Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Col dOrcia oznacza dosłownie wzgórze z widokiem na rzekę Orcia. Rzeka Orcia wyznacza południowo-zachodnią granicę terytorium Brunello di Montalcino, a nazwa gospodarstwa jest nierozerwalnie związana z fizyczną lokalizacją, w której sadzone są winnice. Misją Col dOrcia jest produkcja najlepszych możliwych win, które może osiągnąć wyjątkowa kombinacja gleby i klimatu tej części Montalcino. Ważna firma z Montalcino, z Col dOrcia, to historia, która ma swoje korzenie w XIX wieku. W rzeczywistości datowany jest na 1890 r. Zakup nieruchomości przez rodzinę Franceschi, pochodzącą z Florencji, która dała pierwszy i podstawowy impuls już rozpoczętej produkcji Brunello. Kolejny punkt zwrotny miał miejsce w 1973 r., Kiedy Cinzano Piemontu przejął cały majątek i wykorzystał swoją już rozległą sieć sprzedaży alkoholi do zwiększenia sprzedaży toskańskich win. Obecnie Col d’Orica wina jest trzecim co do wielkości producentem w całej denominacji, pierwszym w Toskanii, który rozbudował winnice uprawiane zgodnie z nakazami rolnictwa ekologicznego. Pomimo tych bardzo ważnych numerów, Col dOrcia jest w stanie wyrazić zawsze doskonałą produkcję, doskonałej jakości, nie tylko w swoim „Poggio al Vento”, jednym z najlepszych Brunellos w całym Montalcino, ale przede wszystkim w pozostałej części linii. Scenariusz dotyczy południowego obszaru terytorium Wina Montalcino: to tutaj spotyka się 540 hektarów nieruchomości firmy, z których obecnie prawie 150 jest obsadzonych winoroślą. W mikroklimacie chronionym przez Monte Amiata i łagodzonym przez morską bryzę pochodzącą z Morza Tyrreńskiego, pośród rzędów znajduje się wiele autochtonicznych odmian, takich jak Sangiovese, ciliegiolo i moscadello z Montalcino, a także międzynarodowe winogrona, takie jak cabernet, merlot, pinot grigio, chardonnay, petit verdot i syrah. Pęczki w piwnicy są przekształcane w rygorystyczny sposób: po starannej selekcji następuje fermentacja z maceracją na skórkach, w stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Następnie starzenie odbywa się w beczkach z dębu słowiańskiego i beczkach z francuskiego dębu, gdzie wino może dojrzewać do czterech lat. To wszystko: bez tajemnic i bez skrótów, dla tych, które są niezwykle eleganckimi winami, z wewnętrzną szlachetnością, między innymi zawsze charakteryzują się niezrównanym stosunkiem jakości do ceny.

Win Kolekcja Col dOrcia : Brunello di Montalcino DOCG Col dOrcia; Toskania Pinot Grigio Col dOrcia; SantAntimo Rosso DOC Nearco Col dOrcia; Chianti DOCG Gineprone Col dOrcia; Rosso di Montalcino DOC Col dOrcia; Toscana Rosso IGT Spezieri Col d’Orcia; SantAntimo Biologico Pinot Grigio Col dOrcia; Rosso di Montalcino DOC Banditella Col d’Orcia; Brunello di Montalcino Riserva DOCG Poggio al Vento Col d’Orcia..

Produkty producenta