Clonakilla Winery of Australia’s  to jedna z wiodących posiadłości w Australii, ciesząca się godną pozazdroszczenia reputacją Shiraz/Viognier. Clonakilla oznacza „łąkę kościoła” w języku gaelickim i jest nazwą farmy dziadka założyciela w hrabstwie Clare w Irlandii. W 1971 roku dr John Kirk zasadził winnicę Clonakilla w Murrumbateman, 40 kilometrów na północ od Canberry, po tym, jak jego ciekawość naukowa skłoniła go do zakwestionowania, dlaczego winorośli nie są uprawiane na tym obszarze. Jego badania wykazały, że gleba i klimat wydawały się odpowiednie dla niektórych odmian. W 1991 roku Tim Kirk, czwarty z sześciu synów Johna, udał się do doliny Rodanu. Tam skosztował wielu inspirujących win, w tym pojedynczych mieszanek winnic Marcela Guigala. Zainspirowany tymi winami z Côte-Rôtie, zaczął włączać niewielką ilość Viognier do Clonakilla Shiraz od 1992 roku. Tim przejął pełną odpowiedzialność za produkcję wina na 12-hektarowej rodzinnej farmie w 1997 roku. Clonakilla produkuje obecnie około 12 000 skrzynek rocznie, które sprzedają z roku na rok. Viognier został po raz pierwszy wyprodukowany przez Tima w 1998 roku, a ten wyrafinowany, fermentowany w beczce styl przedstawia postacie gruszki, moreli i imbiru. Canberra District Riesling to wyrafinowane, stalowe wino o doskonale zrównoważonej kwasowości, które będzie bardzo długowieczne. Shiraz 'Hilltops', wytwarzany z owoców zakupionych od innych hodowców, jest młodszym bratem legendarnego okręgu Canberra Shiraz/Viognier. Ten pierwszy jest przystępny, przystępny i znakomicie zrównoważony, podczas gdy ten drugi, z uniesionymi aromatami czerwonych jagód, pieprzu i przypraw, jest standardowym nośnikiem brygady chłodnego klimatu w Australii.

Polecane wian: Clonakilla Canberra District Shiraz Viognier; Clonakilla Hilltops Shiraz; Clonakilla Canberra District Viognier; Clonakilla, Canberra District Riesling…

Zobacz wina Australii

Produkty producenta

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz