Castello Tricerchi Brunello Montalcino Toscana  historia prowadzi wzdłuż Via Francigena, która biegnie przez wspaniałe wzgórza Montalcino, można dostrzec zamek z potężnymi murami, które urzekają na pierwszy rzut oka. Jest to Zamek Tricerchi, którego budowa rozpoczyna się w XIII wieku wraz z rodziną Altesi, a kończy w 1441 roku wraz z rodziną Tricerchi. Obiekt o powierzchni 6000 metrów kwadratowych reprezentuje typowy przykład średniowiecznej architektury żelbetowej. Zamek przez wieki służył jako schronienie i ochrona dla tych, którzy poprzez Via Francigena udali się na pielgrzymkę do Rzymu. Wraz z dm 1982 r.  Castello Tricerchi  został uznany za część włoskiego dziedzictwa historyczno-artystycznego. Dopiero w 1800 roku zamek i dobra przeszły na Julio Squarcia , protoplastę obecnej rodziny właścicieli. Castello Tricerchi rozciąga się na 400 hektarach po północnej stronie Montalcino, z których 13 jest przeznaczonych dla Sangiovese grosso i nadaje się do produkcji Brunello i Rosso di Montalcino. Winnice , położone na 290 m, znajdują się w całości po północnej stronie Montalcino, charakteryzującej się niższymi temperaturami i wyraźnymi skokami termicznymi. Trzynaście hektarów winnic, uprawianych wyłącznie z  Sangiovese Grosso , obejmuje zamek z 7 odrębnymi działkami uprawnymi z  kordonem ostrogowym i guyot . Bogata i niejednorodna struktura gleby z obecnością iłów wapiennych i piasków oraz przewagą ekspozycji na północ i zachód gwarantuje dojrzewanie o doskonałej równowadze. Filozofia produkcji jest organiczna, oparta na wartościach szacunku i synergii między człowiekiem a naturą. Piwnice znajdują się one wewnątrz konstrukcji, w więzieniach zamku, gdzie temperatura jest stała przez cały rok, dzięki potężnym murom i komorom powietrznym poniżej i powyżej. Winogrona są selekcjonowane ręcznie  i poddawane winifikacji z autochtoniczną fermentacją drożdżową i długą maceracją na skórkach. Uszlachetnianie odbywa się tradycyjną metodą w dużych  beczkach z dębu slavońskiego , aby umożliwić  Sangiovese  jak najlepsze wyrażenie terytorium Montalcino. Tommaso Squarcia ze swoim wujem Vittorio od 2013 roku mieszkają w tym bogatym w historię miejscu i dzień po dniu udoskonalają produkowane na Zamku wina dzięki pomocy znanego konsultanta winiarskiego Maurizio Castelli , ale przede wszystkim dlatego, że są wzruszone z własnej pasji. We Włoszech dystrybuuje je Teatro del Vino , który od lat opowiada historię najlepszych włoskich terytoriów, prezentując swoim klientom portfolio młodych projektów winiarzy, animowanych talentem i dalekowzrocznością.  Montalcino reprezentuje dziś ważną rzeczywistość światowej enologii, wiele zawdzięczamy tym, którzy w ciągu ostatnich 40 lat uwierzyli w tę markę i sprawili, że dziś jest ona rozpoznawana jako coś wyjątkowego. Jestem przekonany, że winiarze z Montalcino będą nadal realizować ten wspaniały projekt, wnosząc innowacyjność i pasję, ale przede wszystkim wierzę, że potencjał tego obszaru nie jest jeszcze wyczerpany, a naszym zadaniem będzie uwydatnienie jego wspaniałych walorów nad lat i coraz mocniej konsolidować markę znaną już wielu dzisiaj.

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz