Cederberg to winnica najwyżej położona na poziomie 1,000 m n.p.m. pośród terenów rezerwatu przyrody w Afryce Południowej. Rodzina Niewoudt związana jest z Cederberg przez pięć pokoleń od 1893 roku. Pierwsza winorośl została zasadzona na brzegach rzeki Olifants w połowie XIX wieku. W 1973 sięgnięto po pierwsze szczepy czerwonych winogron, zmieniając na zawsze okolicę słynącą do tej pory z białego wina. Chłodny kontynentalny klimat, śnieg w zimie i północno-zachodnie wiatry w czasie letnich upałów, wraz ze zróżnicowanym podłożem, krystalicznie czystym powietrzem i nieskażonymi wodami, czynią z tego wspaniałego krajobrazu idealne terroir dla wielu szlachetnych win. Producent w pełni wykorzystuje doskonałe warunki pogodowe dzięki uważnemu podejściu do uprawy winorośli. Wszystkie zbiory wykonywane ręcznie z dokładną selekcją winogron. Winnica po nadzorem winarz Davida Nieuwoudta, uzyskała wiele tytułów i wyróżnień dla sowich win.

Produkty producenta