CASTILLO DE MENDOZA Winiarnia Castillo de Mendoza powstała w 1994 roku, kiedy rodzina Mendoza, plantatorzy winorośli od wielu pokoleń, postanowiła wznowić rodzinna tradycje i spełnić marzenie o produkcji własnych win. Przez pierwsze lata winifikacje prowadzono w specjalnie zaadaptowanych zabudowaniach starej gorzelni, jednak dość szybko podjęto decyzję i zrealizowano inwestycję w pełni nowoczesnej, wyposażonej w najlepszy sprzęt winiarni z podziemnymi pomieszczeniami do dojrzewania win. Bogactwem rodziny jest 30 hektarów winnic w miejscowości San Vincente de la Sonosierra w prestiżowym regionie Rioja Alta. Castillo de Mendoza pozostaje niedużym przedsięwzięciem o charakterze rodzinnym, skupiającym się na jakości a nie wielkości produkcji. Castillo de Mendoza Rioja położony w dolnej części San Vicente de la Sonsierra, obok bodegi faraonów, którą budują bracia Eguren, Castillo de Mendoza jest jednym z pionierów ekologicznej uprawy winorośli w regionie. 40 hektarów winnic będących ich własnością było stopniowo przekształcane od 2001 roku, kiedy pierwsze ekologiczne winnice posadzono na Alto de Mindiarte, obszarze z 15 hektarami winorośli otoczonymi drzewami i z pięknymi widokami na San Vicente i Sierra Cantabria na północy , Briones na zachodzie i zamek Davalillo na południu. Reszta ich ziemi pod winoroślą znajduje się w pobliżu tej wioski Rioja i jest obsadzona do Tempranillo, Graciano, Viura i Malvasía. Castillo de Mendoza należy do Eloya Antonio Mendozy, grafitowego biznesmena z San Sebastián. Jego przodkowie wytwarzali wino na własny użytek w tradycyjnej jaskini w obrębie murów wioski, ale w 1994 roku Mendoza postanowiła odrestaurować gorzelnię z XVIII wieku i przekształcić ją w winiarnię. W 2001 roku ograniczenia przestrzenne spowodowały, że przenieśli się do swojej obecnej lokalizacji, do nowo wybudowanej winnicy, której piwnica została wydrążona w skale, co jest tradycją w okolicy. Dzień po dniu w winnicy jest w rękach kobiet. Miejscem zarządza Carolina Mendoza, córka właściciela, winiarzem Marta Besga, a PR i wizytami jej siostra María. Produkują około 120 000 butelek i siedem win. Eksportują 80% swojej produkcji, głównie do Skandynawii, Europy Środkowej oraz USA i Chin. Ich organiczne zaangażowanie obejmuje butelki (lżejsze), korki (bez zabiegów wybielających lub śladów atramentu), etykiety (wykonane z papieru z recyklingu i ozdobione atramentem wodnym), uszczelki (z woskiem pszczelim) i kartony z recyklingu. Jeśli chodzi o czerwienie, ich podstawowe wino nazywa się Chirimendo (5000 butelek, 5 euro), styl maceracji węglowej z tempranillo i niewielką porcją Viury. Kolejnym krokiem jest Vitarán Crianza (50 000 butelek, 8 EUR), 100% Tempranillo leżakowany w używanych beczkach przez 12 miesięcy oraz Noralba Crianza (35 000 butelek, 12 EUR), mieszanka Tempranillo (80%) i Graciano (20%) z ich winnicy Mindiarte, z gliniasto-wapiennymi glebami i toczącymi się kamieniami na wysokości 700 metrów. Wykazuje świeże czerwone owoce, pikantne nuty i dobrą kwasowość, a wino leżakuje przez 18 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Castillo de Mendoza Reserva (12 000 butelek, 15 €) to klasyczny styl Tempranillo, podczas gdy Castillo de Mendoza Autor Ecológico (7000 butelek, 20 €) to wybór Tempranillo z najlepszych poletek i jest wytwarzany wyłącznie z bardzo dobrych roczników z fermentacją malolaktyczną w nowych beczkach i około 20 miesięcy leżakowania. Evento (5000 butelek, 35 euro) to najbardziej wyjątkowe wino Castillo de Mendoza, 100% Tempranillo z ręcznie selekcjonowanymi winogronami i 30 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Castillo de Mendoza produkuje również białe wino o nazwie Noralba (słowo, które łączy w sobie imiona wnuczek Eloya Antonio Mendozy, Nory i Alby). Jest mieszanką Viury i Malvasía i dojrzewa przez cztery miesiące wraz z osadem osadzonym w węgierskich dębowych beczkach. W nosie nuty cytrusów i białych owoców oraz tłuste podniebienie z dobrze zintegrowanym dębem (3000 butelek, 8 €). Etykiety przedstawiają czterolistną koniczynę, która stała się logo Castillo de Mendoza po tym, jak rośliny te zaczęły pojawiać się na glebach Mindiarte po przejściu na rolnictwo ekologiczne. Winnicę i winnicę sąsiednią można zwiedzać od poniedziałku do soboty po wcześniejszym umówieniu. Degustacji wina towarzyszy chorizo ​​i chleb z San Vicente oraz olej organiczny i wegańska alternatywa.

Produkty producenta