Chateau Musar Liban winnica powstała w 1930 roku, gdy Gaston Hochar założył Chateau Musar, zainspirowany 6.000 letnią tradycją winiarską Libanu i jego podróżami do Bordeaux. Jego "wina z nobliwością" wywarły wielkie wrażenie na starszych oficerach w armii, wywodzących się z mandatu francuskiego lat dwudziestych. Major Ronald Barton, z Château Langoa-Barton, stacjonujący w Libanie podczas II wojny światowej, stał się wielkim przyjacielem, wzmacniającym więzi między Chateau Musar i Bordeaux, które pozostają do dziś. Liban wina. Serge Hochar jeden z synów Gastona Hochar, wyszkolony na enologa na Uniwersytecie Oenologicznym w Bordeaux. Został winiarzem Chateau Musar w 1959 roku, Gaston senior łaskawie ustąpił. Następnie spędził 18 lat udoskonalając formułę dla Chateau Musars Red i został wybrany jako pierwszy "Człowiek roku" magazynu Decanter w 1984 roku za swoje zaangażowanie w produkcję doskonałych win podczas wojny domowej w Libanie (1975-1990). Serge miał dwóch synów: Gastona i Marca. Oboje studiowali inżynierię i pracowali w sektorze bankowym. Gaston Musar zarządza obecnie codzienną działalnością winnicy Chateau Musar, a Marc jej komercyjnymi aspektami.

"Mój brat opiekował się płynem, dbałam o płynność". Podobnie jak jego brat Serge, Ronald Hochar był zachęcany do uczestnictwa w Musar od najmłodszych lat: obaj dorastali, myli butelki i pracowali w winnicy, zanim wyruszyli na swoje oddzielne ścieżki w obrębie biznes. Ronald będzie pracował od 7 do 17 w Ghazir, a potem będzie pracował wieczorami w sklepie Musar w Bejrucie. "Otrzymaliśmy 5 libańskich funtów dziennie" mówi Ronald "Dowiedziałem się wszystkiego o sprzedaży od mojego ojca." Po studiowaniu prawa, dobroduszny wkład Ronalda na froncie komercyjnym i logistycznym (wbrew ogromnym przeciwnościom utrzymywał ciężarówki Musara w czasie wojny ) pozostają kluczowe dla biznesu. Gaston Musar wraz z całym zespołem Chateau Musar wkładają całe serce w prace nad winami aby udoskonalać smak aby został zapamiętany smak ziemi Libanu. VIP

Produkty producenta