właśnie zaczyna swoją historie w 1952 roku. Kiedy skończyła się II wojna światowa, a innowacje techniczne wpłynęły na gospodarkę i społeczeństwo. Rolnictwo zaczyna się mechanizować dzięki pierwszym traktorom, wiele nieużytków i dużych obszarów, które należały niegdyś do wielkich właścicieli ziemskich, jest redystrybuowanych w ramach nowej reformy rolnej i przekazywanych spółdzielniom rolniczym. Na barokowym południu Włoch w regionie Apulia, między zalanym światłem starym portowym miastem Brindisi i starym barokowym miastem Lecce, w małym miasteczku San Pietro Vernotico, zaledwie kilka metrów od starej linii kolejowej łączącej południe z północnymi Włochami i był jedynym środkiem transportu w tamtym czasie, jest w trakcie tej redystrybucji również Cantina Sociale Sampietrana Założona przez prywatnych winiarzy, którzy wcześnie dostrzegli zalety wspólnej winnicy, ale nie chcieli dołączyć do dużej spółdzielni.  Cantina Sampietrana Apulia - Wina z Salento i Mandurii Winnica Cantina Sampietrana znajduje się w historycznym centrum San Pietro Vernotico w prowincji Brindisi, na powierzchni około 8000 metrów kwadratowych. 190 hektarów winnic należących do członków rozsianych jest na żyznej glebie, klimat odpowiedni dla tych kultur owocuje winami wyjątkowymi ze względu na swoją konsystencję, złożoność i elegancję. Po 60 latach, podążając za rozwojem rynku, Cantina Sampietrana zdążyła nadążyć z duchem czasu, przeobrażając się  na przestrzeni lat w nowoczesną firmę, która sprzedaje swoje butelki wyłącznie pod własną marką i na  rynkach światowych. Utrzymywanie tradycji przy produkcji i wprowadzając innowacje technologiczne, cała konstrukcja została oddana do obsługi nowego, ambitnego projektu biznesowego , spełniającego wysokie standardy produkcyjne: prawdziwej transformacji, która dała firmie nowe życie. W Sampietranie produkowane są przede wszystkim wina wysokiej jakości, które mają być sprzedawane w butelkach. W większości płaskie winnice rozciągają się w trójkącie Brindisi, Lecce i Taranto na głębokim południu Apulii, gdzie stare autochtoniczne odmiany winorośli Primitivo, Negroamaro i Malvasia były domem od wieków. Od ponad pół wieku winiarnia pozostaje wierna lokalnym tradycjom: winorośl jest uprawiana z typowym "alberello pugliese", specjalnością regionalną. Istnieją również młodsze winnice z innymi krajowymi i międzynarodowymi odmianami winorośli, takimi jak Cabernet, Montepulciano d'Abruzzo i Chardonnay. Cantina Sampietrana produkuje różne linie produktów eleganckich i charakterystycznych win, które cieszą się uznaniem w kraju i za granicą: Riserva, Selezioni, Tacco Barocco, Ambasciatori oraz najnowsza linia Cinquantino.

Cinquantino składa hołd ojcu Stefano Cervino, lata 50. i jednemu z najpopularniejszych we Włoszech i do dziś popularnemu środkowi transportu, Vespa 50cc.

 

 

Stillarosea Salento I.G.P. Rosato Primitivo

Sumaest Salento IGP Susumaniello

Salento I.G.P. Fiano

M’amo Puglia IGP Malvasia e Moscato

Spumante Bianco Giglio di Mare

Spumante Rosato Negroamaro Giglio di Mare

Le Monache Salice Salentino D.O.P.

Since 1952 Brindisi D.O.P.

Sampietrana  Squinzano D.O.P.

Settebraccia Salento I.G.P. Rosso

Tre Filari Salento I.G.P. Rosso Primitivo

Iussum Salento I.G.P. Negroamaro

Sessantenario Salento I.G.P. Malvasia

Plio Salento I.G.P. Chardonnay

Terre Cave Salento I.G.P. Rosso

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz