Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Carpineto Grandi Vini di Toscana  Na skalistym grzbiecie, mniej niż 3 km na zachód od miasta, leży posiadłość Carpineto Montalcino. Jest jednym z najwyższych w apelacji na wysokości przekraczającej 500 metrów (1500 stóp) nad poziomem morza. Gospodarstwo o powierzchni 53 ha (130 akrów) posiada zabytkową kamienną piwnicę zbudowaną trzy wieki temu. W samym środku lasu znajduje się 10 ha (25 akrów) winorośli uprawianych w sposób zrównoważony, uprawianych na sucho, obsadzonych do Sangiovese Grosso, z doskonałym widokiem na Montalcino, ze Sieną, którą można zobaczyć w oddali w pogodne dni. W czasach starożytnych posiadłość ta nazywała się Forteto del Drago, Smoczy Fort, ponieważ w gęstych lasach otaczających winnice żyło bardzo duże i wredne zwierzę. Kiedy okazało się, że jest to po prostu bardzo duży jeżozwierz, miejscowi już się go nie bali, ale legenda przetrwała do dziś i to właśnie dlatego na etykiecie widnieje czerwony smok. Gleba osadowa ma glinianą ramę łupkową, lokalnie zwaną galestro, z nagromadzeniem gliny datowanym na epokę eocenu, 15 milionów lat temu. Gęstość sadzenia wynosi nieco ponad 5000 winorośli na hektar (2100 / akr), uprawianych na sucho i wyszkolonych do jednostronnego kordonu. Produkcja wynosi około jednej butelki na winorośl. Nieco północna ekspozycja winnic, otoczona gęstym lasem, chroni winnicę przed ciepłymi i wilgotnymi zachodnimi wiatrami, które wieją z Maremmy. Ta dobrze wentylowana górska oaza na dużej wysokości jest znacznie wyższa od wilgoci, która tworzy się w dolinie, co pozwala na doskonałe czasy przechowywania winogron, dzięki czemu jest to jedna z ostatnich winnic zbieranych w całej apelacji Brunello. Owoc górski tworzy wyjątkowe wino w bardzo klasycznym stylu. Osiągnięcie doskonałej dojrzałości fenolowej nadaje temu Brunello intensywny bukiet dzikich jagód, śródziemnomorskich ziół i wyraźną mineralność. Żywa kwasowość wspiera bardzo subtelną elegancję i długowieczność. Powstałe Brunello leżakuje przez trzy lata w 30-hlowych beczkach z dębu slavońskiego z Riservą pochodzącą z najwyżej położonej winnicy dającej najlepsze owoce, zwanej Vigna Paradiso.

 

Dwóch partnerów dostrzegło ogromny potencjał regionu Toskanii, w którym mogli produkować doskonałe wina przy użyciu najnowocześniejszych technologii i podnosząc ówczesne standardy jakości. A ich przedsięwzięcie zostało zwieńczone sukcesem. Pod ich kierownictwem Carpineto urosło do rangi międzynarodowej marki, która obecnie eksportuje swoje produkty do 70 krajów. Wina firmy, charakteryzujące się bogactwem, dobrym potencjałem dojrzewania i niezmiennie wysoką jakością, z biegiem czasu zdobyły uznanie konsumentów i wysokie oceny krytyków, o czym świadczą liczne nagrody i uznanie. Dotyczy to zwłaszcza win czerwonych, dumy firmy, których dojrzewanie często przekracza 6-12 miesięcy – limit wymagany przepisami dyscyplinarnymi. Około 95% całej produkcji to wina czerwone, a większość z nich dojrzewa trzy lub więcej lat przed sprzedażą. Obecnie Carpineto produkuje około 3 milionów butelek rocznie. Łącząc tradycyjne i innowacyjne podejście, Sachet i Zaccheo oraz ich rodziny nadal eksperymentują i poszukują nowych możliwości, aby pokazać terroir i wspaniałą historię Toskanii. Linia produktów Carpineto obejmuje wina od najbardziej prestiżowych DOCG po wina szczepowe o doskonałej strukturze.

 

Polecane wina: Carpineto Dogajolo Baby “Super-Tuscans”; Carpineto Farnito Chardonnay; Vino Nobile Rosso di Montepulciano; Carpineto Chianti Classico “Gran Selezione”; Carpineto Appodiato di Gaville Sillano; Carpineto Appodiato di Montepulciano Molin Vecchio; Carpineto Appodiato di Montepulciano Vigneto di Poggio Sant’Enrico – Vino Nobile di Montepulciano; Carpineto Appodiato di Montepulciano – Vigneto St. Ercolano – Vino Nobile di Montepulciano; Carpineto Appodiato di Chianciano “La Fornace” Toscana;

 

"Carpineto" Brunello di Montalcino DOCG - leżakowane wytrawne czerwone wino z winogron Sangiovese Grosso uprawianych w winnicach firmy. Farma Carpineto w Montalcino to jeden z najwyższych punktów w wyznaniu, położony na wysokości około 500 metrów nad poziomem morza. Gleba tutaj ma charakter osadowy i należy do epoki pliocenu (około 15 milionów lat temu). Winnice mają ekspozycję północną i są otoczone gęstymi lasami, które chronią winnice przed wiatrami zachodnimi. Tak wyjątkowe warunki geoklimatyczne nadają winom Brunello di Montalcino intensywny i złożony aromat jagodowy z niuansami śródziemnomorskich ziół, świeżą kwasowością, elegancką strukturą i dużym potencjałem starzenia. Zbierane, gdy jagody osiągną optymalną dojrzałość. W winnicy winogrona przechodzą krótką macerację i fermentację w ściśle kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewa w beczkach z dębu slavońskiego o różnej pojemności przez 30 miesięcy i kolejne 4-6 miesięcy w butelkach.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz