Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Wina Michel Chapoutier potrafią uchwycić zamiłowanie i troskę oddającą niepowtarzany smak wina. Unikalny, niekonwencjonalny, ciekawy wszystkiego umysł Michela Chapoutiera nigdy nie był statyczny. Michel jest zawsze w ruchu, podobnie jak jego pomysły, upodobania i życzenia. „Jeśli nie ruszam się, upadnę”. Michel jest „miłośnikiem wina” i „miłośnikiem życia”, jest entuzjastyczny i bezinteresowny.

Do winnic firmy Michel Chapoutier należą stare i znane posiadłości, a niektóre z nich pamiętają początki powstawania firmy w 1808 roku. Działalność Chapoutier to zarówno produkcja na własnych plantacjach, jak i sprzedaż win od małych producentów. Metody produkcji są bardzo tradycyjne. Wino dojrzewa w małych beczkach z drzewa dębowego bądz orzechowego. Wina Chapoutier odznaczają się wyjątkowo wysokim potencjałem dojrzewania, po kilku latach przetrzymywania w butelce trunek nabiera prawdziwego arystokratycznego charakteru. Cechą charakterystyczną win Chapoutier jest to, że etykiety mają również oznaczenie w języku Braila.

Wina Dolinie Rodanu zostały rozsławione część za pośrednictwem Domu Wina Maison M. Chapoutier który słynie z win z północy i południa doliny, ale w szczególności z czerwonych i białych win Hermitage , wytwarzanych odpowiednio z Syrah i mieszanki Marsanne i Roussanne . Początki Michel Chapoutier Winery sięgają XVII wieku, ale dopiero w 1879 roku Polydor Chapoutier zmienił rodzinę z uprawy winogron na szeroką skalę produkcji i handelu winem. W 1988 roku Michel Chapoutier przejął stery firmy, a dążenie do jakości sprawiło, że marka Chapoutier Wina inaugurowała wysokie uznania na rynku międzynarodowym. Michel Chapoutier unikał używania tradycyjnych foudresów z kasztanówdo starzenia, zamiast przejść w kierunku mniejszych dębowych beczek z krótszymi okresami starzenia. Dążył, aby wszystkie wina były niefiltrowane i nieskażone, a także by produkować wyłącznie biodynamicznie lub ekologicznie uprawiane owoce we wszystkich winnicach. Od 1996 r. Wszystkie marki M. Chapoutier obejmowały brajla na cześć Mauricea Moniera de la Sizeranne, który stworzył formę nowoczesnego skróconego brajla i był pierwotnym właścicielem winnicy Chapoutier w Hermitage. Poza flagowymi winnicami w Hermitage, Chapoutier ma winnice po drugiej stronie Rodanu, w tym działki w Côte Rôtie , Châteauneuf-du-Pape i Condrieu . Obejmują one zarówno wyrażenia z pojedynczej winnicy, jak i ogólne wina na poziomie AOC. Chapoutier produkuje również regionalne wina Côtes du Rhône i ma interesy związane z uprawą winorośli w Australii (Domaine Tournon), Portugalii i Alzacji. Obecnie M. Chapoutier jest jedynym producentem, który posiada winnice we wszystkich głównych apelacjach Rodanu. Asortyment win z regionu Rodan jest podzielony na cztery poziomy jakości. Dwa podstawowe poziomy są określane jako „Découverte” i „Tradition”, poziom pośredni „Prestige” oraz najwyższy poziom „Fac & Spera”. Wina na poziomie Fac & Spera produkowane są z nazw Côte-Rôtie , Hermitage , Crozes-Hermitage , Saint-Joseph , Cornas i Châteauneuf-du-Pape. Chapoutier jest mistrzem białych win z północnych Rodan, bardziej znanych z czerwonych win, i produkuje wiele ambitnych białych win z takich nazw. Spośród piętnastu win z zakresu „Fac & Spera” dziesięć to czerwone i pięć białych, w tym jedno słodkie białe wino, Hermitage Vin de Paille. Pod przewodnictwem Michela firma rodzinna stała się wzorcowym producentem wina Cotes du Rhone. Legendarne Parcellaires Selections Maison M. Chapoutier należą do największych win czerwonych i białych produkowanych na świecie. Wina o małej produkcji, wytwarzane z odrębnych, bardzo mało wydajnych działek, są wyrazem wyjątkowego terroir najważniejszych nazw Rodanu.

„W tym krótkim okresie Michel Chapoutier zgromadził rekord bezprecedensowych osiągnięć… jest jedną z najbardziej wpływowych osobowości winiarskich ostatnich 20 lat”.

~ Robert Parker Jr.

Produkty producenta